TUL pors­kut­taa uudelle vuo­si­sa­dal­leen – rooli ja asema suo­ma­lai­ses­sa lii­kun­ta- ja ur­hei­lu­jär­jes­tö­ken­täs­sä on muut­tu­nut

100-vuotisjuhlanäyttely on nähtävillä juhlavuoden ajan Kemissä TUL:n Lapin piirin toimitiloissa.

Lapin piirin puheenjohtaja Kimmo Arstio on muun muun henkilökunnan ohella pystyttänyt TUL:n Lapin piirin toimistolle ständejä, jotka kertovat TUL:n ja TUL:n Lapin piirin toiminnasta.
Lapin piirin puheenjohtaja Kimmo Arstio on muun muun henkilökunnan ohella pystyttänyt TUL:n Lapin piirin toimistolle ständejä, jotka kertovat TUL:n ja TUL:n Lapin piirin toiminnasta.
Kuva: Jouni Valikainen

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL on ehtinyt jo aloittaa satavuotisen olemassa olonsa juhlinnan. Juhlan lähtölaukaus järjestettiin 26. tammikuuta Koiton salissa Helsingissä, missä järjestö perustettiin tammikuussa 1919.

– TUL-juhlapäivään kutsuttiin TUL:n perustajaseuroja. Yksi niistä oli Kemin into, TUL:n Lapin piirin ja Kemin Innon puheenjohtaja Kimmo Arstio kertoo.

TUL:n pääsihteeri Risto Korpelan mukaan TUL:n rooli ja asema suomalaisessa liikunta- ja urheilujärjestökentissä on muuttunut sadan toimintavuoden aikana, mutta TUL:lla on pääsihteerinsä suulla edelleen selkeä missio.

– Vaikka matalan kynnyksen harrasteliikunta harvoin nousee otsikoihin, koemme edelleen tärkeänä, että kaikilla on mahdollisuus liikkua tasavertaisesti lapsista veteraani-ikäisiin ja TUL:n seuroissa siihen annetaan mahdollisuus, Korpela sanoo.

TUL:n Lapin piiri on luonnollisesti mukana TUL:n juhlavuoden tapahtumissa.

– Lapin piirin toimistossa Nahkurinkatu 1:ssä on jatkuva näyttely, joka kertoo TUL:n satavuotisesta historiasta. Myös Lapin piiri on esillä. Näyttely kiertää vuoden aikana eri seurojen järjestämissä urheilutapahtumissa ja esimerkiksi messuilla, Kimmo Arstio sanoo.

TUL:n 100-vuotisjuhlavuosi näkyy koko maassa. Siksi kaikki TUL:n piirit ja seurat järjestävät isompia ja pienempiä TUL100 –tapahtumia ympäri Suomea. Juhlavuosi sisältää noin 250 tapahtumaa, joissa TUL ja sen seurat ovat esillä.

Juhlavuosi huipentuu 14.-16. kesäkuuta Helsingissä järjestettävään pääjuhlaan, joka pitää sisällään Teatterigaalan Helsingin kaupunginteatterissa, Joukkojen juhlan Helsingissä, TUL:n 30. liittokokouksen ja Töölön kisahallissa järjestettävän International Show Competitionin eli eri voimistelu ja tanssilajeista koostuvan kansainvälisen juhlakilpailun.

– Keskitämme voimiamme täällä pohjoisessa liittojuhlaan. Uskon, että lähdemme kohti Helsinkiä neljällä tai viidellä linja-autolla, Arstio sanoo.

Lapissa TUL:ään kuuluu useita vahvoja seuroja. Kemissä näkyvimmin ovat esillä Kemin Into, Veitsiluodon Kisaveikot, Kemin Työväen Uimarit, FC Kemi ja PS Kemi. Torniossa muun muassa Tornion Tarmo pelaa jalkapalloa. Alatornion Ahjo on vahva pyöräilyseura.

– Lapissa on vajaa sata TUL:n seuraa. Noin 60 seuraa lähettää edustajansa piirikokoukseen. Jäsenmaksun maksaa reilut 20 000 eli lähes sama määrä mitä Kemissä on asukkaita, Arstio vertaa.

Seuran näkyvyys tulee tietoisuuteen menestyksen kautta. Veitsiluodon Kisaveikot nousi esille, kun Ida Ravaska, Veera Pudas, Erika Utriainen ja Mette Baas juoksivat 4x400 metrillä SM-kultaa. Kemin Työväen Uimareissa altaiden väliä kauhoo Ronny Brännkärr joka on yksi Suomen lupaavimmista uintilahjakkuuksista.

Kimmo Arstion puheenjohtama Kemin Into on alueen johtava painiseura. Paini vetää edelleenkin mukavasti nuoria niskanvääntäjiä puoleensa. Yleisen sarjan kilpailijat ovat Innossakin nykyisin harvinaisia.

– Niin sanotussa kadettien sarjassa meillä on lupaavia painijoita. Painijat järjestävät ensi lauantaina Esko ja Raimo Taskisen muistopainit Kemin Tervahallilla. Ne ovat Pohjois-Suomen suurimmat painit, Arstio kertoo.

Innossa myös nyrkkeily on nousemassa kanveesista. Nyrkkeilyllä on komea historia, sillä Reima Virtanen nousi Innon riveistä olympiahopeamitalistiksi. Keilailusta on muodostunut aikuisten suosikkilaji. Innon joukkuevoimistelussa on mukana useita ryhmiä.

TUL:n urheilu ei elä pelkästään menestyksestä, vaan seuroilla on myös pehmeämpiä arvoja.

– Haluamme luoda liikuntaan ja urheiluun matalan kynnyksen harjoittelumahdollisuuden. Harrastaminen ei saa jäädä rahasta kiinni. Tämä ei tietenkään sulje pois laadukasta valmentamista, mistä SM-mitalit ovat osoituksena, Kimmo Arstio sanoo.

Vinjetti

TUL

Virallinen nimi Suomen Työväen Urheiluliitto.

Perustettu 26. tammikuuta 1919.

Kotipaikka Helsinki.

Puheenjohtaja Kimmo Suomi.

Pääsihteeri Risto Korpela.

Jäsenmäärä 886 seuraa, joissa noin 239 000 jäsentä.

Urheilee ja liikkuu noin 75 eri lajissa.

Lapin piirin toiminnanjohtaja Mauri Blomster.

Lapin piirin puheenjohtaja Kimmo Arstio.

TUL:n olympiamitalistit

Kultaa

Tapio Rautavaara (Lontoo 1948, keihäänheitto), Kelpo Gröndahl (Helsinki 1952, paini), Marjut Lukkarinen (Albertville 1992, maastohiihto).

Hopeaa

Kelpo Gröndahl (Lontoo 1948, paini), Reima Virtanen (München 1972, nyrkkeily, Kemin Into), Tapio Sipilä (Los Angeles 1984, paini), Marjut Lukkarinen (Albertville 1992, maastohiihto), Ismo Falck (Barcelona 1992, jousiammunnan joukkuekilpailu), Jani Sievinen (Atlanta 1996, uinti).

Pronssia

Mm: Reino Kangasmäki (Lontoo 1948, paini), Paavo Aaltonen, Kaino Lempinen, Kalevi Viskari (Helsinki 1952, voimistelun joukkuekilpailu), Toivo Salonen (Cortina 1956, pikaluistelu), Voitto Hellstén (Melbourne 1956, yleisurheilu), Jorma Valkama (Melbourne 1956, yleisurheilu), Taisto Kangasniemi (Melbourne 1956, paini), Kalevi Suoniemi, Martti Mansikka (Melbourne 1956, voimistelun joukkuekilpailu), Hannu Rantakari (Tokio 1964, voimistelu), Tapio Sipilä (Soul 1988, paini).