Uusi per­he­va­paa­mal­li voimaan vuonna 2019 – per­heil­le ha­lu­taan tuoda lisää jous­ta­vuut­ta

Uusi perhevapaamalli tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Hallituksen esitys uusiksi perhevapaiksi valmistuu ensi syksynä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) valmistelevat perhevapaamallin yksityiskohdat yhdessä työmarkkina- ja lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa tammikuun loppuun mennessä.

Sekä työmarkkinajärjestöt että eri puolueet ovat jo esittäneet omia perhevapaamallejaan. Annika Saarikon mukaan niissä on yhteisiä tavoitteita, jotka otetaan valmistelussa huomioon.

Tavoitteena helpottaa perhe-elämän ja työn yhdistämistä

Perhevapaamallin uudistamisella on tavoitteena edistää nuorten naisten paluuta työelämään. Lisäksi tavoitteena on helpottaa perhe-elämän ja työn yhdistämistä, lisätä isien osallisuutta perhevapaisiin ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja tuoda joustavuutta perheille.

Silti mahdollisuus hoitaa lasta 3-vuotiaaksi asti kotona säilyy. Erityisesti Sinisten eduskuntaryhmästä tuli kannanottoja, että kotihoidontuki pitää säilyttää vahvana vaihtoehtona. Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista.

Perhevapaamallin rahoitus arvioidaan osana valmistelua. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan malli on kustannusneutraali eli lisärahaa budjetissa ei anneta, vaan mallin rahat otetaan jostakin muualta.

Maksutonta varhaiskasvatusta kokeillaan

Lapsiperheille hyviä uutisia budjetissa oli se, että pikkulapsiperheiden vanhempainpäiväraha nousee ja yksinhuoltajien lapsilisää korotetaan viidellä eurolla kuukaudessa. Myös opiskelevia lapsiperheitä tuetaan nostamalla opintotuen huoltajakorotusta. Siihen budjetissa myönnettiin 10 miljoonaa euroa.

Hallitus myös päätti alentaa varhaiskasvatusmaksuja ensi vuoden alusta 70 miljoonalla eurolla. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. 6 700 perhettä vapautuu päivähoitomaksuista kokonaan.

Lisäksi aloitetaan kokeilu maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 5-vuotiaille. Kokeiluun haetaan halukkaita kuntia ja siihen myönnettiin 5 miljoonaa euroa.