Ukrainan sota: Ze­lens­kyi vaatii li­sä­pa­kot­tei­ta Ve­nä­jäl­le ydin­voi­ma­lan tu­lit­ta­mi­sen vuoksi

Kulttuuri: Tu­le­vai­suus tulikin tykö – Jenni Räinä on vii­py­nyt teok­sis­saan jo kauan siinä mai­se­mas­sa ja niiden ih­mis­ten pa­ris­sa, joista Suo muistaa -e­si­kois­ro­maa­ni kertoo

Ul­ko­mi­nis­te­rit ja al­ku­pe­räis­kan­so­jen edus­ta­jat ko­koon­tui­vat per­he­pot­ret­tiin – Ark­ti­sen neu­vos­ton var­si­nai­nen kokous alkaa nyt

Kokouksessa on tarkoituksena sopia Rovaniemi-julistus.

Rovaniemi

Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit ja neuvoston pysyvinä jäseninä olevien alkuperäiskansojen edustajat kokoontuivat ennen kokousta perhekuvaan Rovaniemellä.

Arktisen neuvoston varsinainen kokous alkaa nyt Rovaniemellä, kun pysyvinä jäseninä olevien kahdeksan maan ulkoministerit ja alkuperäiskansojen edustajat kokoontuvat. Kokouksessa on tarkoituksena sopia Rovaniemi-julistus.

Kuvasta löytyvät maittain kahdeksan ulkoministeriä: Suomi: Timo Soini (isäntä), Kanada: Chrystia Freeland, Tanska Anders Samuelsen, Islanti: Gudlaugur Thór Thórdarson, Norja: Ine Marie, Eriksen Søreide, Ruotsi: Margot Wallström, USA: Mike Pompeo, Venäjä: Sergey Lavrov.

Arktiset alkuperäiskansajärjestöt ovat neuvoston pysyviä edustajia ja osallistuvat neuvoston työhön kaikilla tasoilla.

Suomi isännöi kokousta ja ulkoministeri Timo Soini toimii sen puheenjohtajana.

Suomi on toiminut Arktisen neuvoston puheenjohtajana vuosina 2017–2019 ja tukenut rauhan, vakauden ja rakentavan yhteistyön säilyttämistä arktisella alueella.

Suomen painopisteitä ovat olleet meteorologisen yhteistyön vahvistaminen, ympäristönsuojelu, mukaan lukien mustan hiilen päästöjen vähentäminen, koulutus sekä viestintäyhteyksien parantaminen.

Suomi on kaudellaan vahvistanut EU:n arktisen politiikan näkyvyyttä ja unionin roolia alueella. EU:n rahoituskehysneuvotteluissa Suomi on toiminut rahoituksen suuntaamiseksi vahvemmin arktiselle alueelle.