Kolumni

Tulihan se arvokisapaikka

-

Suomen miehet eivät pelaa jalkapalloa minun elinaikanani arvokisoissa. Näin tuli sanottua useaan otteeseen, kun Sami Hyypiä ja Jari Litmanen lopettivat pelaamisen. Taisi moni muukin olla samaa mieltä arvokisapaikasta.

Nyt pitää imaista nöyränä nuo sanat takaisin. kun Suomi varmisti Liechtenstein-voitolla EM-kisapaikan.

3-0 -voittotulos jalkapallon lilliputtimaata vastaan oli normitulos. Jos Suomi ei olisi kukistanut kotikentällään Liechtensteinia, niin ei se olisi ansainnut kisapaikkaa. Viimeisessä karsintaottelussa Kreikka voitti Suomen 2-1.

Onhan Suomen miehet pelanneet aiemminkin arvokisoissa, viimeksi Moskovan olympiakisoissa 1980. Suomi sai kisapaikan, kun useat maat boikotoivat olympialaisia. Turnaus päättyi Suomen osalta alkulohkoon. Suomen joukkueessa pelasi kärkimiehenä muuan Juhani Himanka.

EM-karsintaotteluista  löytyi myös merilappilainen näkökulma. Kemiläislähtöinen Anssi Jaakkola oli otteluissa Suomen varamaalivahti. Peliminuutteja hänelle ei tällä kertaa kertynyt.

Kemi ja Tornio ovat perinteisiä jalkapallokaupunkeja, joista on noussut useita  pelaajia maajoukkueeseen, mutta missä ovat nykyiset Tihiset, Tainiot, Pasojat, Huuskot, Könöset, Sillanpäät, Ikäläiset ja Himangat?

Kakkosen tai Kolmosen sarjatasolta ei ponnisteta maajoukkueeseen. Pelaajan pitää ottaa ensin askel laadukkaaseen joukkueeseen, saada siellä peliaikaa ja edetä sitä kautta Suomi-paitaan. Saapa nähdä, kuka on seuraava merilappilainen miespelaaja, joka nousee maajoukkueeseen?

Kemissä ja Torniossa tehdään paljon töitä juniorijalkapalloilun puolesta. Joukosta pitäisi löytyä helmiä, jotka kelpaavat tulevaisuudessa Suomen maajoukkueeseen.

Syntyvyys laskee alueellamme, joten lahjakkaita pelimiehiä tulee vähemmän. Nuorille on tarjolla entistä enemmän eri lajeja, joten kilpailu pelimiehistä voi olla eri urheilumuotojen kohdalla kova. Muun muassa salibandy ja jalkapallon pikkuveli futsal ovat nuorten suosimia lajeja.

Arvokisapaikan ansiosta jalkapallo pysyy pitkään puheenaiheena ja toivottavasti se tuo uusia ystäviä hienon lajin pariin.

Kaikille ei tietenkään riitä pelkkä kisapaikka, vaan EM-kisoista pitää tulla myös menestystä. Kannattaa pitää mielessä, että on hieman eri asia pelata Saksaa tai Ranskaa vastaan kuin kohdata Liechtenstein omalla kotikentällä.

Olisihan se hienoa lähteä paikan päälle katsomaan Suomen pelaamista EM-kisoissa. Se on oikeastaan vain kahdesta asiasta kiinni: sattuuko loma kohdalleen ja onko lompakossa tarpeeksi painetta. Pitää yrittää laittaa satanen kuukaudessa jemmaan ja alkaa sopia työkavereiden kanssa loman ajankohdasta.