Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

TP-47:n Greta Moi­la­nen nousi 16-vuo­tiai­den tyt­tö­jen maa­jouk­kuee­seen ja teki Ruotsia vastaan maalin.

TP-47:n Greta Moilanen sai tulikasteen U16-maajoukkueessa Ruotsia vastaan.
TP-47:n Greta Moilanen sai tulikasteen U16-maajoukkueessa Ruotsia vastaan.

TP-47:ssä pelaavan kemiläisen Greta Moilasen, 15, hyvät peliesitykset naisten Kakkosessa ja B-tyttöjen Ykkösessä otettiin myös huomioon Suomen jalkapallomaajoukkueessa. Greta pääsi pukemaan Suomi-paidan ylleen kahdessa U16-maaottelussa Ruotsia vastaan. 4–1-voitto-ottelussa Greta istui vielä vaihtopenkillä, mutta 2–1-voitossa hän laukoi Suomen tasoitusosuman. Peliaikaa tuli noin tunnin verran.

– Mielestäni pääsin hyvin peliin mukaan, vaikka pelitempo oli huomattavasti kovempi kuin sarjapeleissä. Viimeistelty maali vahvisti onnistumisen tunnetta, Greta Moilanen kertoi.

Maaottelut jäävät varmuudella lupaavan jalkapalloilijan mieleen.

– Kun lauloimme ennen ottelua Maamme-laulun, niin silloin hieman jännitti. Jännitys väheni pelin edetessä.

Greta pääsee pelaamaan vielä kaksi kautta B-tytöissä. Painopiste oli silti jo kuluneella kaudella naisten joukkueessa. Hän viimeisteli sarjassa 21 maalia, mikä riitti maalipörssin ykköstilan jakamiseen A-lohkossa pelanneet Härmän Eerika Lähdekorven kanssa.

– TP-47:n sijoittuminen naisissa lohkoykköseksi oli hyvä suoritus. Vaikka karsintapeleissä tuli tappiot Nurmijärven Jalkapalloseuralle, kausi meni melko hyvin.

Karihaaran koulun yhdeksättä luokkaa käyvä jalkapalloilija sai kipinän lajiin veljeltään Ville Moilaselta. Myös Ville pelasi viime kaudella TP-47:n riveissä.

Ensi kauden jalkapallokuvioitaan Greta Moilanen ei ole vielä lyönyt lopullisesti lukkoon.

– Tulevan talven treenaan ainakin TP-47:n riveissä. Pelaaminen jossakin naisten Ykkösen joukkueessa voisi olla mahdollista, Greta Moilanen miettii.

Ykkösen paikka voi vielä aueta TP-47:n naisten joukkueelle, vaikka se hävisikin karsintaottelut. Joukkueelta on alustavasti kyselty sen halukkuutta pelata Ykkösessä, jos paikka aukeaisi sarjapaikan luovuttamisien myötä.

– Ennen mahdollista päätöstä meidän pitää kartoittaa pelaajatilanteemme ja muut resurssit, joukkueen valmentaja Martti Virkkala kertoo.

Virkkala haluaisi luonnollisesti pitää Greta Moilasen myös ensi kauden joukkueessa.

– Greta on himotreenaaja, joka tekee myös harjoitusten ulkopuolella töitä kehittyäkseen pelaajana. Hän ymmärtää välittömästi, mitä valmentaja tietyllä harjoituksella hakee. Hän on valmentajalle ihanteellinen pelaaja, Virkkala kehuu kärkinaistaan.

Virkkala ei ihmettelisi, vaikka Greta nousisi tulevaisuudessa aina naisten maajoukkueeseen saakka.

– Enemmän ihmettelisin, jos hän ei nousisi. Hän kuuluu omassa ikäluokassaan Suomen kärkipään pelaajiin. Hän on nopea molemmilla jaloilla pystyvä pelaaja. Greta on vielä nuori, joten voimapuolella on vielä hieman tekemistä, Virkkala sanoo.

TP-47:n naisten kausi Kakkosessa meni ennakko-odotuksia paremmin. Joukkueessa ei puhuttu ennen sarjan alkua ainakaan ääneen lohkoykkösen paikasta.

– Muutama täsmähankinta, kuten Esther Edem, nosti joukkueen pelitasoa.

Naisten kausi olisi ollut liki täydellinen nousun myötä.

– Osalla pelaajista alkoi futsalkausi yhtä aikaa karsintapeliemme kanssa. Sillä oli vaikutusta pelitasoomme.

Joukkue

TP-47, naiset

Pelaajat: Johanna Vainionpää, Aino Kela, Iida Suorsa, Elina Lahdenperä, Greta Moilanen, Katri Tuokko, Anni Lahdenperä, Stiina Palomaa, Heta Huhtaniska, Ruth Atoro, Iida Mäki-Iso, Tiia Lipponen, Maria Ollila, Jasmin Hiltunen, Jenni Impiö, Miia Hosionaho, Jenni Suhonen, Esther Edem, Jessika Mäkipörhola, Suvi Wallen, Charlotta Simonaho.

Päävalmentaja: Martti Virkkala.

Kakkosvalmentaja: Mika Moilanen.

Joukkueenjohtaja/huoltaja: Jouko Tuokko.

Joukkueenjohtaja/rahastonhoitaja: Kristiina Lahdenperä.