Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Urheilu: Suo­ma­lai­seen ju­do­val­men­nuk­seen le­veäm­mät hartiat – ro­va­nie­me­läi­nen Tuomo Seik­ku­la on yksi liiton nuorten val­men­ta­jis­ta

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tornion sy­dän­yh­dis­tys hommasi kah­dek­sal­le kylälle sy­dän­is­ku­rit ja jär­jes­ti kou­lu­lai­sil­le ja kylien asuk­kail­le el­vy­tys­kou­lu­tuk­sen

Kahdeksalla Tornion kylällä on Tornion sydänyhdistyksen hankkima sydäniskuri. Yksi niistä on Arpelan kylätalossa, jossa puheenjohtaja Hilkka Rantamölö laitetta esittelee.
Kahdeksalla Tornion kylällä on Tornion sydänyhdistyksen hankkima sydäniskuri. Yksi niistä on Arpelan kylätalossa, jossa puheenjohtaja Hilkka Rantamölö laitetta esittelee.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Kahdeksalla Tornion kylällä on Tornion sydänyhdistyksen hankkima defibrillaattori, eli sydäniskuri. Yhdistys hankki laitteen myös Tornion uimahallille ja yhdistykselle laitteen, joka on lainattavissa tapahtumiin. Sitä säilytetään Meän talolla.

Kyläyhdistyksille on lahjoitettu kyltit, joilla ilmaistaan, että kiinteistössä on defibrillaattori.

Eikä siinä vielä kaikki. Yhdistys käynnisti yhteistyössä  Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtaja Juha Buskan ja SPR:n kanssa koulutusprojektin. Tähän mennessä on koulutettu kaikkiaan 872 9-luokkalaista, lukiolaista ja kyläyhdistysten asukasta laitteen käyttöön ja elvyttämiseen.

Lapin maakunnan järjestöneuvottelukunta palkitsi Tornion sydänyhdistyksen laitehankinnoista ja koulutuksesta Tehemä pois -palkinnolla.

–  Kaikki laitehankinnat ja koulutus on toteutettu Yli-Perttulan säätiön avustuksella. Säätiö on myöntänyt yli 20 000 euroa, Tornion sydänyhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Rantamölö kertoo.

Sydäniskuri auttaa sydänpysähdystilanteessa. Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii  pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi. Sydäniskurin käyttö ja elvytystaito pelastaa ihmishenkiä.

Vuonna 2014 Haaparannalla oli 14 sydäniskuria, mutta Torniossa ei yhtään. Rajalla kauppakeskus hankki defibrillaattorin ensin.

Yhdistys sai Vojakkalasta kyselyn, miten Tornion kylille saataisiin sydäniskureita. Laitteet olivat kalliita eikä niiden hankintaan yhdistyksen varat riittäneet.

– Rahoitus oli hankittava. Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiön apurahat olivat haettavissa ja sitä kautta saatiin neljälle kylälle sydäniskurit, kertoo Rantamölö.

Vuonna 2016 hankittiin defibrillaattorit Kaakamon, Vojakkalan, Arpelan ja Karungin kyläyhdistyksille sekä uimahallille ja lainattava laite yhdistykselle.


Juha Buska kuuli projektista ja esitti elvytyskoulutusta. Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiö myönsi uuden apurahan, jolla saatiin lisää iskureita ja 30 minipuhallusnukkea sekä toteutettiin koulutus.

Vuonna 2017 iskurin saivat Liakan, Lautamaan, Kantojärven ja Sattajärven kylät.

Euroopan elvytysneuvostolla oli kampanja yli 12-vuotiaiden elvytyskoulutuksesta. Sydänyhdistys otti kohderyhmäksi Tornion nuoret ja teemakseen Tornio – sydänturvallinen maaseutukaupunki.

Juha Buska laati koulutusohjelman ja toimi kouluttajana sydänyhdistyksen ja SPR:n toteuttamissa koulutustilaisuuksissa.

Vuonna 2018 koulutettiin 530 9-luokkalaista ja lukiolaista ja vuonna 2019 245 9-luokkalaista sekä 97 asukasta niistä kylistä, jotka saivat iskurin.

Kuluvana vuonna oli tarkoitus järjestää koulutus 260 9-luokkalaiselle, mutta koronan takia koulutus siirtyy vuodelle 2021. Tarkoitus oli, että 2018–2020 koulutetaan kaikkiaan 1 035 henkilöä.

Defibrilliaattorit ovat samanmerkkisiä kuin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ambulansseissa, joten ensihoidon piuhat voi kytkeä maallikkodefifrillaattorien elektrodeihin.

Elvytyskoulutus on 1,5 tuntia kestävä koulutus, jossa on 45 minuutin teoriaosio ja 45 minuutin harjoitus.

– Oli ihanaa nähdä, kuinka innostuneita ja kiinnostuneita nuoret olivat koulutuksesta. Minkäänlaisia ongelmia ei ollut, Rantamölö iloitsee.

Nuoret esittivät paljon kysymyksiä ja he saivat tilaisuuksissa kosketuksen järjestötyöhön sekä ensihoitoalaan.

Kurssin käyneet saivat avaimenperän, elvytysliinan ja Buskan suunnitteleman esitteen.

Yhdistys

Tornion sydänyhdistys

Perustettu 1976.

Noin 300 jäsentä.

Puheenjohtaja Hilkka Rantamölö.

Toimintaa

Sydänpallot, sydäntoimenpiteitä läpikäyneiden lounastapaaminen kerran kuukaudessa.

Tahdistinryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa kahvin ja kuulumisten äärelle.

Kaksi terveysliikuntaryhmää kokoontuu tiistaisin terveyskeskuksen fysioterapiassa.

Kuntosalivuoro Arpelassa kerran viikossa.

Sydänkerho kerran kuukaudessa.

Puupaja kerran viikossa Meän talossa.

Varainhankinta adressi- ja tuotemyynnillä.

Palkintoja

Sydänliiton Soihtu-palkinto 2018.

Sydänliiton Liekki-järjestötyöpalkinto syyskuussa 2020.

Tehemä pois -järjestöpalkinto marraskuussa 2020.