Uu­del­la­maal­la liik­keel­lä är­häk­kää silmän si­de­kal­vo­tu­leh­dus­ta

Hankala silmän sidekalvotulehdus leviää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Voimakas silmien punoitus voi olla oire silmän sidekalvotulehduksesta, varoitti Hus keskiviikkona.

Adenoviruksen aiheuttama tauti rauhoittuu yleensä itsekseen muutamassa viikossa

Husin mukaan silmiä voi hoitaa puhdistamalla ja käyttämällä kostutustippoja. Joskus tarvitaan bakteeritulehduksilta suojaavaa paikallista antibioottihoitoa ja vaikeammissa tapauksissa silmälääkärin seurantaa ja hoitoa.

Virus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, ja sitä voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja välttämällä silmien hieromista ja koskettelua. Jos vaiva on paha, Hus suosittelee käymään lääkärissä, joka antaa tarvittaessa lähetteen silmätautien klinikalle.

Sidekalvotulehdus voi olla myös bakteerin aiheuttama. Tuolloin silmästä valuu usein märkäistä ja venyvää rähmää. Silmän vetistys ja valonarkuus puolestaan viittaavat virustulehdukseen, kerrotaan Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastossa .

Adenovirukset ylipäätään aiheuttavat myös hengitystieinfektioita, joiden oireena on korkea kuume. Infektio voi johtaa myös esimerkiksi nielurisa- tai korvatulehdukseen. Virukset voivat aiheuttaa myös ripulia ja virtsatietulehduksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL . Usein adenovirusinfektiot ovat lieviä, jopa oireettomia.