Uusi Rovaniemi

Alltime hoitaa Rovaniemen puistoja kaupungin luokituksen mukaan: "Palautetta on tullut sekä hyvässä että pahassa"

Kirkkolammella rikkaruohot ovat vallanneet alaa, mutta pahimmat paikat aiotaan nyt laittaa kuntoon.

Leena Talvensaari
Pihasauniot ja muut rikkaruohot ovat valtaamassa perennapenkkiä Kirkkolammen puistossa.

Pihasauniot ja muut rikkaruohot ovat valtaamassa perennapenkkiä Kirkkolammen puistossa.

Leena Talvensaari

Rovaniemi kilpailutti viime syksynä ensimmäistä kertaa katujen, puistojen, virkistys- ja liikunta-alueiden sekä talvireittien kunnossapidon. Puistojen ja virkistysalueiden hoitajaksi valittiin Alltime oy, joka voitti myös katujen kunnossapitoa koskevan kilpailutuksen.

Alltime hoitaa siis Rovaniemen puistoja ensimmäistä kesää. Miten kesä on tähän saakka mennyt, puistoista vastaava työnjohtaja Salla Korhonen?

– Sanoisin, että kohtalaisesti. Petrattavaa tietysti on, kun olemme täällä uusi toimija eikä kaikki suju heti niin jouhevasti kuin silloin, kun kaikki on tuttua. Lisäksi on ollut paljon asioita, joita on pitänyt käydä läpi ja tarkentaa tilaajan eli Rovaniemen kaupungin kanssa.

Onko kaupunkilaisilta tullut palautetta?

– On tullut sekä hyvässä että pahassa. On tullut kehuja, että jotkut kohteet ovat hyvin hoidettuja, mutta on tullut myöskin moitteita. Yleensä niissä on ollut kyse yksityiskohdista, joita voisi vielä tarkentaa ja parantaa. Lisäksi kaikki kaupunkilaiset eivät tietenkään tiedä, mitä meidän kuuluu hoitaa ja miten.

Muun muassa Lordinaukion kesäkukkaistutuksia on moitittu vaatimattomiksi. Kuka kukat on valinnut?

– Kesäkukkien kohdalla työnjako menee niin, että Rovaniemen kaupunki suunnittelee kesäkukkaistutukset ja tilaa kukat puutarhoilta. Kesäkukkien istutus ja hoito kuuluu meille.

– Kastelemme kesäkukat kolme kertaa viikossa tai tarpeen mukaan. Lisäksi teemme kukkien vaatimaa muuta hoitoa kerran viikossa. Uusimme kesäkukkien taimia tilaajan sitä erikseen pyytäessä.

– Täytyy ottaa huomioon, että kesän säät eivät ole suosineet kesäkukkia eivätkä ne ole päässeet kukoistamaan. On ollut kylmää, ja kesäkukat kaipaavat lämpöä.

Miten puistoja hoidetaan?

– Tilaaja eli Rovaniemen kaupunki määrittelee sen, millä laatutasolla mitäkin puistoa hoidetaan. Puistot on jaettu sopimuksessa kolmeen hoitoluokkaan.

– Korkeimpaan hoitoluokkaan eli A1:een kuuluvat vain Konttisen puiston leikkialue ja Tapaninpuisto. Suurin osa keskustan puistoista kuuluu luokkaan A2. Lisäksi on vielä hoitoluokka A3, johon kuuluvat keskustan lähialueiden puistot.

– Alkukesä on luonnossa aina kovan kasvun aikaa emmekä kaikin paikoin ole pysyneet mukana tässä tahdissa. Syksyä kohden kasvuvauhti hiipuu, ja mekin saamme tahdista kiinni.

Kirkkolammen puisto on Rovaniemellä erityinen kohde. Siellä kasvaa toista sataa erilaista perennaa ja lisäksi kymmeniä eri puu- ja pensaslajeja. Kaupunkilaiset ovat panneet merkille, ettei perennapenkkejä ole juuri kitketty. Heinät ja rikkaruohot ovat vallanneet alaa. Miten Kirkkolammen puistoa hoidetaan?

– Kirkkolampi kuuluu hoitoluokkaan A2, ja perennoja hoidetaan noin kaksi kertaa kuukaudessa. Olemme nyt sopineet kaupunginpuutarhurin kanssa pahiten rikkaruohottuneiden perennojen kunnostamisesta A2-hoitoluokkaa vastaavaksi.


Kommentit (9)

 • Nimetön

  Kyllä valitettavasti Kirkkolammen perennapenkki ( ja moni muu istutusalue kaupungilla) näyttää siltä että sitä ei ole kitketty koko kesänä ennen tämän jutun tekoa. Yleisesti nurmikoiden hoito näyttää olevan sitä luokkaa että koneella käydään leikkaamassa harvakseltaan, eikä näy samanlaista viimeistelyä leikkauksen jälkeen trimmereillä kuten aikaisempina vuosina. Eikö kapasiteetti riittää näin isoon urakkaan kuin kaupungin viheralueet…Harmittavaa että kilpailutuksen tulos näkyy kaupunkilaisille/matkailijoille enemmän negatiivisesti kuin positiivisesti.

 • Kävelin keskikaupungilla

  ja näin ruman betonikaupungin sekä sen kukattoman/rumakukkaisen sekä luontaantyöntävän kesäilmeen.
  Kaupungista puuttuu luonto ja rakkaus omaan kaupunkiin!
  Se on mielestäni kaikkien tehtävä, alkaen kaupungin istutuksista ja ihmisten omista luontoinspiraatioista.
  Mieleeni kävellessä tuli entinen DDR.
  Ihmettelen, jos turistit tulevat kaupunkiin uudestaan.
  Tehkäämme kaikki kaupungista luontokaunis ja viihtyisä paikka elää!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös