Kolumni

Tupakointi on hölmöä ja turhaa touhua

-

Tupakan polttaminen näyttää nykyään aika oudolta touhulta, jos näkee vielä jossain tupakoitsijan vetävän sauhuja. Se johtuu varmaan siitä, että röökin vetäminen on vähentynyt niin paljon. Savun hengittely onkin täysin hölmöä ja turhaa hommaa.

Tupakan polttaminen on vähentynyt hurjasti erityisesti tällä vuosituhannella. Tupakkalain toimenpiteet, valistus ja terveyden vaalinen ovat ilmeisesti tehonneet jollakin tapaa. Uusi tupakkalaki tuli voimaan vuonna 2016. Lain tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Tupakan polttaminen on vähentynyt hurjasti erityisesti tällä vuosituhannella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tupakointi on vähentynyt miehillä 1960-luvulta alkaen ja naisilla erityisesti 2000-luvulla. Suomalaisista 20–64-vuotiaista tupakoi päivittäin 13 prosenttia vuonna 2017. Miehistä päivittäin tupakoi 15 prosenttia ja naisista 12 prosenttia. Nuorten tupakointi on vähentynyt selvästi vuosituhannen vaihteesta. Tänä vuonna päivittäin tupakoivia poikia on yläkouluissa kuusi prosenttia, lukioissa kaksi prosenttia ja ammatillisissa oppilaitoksissa seitsemäntoista prosenttia. Vastaavat prosenttiosuudet tytöillä ovat 5, 3 ja 21.

Tupakkaa vedettiin Suomessakin vielä viime vuosituhannen loppupuolella lähes joka paikassa. Savu leijaili monin paikoin ja siitä saivat kärsiä sivullisetkin usein. Tupakan polttamisen ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamia terveyshaittoja ei aikanaan tunnistettu samaan tapaan kuin nykyään. Tuhkakupit olivat esillä lähes joka paikassa ja tumppeja lojui siellä sun täällä.

Itä-Euroopassa on vedetty körssiä vielä kovempaan tahtiin kuin Suomessa ja vedetään edelleen. Hiljattain HBO:n suoratoistopalveluun tulleessa Chernobyl-televisiosarjassa vedettiin röökiä posket lommolla 1980-luvun itäeurooppalaiseen tapaan joka paikassa jo koko ajan. Ehkä sitä korostettiin liikaakin vuoden 1986 Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertovasta sarjassa.

Melkein samaan tapaan vedetään röökiä Ylellä parhaillaan pyörivässä DDR:n viimeisistä vuosista, vakoojista ja kylmästä sodasta kertovassa Deutschland 1986 -televisiosarjassa. Ilmeisesti näiden sarjojen tekijöiden mielestä tupakointi oli 1980-luvulla niin olennainen osa elämää, että sitä pitää tuoda korostetusti esille.

Nuuskan käyttäminen on valitettavasti samaan aikaan lisääntynyt, kun tupakointi on vähentynyt. Meri-Lapissakin nuuskan käyttäminen on lisäntyynyt kaikissa ikäluokissa.

Toinen paha tapa on tullut siis entisen tilalle. Toivottavasti nuuskan käyttäminen saadaan kuriin, vaikka uusia nuuskakauppoja nouseekin länsirajan toiselle puolelle.