Totto ry juhlii pyö­rei­tä vuosia Mar­je­tan­juh­las­sa sun­nun­tai­na

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry järjestää kaksinkertaisen juhlavuoden päätapahtuman sunnuntaina. Perinteisessä Marjetanjuhlassa yhdistys katsoo sekä menneeseen että tulevaan ja etsii ja esittelee uusia toimintamuotoja.

Juhlan teemana on museotoimintaa 60 vuotta 100-vuotiaassa Suomessa. Päivä alkaa kello 10 juhlamessulla Rovaniemen kirkossa. Varsinainen pääjuhla alkaa kello 13 Rovaniemen kotiseutumuseon pihalla.

Juhlan ohjelmassa vuorottelevat puhe ja musiikki. Juhlapuheen pitää Suomen Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja, kasvatustieteen tohtori Irja-Kaisa Lakkala .

Itsenäisyyden turvanneiden sotien veteraanien muistoihin vie Yrjö Jylhän runo, jonka esittää sotaveteraani Jorma Savukoski .

Pöykkölän kotikuusen läheisyyteen istutetaan uusi tulevaisuuden kuusi. Lisäksi Kotiseututyössä ansioituneita palkitaan huomionosoituksilla. Yleisölle tarjolla on museoesineiden tunnistustehtäviä ja työnäytös.

Lapset pääsevät tutustumaan perinneleikkeihin ja kuulevat Annikki Setälän satuja.

Lapset ja nuoret ovat enenevässä määrin mukana kotiseutuyhdistyksen lähiaikojen toiminnassa. Lapsi- ja maahanmuuttajaperheille kehitetään elävää perinne- ja leikkitoimintaa ammattitaiteilijoiden ohjauksessa Povipullon kultaa lapsiperheille -hankkeessa. Samalla edistetään maahanmuuttajien kotoutumista.

Marjetanjuhlassa esitellään myös juhlavuoden teeman mukainen Totto XX -julkaisu, jossa kuvataan Rovaniemen itsenäisyyden ajan historiaa ja museon vaiheita. Julkaisun aiheet vaihtelevat jääkaudesta aina tulevaisuudenkuviin siitä, mitä mahdollisuuksia museolla on lisääntyvälle matkailulle.

Väliajalla tarjoillaan juhlakahvit ja myydään varraslohta. Myynnissä ovat myös Totto-korut ja Totto XX -julkaisu.

Kotiseutumuseossa voi tänä kesänä vierailla jokiristeilyn lomassa. Pöykkölän rantaan on rakennettu laituri yhteistyössä matkailuyrittäjien ja Rovaniemen kaupungin kanssa. Suunnitelmissa on jokimatkalle mielivien Marjetanjuhlan vieraiden kuljettaminen veneillä keskustasta Pöykkölään.

Marjetanjuhla su 23.7. Rovaniemen kotiseutumuseolla. Aluemaksu 10 euroa, sisältää kahvin ja kahvileivän.