Mainos

Unoh­tuu­ko his­to­riam­me muu­tos­ten tuu­lis­sa?

Uskonpuhdistuksen muistopäivän jälkeisissä tunnelmissa pohdiskelin seurakuntamme arvokasta historiaa. Itselleni avautui hieno näköala historiaan, kun totesin, että samoihin aikoihin, kun rakasta Pyhän Mikaelin kirkkoamme on rakennettu, Martti Luther on elänyt Saksanmaalla ja pohdiskellut uskon keskeisiä kysymyksiä ja kääntänyt raamattua omalle äidinkielelleen. Mikael Agricola on tehnyt täällä Suomessa samoin ja samalla kehitellyt Suomen kirjakieltä merkittävällä tavalla eteenpäin.

Vaikka tänä päivänä puhutaan paljon muutoksesta, eikä historiaa muutoksen tuulissa aina muisteta pohtiakaan, rohkenisin todeta, että meillä olisi edelleen paljon opittavaa myös historiasta ja muutostakin voisi joskus peilata historian valossa. Vanhat perinteet ja esimerkiksi reformaattoreiden tulkinnat raamatusta ja kirkon uskosta ovat edelleen hyvin pitkälle relevantteja. On asioita, joiden ei tarvitse, eivätkä saakaan muuttua. Kirkkomme sanoma: yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden, ei rajujenkaan muutosvoimien keskellä voi muuttua. Tuntuu hieman ihmeelliseltä, että näin hyvä sanoma ei kelpaa kaikille, varmaan siksi keskusteluja esimerkiksi koulujen kirkoissa käymisistä käydään.

Luonnollisesti muutoksen myötä viestin välittämisen tavat muuttuvat ja seurakuntien on muututtava ajan mukana, mutta perusydin tulee pitää luovuttamattomana aarteena. Seurakuntamme tehtävä on julistaa armoa ja rakkautta. Kristuksen sovitustyö oli ja on ainutkertainen tapahtuma, jonka vaikutus ulottuu ikuisuuteen saakka kaikkialle ihmiskunnan keskuuteen. Ristinkuolema tapahtui kauan sitten, se on historiaa, mutta tuo Jumalan teko ei saa unohtua, eikä sen kertomisesta voi luopua, koska tuo sovitus koskee meitä kaikkia myös tänä päivänä.

Lähestymme joulun aikaa ja meidän mielemme jollakin tapaa herkistyvät joulun lapsen syntymän lähestyessä. Rakkaus lähimmäisiimme nousee voimakkaammin esille ja hyvä niin. Me olemme saaneet paljon lahjaksi, antakaamme siitä myös toinen toisellemme. Saakoon pian alkava adventtiaika hiljentää ja valmistaa meidän sydämiämme kohtaamaan tuon joulun armon ja rakkauden ilosanoman, Teille on syntynyt Vapahtaja.

Ari Rautakoski

vs. kirkkoherra

Keminmaa