Mainos

Us­kon­puh­dis­tus­ta

-

Pieni rillipäinen tyttö juoksee, minkä jaloistaan pääsee. Takaa kuuluu huutoja, pilkkahuutojaa: ’ Rillipää, rillipää. rillililli rillipää… Tyttö juoksee, juoksee, juoksee… Pilkkaajien huudot kaikuvat vielä illalla nukkumaan käydessä-kin tytön korvissa. Aamulla koulumatka tuntuu todella raskaalta, viimeisten joukossa tyttö hiipii koulun pihaan ja asettuu kellon soidessa jonossa viimeiseksi. Mutta siitäkin pilkkaajien katseet hänet tavoittavat: ’Rillipää’, kuiskaa joku.

Tuo tyttö olin minä.

Kiusaaminen ja vihapuheet ovat minulle tuttuakin tutumpia. Rippikoulun jälkeen seurakunnan toimintaan alkaessani minusta tuli "uskis", sekin kuulosti pahalta noiden lapsuuden kokemuksieni jälkeen. Vielä aikuisenakin kannan noita haavoja sisimmässäni. Vaikka olen avoin ja iloinen, silti syvälle sisimmässäni olen edelleen tuo kiusattu rillipää… sydämen kyynelnoro ei tunnu niiden osalta vuosienkaan jälkeen ehtyvän.

Uskonpuhdistajamme Martti Lutherin uskon suurimman kriisin kysymys oli: "Miten löydän armollisen Jumalan?" Tänäkin vuonna näin uskonpudistuksen vuosipäivän aikaan olemme saman kysymyksen äärellä. Pakolaisvirta on ainakin täällä selkeästi rauhoittunut. Mutta erilaisuuden kunnioittamisen äärellä olemme koko ajan. Lutherin aikaan kirkko saneli tiukasti mihin piti uskoa, miten piti käyttäytyä. Jumalan ja paholaisen vihalla peloteltiin ja ihmiset eivät kaikin hetkin tienneet, mitä pelätä enemmän. Kirkon ratsujoukot, veronkerääjät, pyövelit uhkasi-vat tietämättömiä ihmisiä.

Tämän päivän ihminen, ainakin näennäisesti, tietää paljon. Mutta lähimmäisen rakkaus, erilaisuuden kunnioittaminen ja ymmärtäminen Jumalan luomistyön suuruuden merkiksi on meillä edelleen hukassa. Miten löydän armollisen Jumalan, ei ole vain Lutherin kysymys, vaan myös meidän jokaisen. Armollisen Jumalan etsiminen vie meidät armollisuuden äärelle, itseämme ja toinen toisiamme kohtaan. Silloin ei enää meissä elävien pienten tyttöjen ja poikien tarvitse juosta kiusaajiamme karkuun, vaan saamme juosta kaikki armollisen Isä Jumalan syliin.

Hyvää uskonpuhdistuksen muistopäivän viikkoa toivottelee Mirja-Liisa.