Uusi Rovaniemi

Antti Haasen ohjaama festivaalimenestyjä Valontuojat esitetään Ylellä pääsiäismaanantaina

Lapin sähköistämisestä kertova dokumentti on kerännyt paljon kiitoksia katsojilta.

Jouni Porsanger
Lapin sähköistämisen tarina on myös Haasen suvun tarina. Antti Haasen elokuvassa esiintyy muun muassa hänen isänsä, nyt jo edesmennyt Hannu Haase.

Lapin sähköistämisen tarina on myös Haasen suvun tarina. Antti Haasen elokuvassa esiintyy muun muassa hänen isänsä, nyt jo edesmennyt Hannu Haase.

Anne Torvinen

Yle TV1 esittää rovaniemeläislähtöisen Antti Haasen dokumenttielokuvan Valontuojat pääsiäismaanantaina. Tv-esityksen jälkeen elokuva on nähtävillä myös Yle Areenassa.

Valontuojat on dokumenttielokuva Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljillä. Tarinansa jakavat sekä raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat että syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940–80-luvuilla. Samalla elokuvaohjaaja Antti Haase tekee tutkimusmatkan isiensä elämäntyöhön.

Baltiansaksalaisena pakolaisena Suomeen muuttanut Gunnar Haase saapui vuonna 1945 Lappiin korjaamaan maanmiestensä tuhoja. Antin isä Hannu Haase jatkoi isoisä Gunnarin elämäntyötä Rovakairan Sähkö Oy:n toimitusjohtajana seuraavat 30 vuotta. Viimeisen sähköistämättömän kodin valojuhlaa vietettiin 6.10.1987 Pokassa Alman baarissa.

Elokuva näyttää kouriintuntuvasti miten valtava yhteistyöponnistus Lapin sähköistäminen oli, kuinka se turvasi syrjäkylille tasa-arvoiset elinehdot, mutta vaati myös raskaita inhimillisiä uhrauksia. Valontuojat on innostava tarina suomalaisesta sisusta ja hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Valontuojat aloitti festivaalikierroksensa Sodankylän elokuvajuhlilta kesällä 2017. Matkan varrella elokuva on palkittu Telling Tales -festivaalin pääpalkinnolla kansainvälisessä ammattilaissarjassa, yleisöpalkinnolla Docutah-elokuvafestivaalilla, 60th Nordic Film Days Lübeckissä dokumenttielokuvien kilpasarjan pääpalkinnolla sekä Holden Village -festivaalin toisella palkinnolla dokumenttielokuvien sarjassa.

Elokuvan on tuottanut Illume Oy.

Valontuojat ma 22.4. klo 19.15 TV1:ssä.

Irmeli Haase

Gunnar ja Hannu Haase vuonna 1953.


Kommentit (5)

 • Jo vain

  Haase ohjaajana pysyy valitsemallaan linjalla. Tirkistelee ja lisää kuviinsa ihmisiä halveeraavia kohtia kuten Lordi dokkarissakin. Mitä lisäarvoa dokumenttiin sähköidtämisestä tuo tirkistely ihmisten pihoihin ja koteihin. Esim. kun hän menee haastattelemaan vaunussa asuvaa isäntää, niin kuvataan ikkoinoilla näkyvät pullot ym.

  Tuskin tarkoitus oli ottaa kantaa Rovakairan työntekijöiden riistoon ja Suomen eläkeläisten huonoon asemaan.

 • jouni olavi niskala

  MIELENKIINTOINEN DOKUMENTTI !
  TERVEISET AUTTIIN JA PIRTTIKOSKELLE !
  TERVEISIN JOUNI OLAVI EERONPOIKA NISKALA .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös