Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Tu­le­vai­suus­ar­viot Ko­la­ris­sa: Kaivos toisi kas­vua,­mat­kai­lu ilman kai­vos­ta työ­paik­ko­ja

Kolarin kunnan konsulttiyhtiöllä teettämä arvio Hannukaisen kaivoshankkeen vaikutuksista ennakoi kahta hyvin erilaista kasvun mahdollisuutta.

Jos kaivos toteutetaan, se enemmän kuin tuplaisi Kolarin nykyisten elinkeinojen liikevaihdon. Runsaan 150 miljoonan euron tasosta elinkeinojen liikevaihto kasvaisi 400 miljoonaan euroon. Muiden elinkeinojen liikevaihdot kasvaisivat, majoitus- ja ravitsemistoiminnan laskisivat.

Jos kaivosta ei toteutettaisi, Kolarin työpaikkojen määrä pitkällä aikavälillä kasvaisi jopa suuremmaksi, mitä kaivosvaihtoehdossa tapahtuisi. Erityisesti työvoimaa palkkaisi matkailuelinkeino, jossa nykyinen työllisyys kasvaisi neljänneksellä.

–On tärkeää muistaa, että alustavan arvion mukaan Kolarin alueen talous kasvaa molemmissa skenaarioissa, sanoo arvion toteuttaneen Gaia Consulting Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Rinne.

–Erot skenaarioiden vaikutuksissa ovat kuitenkin huomattavia.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi