UR:n Nuorten raati kom­men­toi ko­ro­naa: ”Pe­lol­le ei pitäisi antaa valtaa”

Uusi Rovaniemi perusti Nuorten raadin. Raadissa Rovaniemen nuorisohallituksen jäsenet kommentoivat ajankohtaisia ilmiöitä. Ensimmäisenä kysyimme, miten korona näkyy arjessa, ja huolestuttaako se.

-
Kuva: Anssi Jokiranta

Jussa Posio: ”En koe aihetta paniikkiin”

Jussa Posio on 14-vuotias peruskoululainen Muurolasta
Jussa Posio on 14-vuotias peruskoululainen Muurolasta
Kuva: Pekka Aho

”Tottakai korona on vaikuttanut omalla tavallaan. Tapahtumia on peruttu, ulkomailla ei saa käydä ja kauppojen elintarvikehyllyt ovat tyhjiä.

Korona ei huolestuta minua erityisen paljon. On toki vakavaa, että sairaus leviää, mutta en henkilökohtaisesti koe, että on aihetta paniikkiin.”

Aatu Haukipuro: ”Toimitaan järkevästi ja ohjeiden mukaan”

Aatu Haukipuro on 16-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Aatu Haukipuro on 16-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Kuva: Pekka Aho

”Koronavirus. Aihe joka puhuttaa nyt jokaista kansalaista joka paikassa. Istuin perjantaina Rovaniemen pääkirjaston nuorten osastolla ja monta kertaa kuulin ohimennen ihmisten puhuvan aiheesta.

Perjantaina luokaltani kaksi henkilöä poistui kesken koulupäivän uuden ohjeistuksen vuoksi, koska he olivat olleet alle kaksi viikkoa sitten ulkomailla. Tilanne alkoi jo silloin konkreettisesti vaikuttaa omaan elämääni.

Luotan terveydenhuollon ammattilaisten tiedotteisiin ja toimintakehotuksiin ja pidän turhana esimerkiksi ruuan ja wc-paperin hamstraamista koteihin. Varautuminen ja ennakointi on tärkeää, mutta mielestäni tässä mennään jo osittain liian pitkälle.

Korona ja sen vaikutukset huolestuttavat minua, mutta siihen liittyvällä niin sanotulla ”koronahysterialla” voi olla vielä itse virustakin pahemmat seuraukset eikä asiassa pitäisi antaa pelolle valtaa, vaan toimia järkevästi ja asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti.

Maanantaina hallitus päätti poikkeustoimista ja muun muassa koulujen sulkemisesta. Olin helpottunut päätöksestä, sillä se selkeyttää tilannetta.”

Samu Nukarinen: ”Hyvä, että hallitus teki ratkaisuja”

Samu Nukarinen on 17-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Samu Nukarinen on 17-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Kuva: Leena Talvensaari

”Korona-virus näkyy arjessani monella tapaa; koulut ovat suljettuina ainakin kuukauden, itselle tärkeitä tapahtumia on peruttu sekä vapaa-ajan matkustelu tuli jättää pois toistaiseksi.

Uutisia lukemalla selviää koko ajan, kuinka kouluja suljetaan, rajoja laitetaan kiinni sekä muita merkittäviä toimia tehdään. Suomen hallitus tiedotti kansalaisille maanantaina, mitä merkittäviä keinoja toteutetaan viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Koulut suljetaan, rajojen sulkemisprosessi aloitetaan, yli kymmenen henkilön tapaamisia kehotetaan välttämään ja niin edelleen.

On hienoa, että hallitus viimein sai tehtyä ne päätökset ja ratkaisut, mitä viime päivinä on odoteltu.

Haluan vielä muistuttaa, kuinka raadollista aikaa yrittäjillä niin Rovaniemellä kuin muuallakin Suomessa tällä hetkellä on. Siispä kehotan, että jokainen parhaalla mahdollisella tavalla tukisi ja auttaisi paikallisia yrittäjiä selviämään näistä vastoinkäymisistä.

Yhteisvoimin ja toisiamme tukien me selviämme tästä erittäin hankalasta tilanteesta!”

Evilla Lumme: ”Koepäivä aikaistui viikolla”

Evilla Lumme on 19-vuotias abiturientti Lyseonpuiston lukiosta
Evilla Lumme on 19-vuotias abiturientti Lyseonpuiston lukiosta
Kuva: Anssi Jokiranta

”Koronavirus on vaikuttanut elämääni erityisesti aikaistuneiden ylioppilaskirjoitusten reaalipäivien kautta. Yhteiskuntaopin kokeen oli alunperin määrä olla vasta tiistaina 24.3., mutta koepäivä aikaistuikin viikolla, joka lyhensi viime hetken kertausaikaa huomattavasti.

Alkuun koepäivien aikaistaminen aiheutti lievää paniikkia siitä, miten tulen selviämään kokeista. Näin myöhemmin ajateltuna koepäivien aikaistaminen on kuitenkin vastuullinen ja oikea toimi, jotta me kevään ylioppilaskokelaat saamme kokeet suoritettua.

Koronavirus ja siitä seuraavat ilmiöt ovat saaneet minut huolestumaan monista asioista. Lähipäivinä huolta on herättänyt mm. Suomen terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys tilanteessa, jossa sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita on paljon. Myös epidemian vaikutukset talouteen ja työllisyysasteeseen mietityttävät.

Vaikka olen pohtinut paljon koronaviruksen vaikutuksia yhteiskuntaan, en toki ole unohtanut läheisiäni. Erityisesti minua huolestuttaa riskiryhmään kuuluvien läheisten mahdollinen sairastuminen ja siitä seuraavat asiat.”