Mainos

”Usko yri­tyk­see­si ja ole ylpeä siitä, mitä olet saanut aikaan” – Tutustu vuoden omis­ta­jan­vaih­dos­ta­pah­tu­miin

Lapin ov-koordinaattorihanke tarjoaa omistajanvaihdoksista kiinnostuneille neuvontaa ja tilaisuuksia verkostoitua. Alkuvuoden tapahtumissa kuullaan omistajanvaihdostarinoita ja asiantuntijoiden puheenvuoroja esimerkiksi verotuksesta ja rahoituksesta.

-

Tutta Romakkaniemi myi kiinteistövälitysalan liiketoimintansa viime vuoden marraskuussa. Aina ylpeästi yrittäjyydestä puhunut Romakkaniemi kaipasi uutta suuntaa elämäänsä.

Hän oli myös väsynyt olemaan jatkuvasti tavoitettavissa ja koki, että on aika antaa tilaa muille elämänarvoilleen. Myös puoliso Aki oli mukana ja tukena yrityksessä, ja sen myynnissä virallisesti työntekijän roolissa.

Prosessin teki haastavaksi päämiehen Kiinteistömaailman kovat vaatimukset yrittäjäksi aloitteleville.

– Nyt jälkikäteen ajateltuna näin se pitää ollakin ja ymmärrän varsin hyvin, miksi tasovaatimus on korkea, Romakkaniemi toteaa.

Aluksi Romakkaniemi teki yhteistyötä yritysvälittäjän kanssa, mutta se ei poikinut haluttuja tuloksia. Hän aloitti liiketoimintansa myynnin ja markkinoinnin itse. Neuvontaa Romakkaniemi sai Lapin ov-koordinaattorihankkeen Marko Merkkiniemeltä.

Lapin ov-koordinaattorihanke tuottaa maksutonta neuvontaa omistajanvaihdoksista, järjestää ostajien ja myyjien kohtaamisia ja toimii yhteistyössä muiden omistajanvaihdospalveluita tuottavien tahojen kanssa.

Tärkeintä on, että yrityksen myyjä ja ostaja saavat tarvitsemaansa apua. Myös Romakkaniemet kokivat palvelut hyödyllisiksi.

– Aina ei tarvita tunteja kestäviä tapaamisia vaan lyhyt, merkityksellinen keskustelu voi riittää, Tutta Romakkaniemi kertoo.

Aki ja Tutta Romakkaniemi hyödynsivät Lapin ov-koordinaattorihankkeen Marko Merkkiniemen antamia neuvoja. ”Aina ei tarvita tunteja kestäviä tapaamisia vaan lyhyt, merkityksellinen keskustelu voi riittää”, Tutta Romakkaniemi kertoo.
Aki ja Tutta Romakkaniemi hyödynsivät Lapin ov-koordinaattorihankkeen Marko Merkkiniemen antamia neuvoja. ”Aina ei tarvita tunteja kestäviä tapaamisia vaan lyhyt, merkityksellinen keskustelu voi riittää”, Tutta Romakkaniemi kertoo.

Parhaimmillaan Romakkaniemeen otti yhteyttä yli kaksikymmentä ostajaehdokasta. Jo ensimmäisten yhteydenottojen joukosta löytyi henkilö, joka kuukausien soveltuvuustestien jälkeen sopi uudeksi yrittäjäksi.

Hän rohkaisee yrityksen ostajia luottamaan omaan visioonsa. Yrityksensä myyntiä harkitseville Romakkaniemi vinkkaa:

– Etsi oikeat henkilöt tukemaan itseäsi ja ajatuksiasi. Usko yritykseesi ja ole ylpeä siitä, mitä olet saanut aikaan.

Jos kaipaat uutta horisonttia, yrittäjyys voi olla sinun juttusi

Linda Hannus kävi yrityskauppoja tehdessään läpi useita Kiinteistömaailman haastatteluja ja palavereita Tutta ja Aki Romakkaniemen kanssa. Yrittäjyys itsessään oli jo tuttua koulutuksen ja sivutoimisen yrittäjyyden kautta.

– Olihan siinä paljon mietittävää ja hoidettavaa, mutta hyvillä neuvoilla ja ohjeilla selvittiin, Hannus kertoo.

”Jos mietit yrityksen ostamista, aina kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan”, rohkaisee Linda Hannus. Omistajanvaihdosta suunnittelevan kannattaa aloittaa prosessi varaamalla aika asiantuntijatapaamiseen.
”Jos mietit yrityksen ostamista, aina kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan”, rohkaisee Linda Hannus. Omistajanvaihdosta suunnittelevan kannattaa aloittaa prosessi varaamalla aika asiantuntijatapaamiseen.

Kärsivällisyys omistajanvaihdosprosessissa vie eteenpäin.

– Hakemusten ja paperitöiden selvittely vei yllättävän paljon aikaa eikä kaikki sujunutkaan niin vain sähköisesti vaan kyllä ihan paperipostiakin läheteltiin. Kaikesta selvittiin kärsivällisyydellä ja hyväksyvällä asenteella, Hannus sanoo.

– Suhtaudun yleisesti ottaen positiivisesti muutoksiin ja tulevaan.

Hannus luottaa intuitioonsa, mistä kertoo se, kuinka hän päätyi vuonna 2016 Ivaloon:

– Inhoan pimeää ja loskaa, joten päätin, että haluan muuttaa Lappiin neljän vuodenajan perässä. Pakkasin kimpsut ja kampsut kasaan ja lähdin.

Sama pätee yrittäjyydessä.

– Jos mietit yrityksen ostamista, aina kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Ei maailma siihen kaadu, jos matkalla sattuu kömmähdyksiä. Uuteen nousuun vain ja luottoa tulevaan, Hannus rohkaisee.

Yrityksen myyntiä harkitsevalle hän kertoo, että mikäli suuntaa haluaa muuttaa, kannattaa uskaltaa luottaa siihen, että yritys voi mennä eteen päin jonkun muun vetämänä. Silloin ei kannata jäädä roikkumaan tuttuun ja turvalliseen.

Omistajanvaihdosta suunnittelevan kannattaa aloittaa prosessi varaamalla aika asiantuntijatapaamiseen Lapin ov-koordinaattorihankkeen Merkkiniemen kanssa. Tapaamiseen kannattaa valmistautua huolella, jotta siitä on mahdollisimman paljon hyötyä.

Kun Gerbera innostui laajentamaan palveluvalikoimaansa, yritysneuvojista oli hyötyä

Pauliina Laine on Hyvinvointiosuuskunta Gerberan puheenjohtaja. Yritys palvelee ikääntyneitä ihmisiä, kunnioittaa heidän tarpeitaan ja voimavarojaan. Loppuvuodesta se laajensi toimintaansa yrityskauppojen myötä.

Kun Kemin Lounatuuli päätettiin myydä, hakeutui yrittäjä Lapin omistajanvaihdoshankkeen neuvontaan ja osallistui yrityskauppatapahtumaan. Neuvontapalvelu on kaikille lappilaisille yrittäjille vapaa ja maksuton.

Lopulta Gerbera osti Kemin Lounatuulen. Yrityksen ostaminen ei alun perin ollut Gerberan suunnitelmissa, mutta kun myynti-ilmoitus huomattiin, alkoi ajatus itää.

”Liiketoimintakauppaa suunniteltaessa kannattaa hyödyntää ulkopuolista apua varmistamaan laskelmat oikeiksi”, toteaa Pauliina Laine.
”Liiketoimintakauppaa suunniteltaessa kannattaa hyödyntää ulkopuolista apua varmistamaan laskelmat oikeiksi”, toteaa Pauliina Laine.

Palvelukokonaisuuden laajentaminen olisi luonnollinen jatkumo olemassa olevaan tarjontaan.

– Syksyn aikana kävimme neuvotteluja edellisen omistajan kanssa. Teimme erilaisia suunnitelmia ja selvityksiä sekä laskelmia yhdessä Proagrian yritysneuvojan kanssa. Samalla etsimme työntekijöitä keittiöön, Laine kertoo.

– Liiketoimintakauppaa suunniteltaessa kannattaa hyödyntää ulkopuolista apua varmistamaan laskelmat oikeiksi. Laskelmista on apua myös lainaneuvotteluissa, ja ne sujuvat silloin vaivattomammin.

Isompia töyssyjä ostoprosessin aikana ei Laineen mukaan tullut ennen kuin täytyi löytää sopivia työntekijöitä.

– Olemme joutuneet matkan varrella muuttamaan suunnitelmiamme monta kertaa. Työntekijän palkkaamisessa on ratkaisut tehtävä itsenäisesti ja välillä nopeasti.

Osallistu omistajanvaihdostapahtumiin

Lapin ov-koordinaattorihankkeen tarjoamia omistajanvaihdostapahtumia on tänä vuonna tarjolla laaja kattaus. Helmikuussa pidettävä Omistajanvaihdosten webinaarisarja päästää omistajanvaihdoksia kokeneet yrittäjät ääneen. Samalla kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja yrityskauppojen sopimuksista, verotuksesta ja rahoituksesta.

Maaliskuussa pinnalla on uusi palvelukokonaisuus: omistajanvaihdosvalmennus. Valmennus sisältää yrityksen happotestin ja työpajatyöskentelyä. Valmennukseen osallistuva saa omistajanvaihdosprosessiinsa vauhdikkaan alun, kun kokonaisprosessin vaiheet on tunnistettu ja tavoiteaikataulu selvitetty.

Tutustu Lapin ov-koordinaattorihankkeen tapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan >

Näin valmistaudut asiantuntijatapaamiseen > 

LAPIN OV-KOORDINAATTORIHANKE
  • Toteutusaika: 1.10.2020–31.3.2023
  • Rahoitusohjelma: Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma.
  • Budjetti: 342 660 € (Vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128.)
  • Rahoitusviranomainen: Lapin liitto
  • Toteuttaja: Lapin Yrittäjät ry
-

Tervetuloa omistajanvaihdosten webinaarisarjaan!

-