Mainos

Uusi vuosi, uudet haas­teet ja mah­dol­li­suu­det

Tammikuu on ehtinyt jo loppupuolelleen, mutta elämme vielä varsin tuoretta kalenterivuotta.

Ari Rautakoski vs. kirkkoherra, Keminmaan seurakunta
Ari Rautakoski vs. kirkkoherra, Keminmaan seurakunta
Kuva: Kemin Keminmaan ja Tornion seurakunnat

Tammikuu on ehtinyt jo loppupuolelleen, mutta elämme vielä varsin tuoretta kalenterivuotta. Vaikka mitään radikaalia muutosta ei olisikaan aikonut elämälleen tehdä, uuden kalenterivuoden alkaminen on sopiva hetki pohdiskella elämisen ja olemisen suuntia. Liike-elämä, yritystoiminta, järjestötoiminta ja myös julkisoikeudelliset yhteisöt ikään kuin nollaavat oman toimintansa taloudelliset asiat, pohtivat mitä taloudellisilla panostuksilla saatiin menneen vuoden aikana aikaan ja ovat jo alkaneet toimimaan uuden suunnitelmakauden mukaisesti. Seurakuntakin elää tätä samaa sykliä, vaikka kirkkovuosi onkin jo joulukuun alusta vaihtunut.

Keminmaan seurakunnassa alkanut vuosi on monella tapaa haasteellinen, mutta myös täynnä uusia mahdollisuuksia. Toimintaa kehitetään siihen suuntaan, että tavoittaisimme seurakuntalaisia erilaisissa tilanteissa entistä enemmän ja paremmin. Näkisin, että nyt on aika panostaa laatuun, ei sillä, etteikö aiemmin olisi sitä tehty, mutta aina on parannettavaa. Osa laadun parantamista on myös se, että esim. uuden kirkon portaita yritetään saada turvallisemmaksi museoviraston tiukasta ohjauksesta huolimatta. Laadun parantamista on myös se, että toimintatapoja pohditaan ja mahdollisesti tarpeetonta karsitaan ja panostetaan siihen, mikä toimii ja mitä seurakuntalaiset haluavat.

Toivon myös sitä, että Keminmaalaiset löytäisivät jumalanpalveluksen oman elämänsä mahdollisuudeksi. Kristittyjen kokoontuminen messussa yhteisen pöydän ääreen, ehtoolliselle, on luovuttamaton seurakunnan toimintamalli. Haasteellisessa maailmantilanteessa ja monikulttuurisessa ja -arvoisessa maailmassa seurakunta ja kirkko edustaa juurevaa pysyvyyttä, ei staattisella tavalla, vaan ajan toimintamallien ja -tapojen muodossa, pitäen kiinni ikiaikaisesta Jumalan sanasta ja sen opettamisesta. Jouluna syntynyt vapahtaja ja hänen mukanaan tuoma rakkaus ovat läsnä myös uusissa haasteissa ja mahdollisuuksissa. Tätä hyvää seurakunta edelleen julistaa ja toimii sen mukaisesti kaikkien Keminmaalaisten parhaaksi.