Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Tu­han­net suo­men­ruot­sa­lai­set naiset vaa­ti­vat loppua sek­suaa­li­sen häi­rin­nän hys­syt­te­lyl­le – Hen­riks­son: Tämä on viesti siitä, että uusi aika on alkanut

Kampanjassa on kerätty myös yli 800 kertomusta suomenruotsalaisten naisten kohtaamasta häirinnästä

Yli 6  000 suomenruotsalaista naista vaatii vetoomuksessa loppua seksuaalisesta häirinnästä vaikenemiselle. Nimilista ja vetoomus on julkaistu Astra-lehden verkkosivuilla. Asiasta uutisoivat myös Yle ja HBL .

Allekirjoittajat vaativat muun muassa, että naisten ja tyttöjen turvallisuus ja ruumiillinen koskemattomuus turvataan yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

–  Käännymme päättäjien puoleen: Antakaa lasten koulutukselle, kouluille ja terveydenhuollolle resursseja ja taitoja työskennellä seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä vastaan. Rakentakaa kaupunkeja, joissa tytöt ja naiset voivat kokea olevansa turvassa päivin ja öin, vetoomuksessa kirjoitetaan.

Tekstissä vedotaan myös esimerkiksi suomenruotsalaisiin yhdistyksiin ja säätiöihin.

–  Nostakaa asia etusijalle työssänne. Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö on ongelma, jota täytyy hoitaa kaikilla tasoilla, vetoomuksessa sanotaan.

–  Vaadimme nollatoleranssia seksuaalista häirintää, seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa vastaan.

Kampanjassa on kerätty myös yli 800 kertomusta suomenruotsalaisten naisten kohtaamasta häirinnästä. Kampanjan tunnuksena on #dammenbrister (pato murtuu).

Kampanja on kansainvälisen seksuaalista häirintää ja ahdistelua vastustavan #metoo-kampanjan innoittama.

Henriksson: Nollatoleranssi koulujen seksuaaliselle häirinnälle

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on syvästi järkyttynyt siitä seksuaalisesta häirinnästä, joka on tullut ilmi vaasalaisessa Övningskolanin koulussa.

− On tärkeää, että oppilaat uskaltavat kertoa asioista. Jokainen tapaus pitää tutkia perusteellisesti, Anna-Maja Henriksson sanoo.

Henrikssonin mielestä lisääntynyt tietoisuus on tullut #metoo-kampanjan myötä.

− Nyt pitää saada aikaan nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. Tämä koskee kouluja, työpaikkoja, urheiluhalleja, sekä kulttuurielämää. Koko yhteiskunnan on herättävä tämän ongelman laajuuden edessä, Henriksson sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, että asiat ovat tulleet ilmi.

− Tämä on viesti siitä, että uusi aika on alkanut. Heillä, joilla on valtaa eivät voi enää käyttää hyväkseen heikommassa asemassa olevia. Vanhat asenteet eivät enää ole hyväksyttyjä, Henriksson sanoo.

RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin mielestä maailmaa voi muuttaa yhdessä, sekä asenteita että käytösmalleja.

− Samalla kun tunnen suurta surua Vaasan tapahtumista, olen helpottunut siitä, että uhrien äänet tulevat esille ja heidän kokemuksensa otetaan vakavasti, Henriksson sanoo.