kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tulli: Vi­ran­omais­ten yh­teis­har­joi­tus Hel­sin­ki-Van­taal­la sat­tu­mal­ta samaan aikaan Isis-per­hei­den ko­tiu­tus­kes­kus­te­lun kanssa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona järjestettävä viranomaisharjoitus on herättänyt spekulaatioita "Isis-perheiden" kotiutuksiin varautumisesta. Tullin mukaan harjoituksella ei ole yhteyttä al-Holin leiriltä kotiutettavien tilanteeseen, vaan kyseessä on rutiiniharjoitus, jossa harjoitellaan biologisten uhkien torjuntaa. Tullin mukaan harjoituksen osuminen päällekkäin Isis-keskustelun kanssa on sattumaa.


-

Tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettävä viranomaisharjoitus kuuluu Tullin mukaan viranomaisten normaaliin vuosisuunnitelmaan. Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen muistelee, että harjoituksen järjestämisestä olisi päätetty jo vuonna 2017.

– Me Tullissa olemme tänä vuonna pääjärjestäjänä, ja harjoituksen aiheena ovat biologiset uhat. Aiempina vuosina aiheita ovat olleet muiden muassa säteilevät aineet tai tartuntataudit, Parkkonen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa viranomaisharjoituksen järjestämiseen on liitetty vihjailuja liittyen ajankohtaiseen al-Hol -keskusteluun, ja Isis-äitien ja -lasten mahdolliseen Suomeen tuloon. Asialla on spekuloinut muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Twitter-kirjoituksessaan https://twitter.com/Halla_aho/status/1204412423639162886

– Näiden kahden asian ulostulo julkisuuteen samaan aikaan on täysin sattumaa, Parkkonen sanoo.

Voi näkyä poikkeavana toimintana

Esimerkkinä torjuttavasta biouhasta käy matkaeväänä olevien meetvurstileipien mukana mahdollisesti leviävä afrikkalainen sikarutto, joka Suomeen päästessään aiheuttaisi miljoonavahingot.

Tullin lisäksi aamuyhdeksältä alkaneessa harjoituksessa ovat mukana Rajavartiolaitos, poliisi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaan kaupunki, Finavia sekä Liikenne- ja viestintävirasto.

Harjoituksen aikana lentoasemalla voi Tullin mukaan näkyä normaalista poikkeavaa viranomaistoimintaa.