kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Uu­den­vuo­den aatoksi en­nus­te­taan miek­kai­lu­hiih­toa – vapaan kymppi yh­teis­läh­tö­nä on läh­tö­koh­tai­ses­ti Kerttu Nis­ka­sen toi­sek­si vaikein rasti Tou­ril­la

Oberstdorf
Kerttu Niskasen tavoitteena perjantaina on minimoida ero kärkeen.
Kerttu Niskasen tavoitteena perjantaina on minimoida ero kärkeen.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Valmentajapuoliso Juho Mikkonen pelkää, että Tour de Skin kolmannesta kilpailusta voi tulla vaikea Kerttu Niskaselle. Uuden vuoden aattona Oberstdorfissa hiihdetään vapaan hiihtotavan kymppi yhteislähtönä.

Oberstdorfin maastossa yhteislähdöstä uhkaa tulla kahakka, jossa pitää varoa kaatumisia, välinerikkoja ja loukkaantumista. Eniten menetettävää on Niskasella, joka johtaa Lenzerheiden kilpailuiden jälkeen naisten kokonaiskilpailua 29 sekunnilla.

– Se on Kertulle lähtökohtaisesti Tourin toiseksi heikoin kilpailu. Se hiihdetään suhteellisen helpolla reitillä ja se on usein ollut melkoinen miekkailukilpailu, Mikkonen ennakoi perjantain kymppiä.

Niskasen ennalta heikoin kilpailu oli Lenzerheiden vapaan hiihtotavan sprintti, jossa Niskanen yllätti sijoittumalla kymmenenneksi. Perjantaiksi Mikkonen ja Niskanen ovat suunnitelleet puolustustaktiikan.

– Toivotaan, että aikaerot pysyvät kympillä maltillisina. Yritetään vain minimoida aikaero kärkeen, Mikkonen kaavaili.

Fiemmen yhteislähtö ratkaisee

Uudenvuoden päivänä kiertue jatkuu Oberstdorfissa hiihdettävällä perinteisen sprintillä. Siinä Mikkonen toivoo ja odottaa Niskaselta yhtä hyvää suoritusta kuin kiertueen avanneesta sprintistä.

– Siinä pitää onnistua. Täytyy päästä jatkoon ja yrittää saada Lenzerin sprintin tapaan pieni venyminen, Mikkonen jatkoi Tourin jatko-ohjelmasta.

– Mutta uskon, että Kerttu suoritutuu siitä kohtuudella, sillä hän on perinteisellä varmempi suorittaja kuin vapaan sprintissä.

Kiertueen ratkaisuksi Mikkonen veikkaa Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähtönä hiihdettävää kymppiä 3. tammikuuta.

– Se määrittää aika pitkälle kokonaistilanteen, Mikkonen veikkasi.

Mikkonen ei odota Tourin päätösetapista, Val di Fiemmen loppunoususta dramaattista käännettä.

– En usko, että loppunousussa tulee maagisen isoja eroja.

Yhdysvaltain Jessie Diggins on Tourin kokonaistilanteessa toisena ennen Venäjän Natalia Neprjajevaa ja Ruotsin Ebba Anderssonia. Krista Pärmäkoski on viidentenä 51 sekunnin päässä Niskasesta.

Iivo Niskanen on miesten kilpailussa kolmantena.