Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tun­tu­ri­jär­ven nie­riä­kan­ta sel­vi­tet­tä­vä

Kemijoki Oy suunnittelee Kemijärven Ailangantunturiin pumppuvoimalaa. Hanke törmää nieriän leviämishistoriaan. Sitä ei tunneta kovin hyvin.

Nieriät ovat eläneet jo 10 000 vuotta eristyksissä toisistaan tunturilammissa. Ne ovat sopeutuneet paikallisiin oloihin ehkä erilaisiksi kannoiksi. Niihin on ehkä rikastunut perintötekijöitä, joita tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa muuttuvissa olosuhteissa. Siten erilliset tunturilammet toimivat geenipankkeina.

Nieriän leviämishistoria voidaan vielä selvittää, muttei esimerkiksi siikojen, koska kala- ja muut viranomaiset antoivat poikasten istuttamisen ryöstäytyä 1970-luvulta lähtien hillittömyyteen asti. Siian poikasia siirrettiin miljoonittain pohjoisesta etelään ja etelästä pohjoiseen. Kannat sekoittuivat ja osa hävisi kokonaan. Käsivarren pieniin rautujärviin istutettiin siikaa lentokoneesta. Siika ilmeisesti kilpaili raudun sivuun näistä järvistä.

Kun selvitetään nieriän leviäminen niin samalla saadaan tietää, mitkä lammet jätetään geenipankeiksi ja mitkä voidaan osoittaa esimerkiksi säätövoiman tuotantoon.

Ailangan tunturilampi on jätettävä rauhaan tutkimusten ajaksi. On selvitettävä populaation siirtomahdollisuus toiseen lampeen.

Mielenkiintoinen mahdollisuus on Räisälän lähellä olevat Vaarainlammet. Ylempi on 30 hehtaaria (247 mpy), alempi 20 hehtaari (246 mpy). Lampia yhdistää 200 metriä pitkä puro. Populaatiot ovat todennäköisesti vaihtaneet perintötekijöitä, joten ne ovat varsin samanlaisia perimältään.

Ylempi Vaaranlampi säilytetään geenipankkina ja alemmasta tehtäisiin pumppuvoimalan ylävesiallas. Kemijärvi toimii ala-altaana.

Alueelle saataisiin monen kymmenen megawatin tehoinen laitos, josta saataisiin energiaa 200 Gwh vuodessa.

Hanketta himmentää altaiden korkeusero, joka on jonkin verran yli 100 metriä. On mahdollista vaikuttaa pinnankorkeuksiin ja virtaamaan jonkin verran. Ylä- ja ala-altaat on toisaalta helppo ja halpa ottaa käyttöön.

Kirjoittaja on hydrobiologi.