Urbaani Edge Gallery esit­te­lee pop- ja ka­tu­tai­det­ta Kaup­pa­yh­tiöl­lä

Rovaniemeläistyneen, belgialaislähtöisen Lieven De Rycken harrastus on kerätä pop- ja katutaidetta eri puolilta maailmaa. Nyt hän tekee Rovaniemellä kulttuuriteon avaamalla pääsymaksuttoman taidegallerian Kahvila Kauppayhtiön tiloissa.

Tiettävästi vastaavia, vain poptaiteeseen keskittyneitä gallerioita ei ole muita Suomessa. Pop art on keräilykohteena haastava, sillä sitä on tarjolla melko vähän.

– Matkustelen maailmalla metsästämässä helmiä, joista itse innostun. Viimeisin löytöni on punainen bulldoggi, johon silmäni nauliutuivat hiljattain Roomassa. Haluan tämän näyttelyn avulla näyttää, miten taide voi olla runsasta, pirskahtelevaa, kaunista ja hauskaa, De Rycke sanoo.

Aktiivisena pyöräilyharrastajana ja pyöräilyvarusteiden maahantuojana tunnetun miehen intohimo arkkitehtuuriin, designiin ja taiteeseen alkoi jo hänen teinivuosinaan. Nyt kodin seinät eivät enää riitä taiteen esille laittoon.

– Haluan tarjota rovaniemeläisille ja kaupungin matkailijoille mahdollisuuden ihailla esineitä ja maalauksia kaikille avoimessa galleriassa. Totta kai toivon, että joillekin näistä esillä olevista töistä löytyisi parempi paikka jonkun toisen kodissa tai vaikka ravintolan seinällä, hän kertoo.

Lieven De Rycke kiittää Kauppayhtiön yrittäjää Antti Kuhaa, joka sisustuksen harrastajana innostui galleriasta heti ensikuulemalta. Tilat olivat vapautuneet, kun Hih!Hi-kauppa sulki ovensa.

– Lievenille galleristin työ sekä tilojen ja kotien suunnittelu on bisnestä, mutta itse sytyin puhtaasti rakkaudesta lajiin. Haluan edistää kaupunkikulttuuria kaikin tavoin. Edge Gallery sopii muutenkin Kauppayhtiön tyyliin ja ilmapiiriin, Kuha sanoo.