Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set ai­heut­ta­vat poik­keus­jär­jes­te­ly­jä Ro­va­nie­mel­lä tänään ja kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Uudet säännöt se­koit­ti­vat F1-pak­kaa - Red Bull ja Ferrari läh­te­vät suo­sik­kei­na avaus­ki­saan

Mercedeksellä oli talvitesteissä ongelmia, mutta kahdeksan perättäistä valmistajien mestaruutta voittaneen tallin uskotaan iskevän takaisin.

Helsinki/Sakhir
Viime kauden päätöskisassa MM-tittelin napannut Max Verstappen on valmis uusimaan menestyksen Red Bullin uusitulla autolla.
Viime kauden päätöskisassa MM-tittelin napannut Max Verstappen on valmis uusimaan menestyksen Red Bullin uusitulla autolla.
Kuva: Alejandro García

Kun formula ykkösissä tulee voimaan merkittäviä teknisiä uudistuksia, tallien voimasuhteilla on tapana mennä ainakin jossain määrin uusiksi.

Nyt on taas tapahtunut suuri muutos, ja kortit on jaettu uusiksi. Mullistuneet aerodynamiikkasäännöt ja maaefektin paluu merkitsevät sitä, että tämän kauden autojen suunnittelu aloitettiin puhtaalta pöydältä.

Vaikka talvitestien perusteella on vaikea vetää varmoja johtopäätöksiä, marssijärjestyksessä näyttäisi tapahtuneen ainakin pieniä muutoksia.

Ykkössuosikkina ainakin kauden ensimmäiseen kisaviikonloppuun Bahrainissa lähtee Red Bull, joka saavutti viime kaudella kuljettajien mestaruuden Max Verstappenin ajamana.

Red Bullin suunnittelijaguru Adrian Newey näyttää jälleen onnistuneen uusien teknisten sääntöjen soveltamisessa. Red Bull esimerkiksi säväytti viime viikolla Bahrainin testien päätöspäivänä uusituilla sivuponttooneillaan.

Ratkaisu tuntui toimivan, sillä auto oli nopea ja käyttäytyi hyvin sekä Verstappenin että Sergio Perezin käsissä. Kirsikkana kakun päällä Verstappen kellotti päivän päätteeksi koko testien selvästi nopeimman kierrosajan.

Joko olisi Ferrarin vuoro palata F1-kisojen voittotaistoon? Charles Leclerc ainakin haluaa nousta palkintopallikarkeloihin.
Joko olisi Ferrarin vuoro palata F1-kisojen voittotaistoon? Charles Leclerc ainakin haluaa nousta palkintopallikarkeloihin.
Kuva: Alejandro García

Ferrari palannut kärkitaistoon

Ennen Red Bullin räväytystä talvitestien ykkösonnistujana oli pidetty Ferraria. Italialaistalliin on ladattu täksi kaudeksi paljon odotuksia, sillä sen kaksi edellistä kautta sujuivat ilman voittoja, ja Ferrari käänsi jo hyvissä ajoin enimmät voimavaransa kauden 2022 autoon.

Panostus näyttää onnistuneen, sillä Ferrarin auto on ollut läpi testien nopea ja luotettava.

– Tämä on ollut ehdottomasti yksi sujuvimmista valmistautumisista kauteen, mikä minulla on ollut. Meillä ei ole ollut isompia ongelmia, ja etenkin tällaisen uuden projektin kanssa sitä aina odottaisi löytävänsä joitain esteitä, sanoi Ferrarin Charles Leclerc Formula1.comin mukaan.

Ferrarin puhdas nopeus suhteessa Red Bulliin on vielä pieni kysymysmerkki. Testeissä Leclercin paras aika jäi Verstappenin kärkinoteerauksesta lähes 0,7 sekuntia, mutta aikoja on vaikea vertailla.

Formula ykkösten seitsenkertaista maailmanmestaria Lewis Hamiltonia ei parane unohtaa mestaruustaistosta.
Formula ykkösten seitsenkertaista maailmanmestaria Lewis Hamiltonia ei parane unohtaa mestaruustaistosta.
Kuva: ALI HAIDER

Peitteleekö Mersu vauhtiaan?

Entä sitten Mercedes? Kahdeksan perättäistä maailmanmestaruutta voittanut talli näyttäisi aloittavan kauden altavastaajana.

Testien perusteella Mercedeksen autossa on potentiaalia, mutta sillä vaikutti olevan hankalampaa kuin Ferrarilla ja Red Bullilla. Päätöspäivänä Mercedeksen George Russell oli sekunnin hitaampi kuin Verstappen.

– Tällä hetkellä en usko meidän taistelevan voitoista. Autossamme on kuitenkin potentiaalia yltää siihen, arvioi seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton testien päätteeksi Motorsport.comin mukaan.

Mercedeksen kommentit saivat F1-varikolla skeptisen vastaanoton, ja esimerkiksi Verstappen kuvaili kommentteja tyypillisiksi. Tallilla on ollut tapana piilotella vauhtiaan testeissä ja olla arvioissaan varovainen. Viime kaudellakin Mercedeksellä oli hankaluuksia testeissä, mutta Hamilton voitti silti kauden avauskisan. Nyt britti vakuuttaa, että tilanne on toisenlainen.

– Meillä on nyt paljon suurempia haasteita, eikä niitä korjata yhdessä viikossa.

Ehkä suurin arvoitus kauteen lähdettäessä on McLaren. Tallin auto vaikutti testeissä aidosti nopealta, mutta jarruongelmat pilasivat sen ohjelman toisella testiviikolla.

Neljän kärkitallin takana joukko näyttää hyvin tasaiselta, ja voimasuhteet vaihtelevat todennäköisesti paljon radalta toiselle.