Tul­kit­se tun­tei­ta ja tee oma it­ku­vir­si vii­kon­lo­pun mit­tai­sel­la kurs­sil­la

Heidi Kenttälä sanoo, että itkuvirsien kautta voi ilmaista muitakin tunteita kuin surua.
Heidi Kenttälä sanoo, että itkuvirsien kautta voi ilmaista muitakin tunteita kuin surua.
Kuva: Jouni Porsanger

Itkuvirret ovat ikiaikainen tapa ilmaista tunteita. Tähän perinteeseen pääsee tutustumaan kaksipäiväisellä kurssilla, jolla myös tehdään oma itkuvirsi.

Rovaniemen kaupungin kansalaisopiston järjestämän itkuvirsiviikonlopun vetää rovaniemeläinen muusikko ja kouluttaja Heidi Kenttälä, joka päätyi itkuvirsien pariin opiskellessaan kansanmusiikkipedagogiksi Centria ammattikorkeakoulussa Kokkolassa.

Alun perin Kittilästä lähtöisin olevalle Kenttälälle itkuvirret olivat täysin vierasta perinnettä. Opintoihin kuuluvat itkuvirret tuntuivat alkuun haastavalta omaksua ja hieman pelottaviltakin.

Äänellä itkemisestä on kuitenkin tullut Kenttälälle tärkeä musiikillinen ilmaisukeino, jonka ilosanomaa hän haluaa kursseillaan jakaa.

– Ääneen lausutut sanat ja melodinen itku ovat nykyihmisellekin hyvä kanava ilmaista niin surua kuin iloakin, Kenttälä sanoo.

Karjalaiseen itkuperinteeseen pohjautuvalla kurssilla harjoitellaan itkemistä performatiivisena taitona, opetellaan yksi perinteinen karjalainen hääitku ja tehdään omaa itkuvirttä. Itkulaulamisen ja oman itkuvirren tekemisen välineinä käytetään improvisaatiota ja luovan kirjoittaminen menetelmiä.

Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta tai laulutaitoa.

Itkuvirsiviikonloppu 26.–27.10. Saaren koululla. Kurssimaksu 43 e. Ilmoittautumiset ma 21.10. mennessä. Järj. Rovaniemen kaupungin kansalaisopisto.