Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tornion Pa­ni­mos­ta tulee myös al­ko­ho­lit­to­mia juomia – ka­pa­si­teet­ti kasvaa uusien juomien tul­les­sa mark­ki­noil­le

Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander on tyytyväinen, että panimo sai hankittua uusia 3 000 litran vetoisia käymistankkeja.  Ne ovat tarpeen, kun panimon tuoteperhe monipuolistuu. Tornion Panimon etikettiseinä täyttyy uusien tuotteiden myötä.
Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander on tyytyväinen, että panimo sai hankittua uusia 3 000 litran vetoisia käymistankkeja. Ne ovat tarpeen, kun panimon tuoteperhe monipuolistuu.
Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander on tyytyväinen, että panimo sai hankittua uusia 3 000 litran vetoisia käymistankkeja. Ne ovat tarpeen, kun panimon tuoteperhe monipuolistuu.
Kuva: Jouni Valikainen

Tornion Panimossa ollaan ajan hermolla. Vuonna 2016 toimintansa aloittanut Tornion Panimo on alkanut valmistaa oluiden, lonkeroiden ja ginin lisäksi alkoholittomia juomia. Kyse on Tornion Ice tea -juomista. Hiilihapotettujen juomien makuina ovat hilla ja karpalo.

– Niitä voidaan pitää eräänlaisina aikuisten limppareina, mutta ovat virvoitusjuomia terveellisempi vaihtoehto. Juomat ovat vähäsokerisia ja kofeiinittomia. Useiden kokeiluiden ja testausten kautta marjaisat juomat löytyvät lähiviikkoina kauppojen juomahyllyiltä, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander sanoo.

Uusilla juomilla Tornion Panimo vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

– Alkoholin kulutus tulee laskemaan. Näin tapahtuu myös oluen osalta. Meistä seuraava sukupolvi käyttää entistä vähemmän alkoholia, Kostiander tietää kertoa.

Kostiander on myös havainnut, että juomakulttuurissa on tapahtunut muutos pienpanimoita suosivaan suuntaan.

– Nykyisin voi puhua maistelukulttuurista. Kaikki eivät mene enää kyläilemään kahdentoista purkin bulkkituotteen kanssa vaan tuovat mukanaan esimerkiksi 6-8 erilaista olutta. Oluen hovikelpoisuus on myös kasvanut. Hienoissa ravintoloissa on jo omat olutlistat.

Kasvun turvaamiseksi Tornion panimo on investoinut tankkikapasiteettiin ja laboratoriolaitteisiin mikrobiologisen laadun valvonnan tehostamiseksi.

Uusien tankkien avulla voi vuosikapasiteettia lisätä 200 000 litraa.

– Vaihdoimme pienimmät 1 000 litran käymistankit 3 000 litran tankkeihin. Nyt pystymme paremmin vastaamaan myös erikoistuotteiden kysyntään ja valmistamaan esimerkiksi ravintoloihin erikoistuotteita.

Vaikka Tornion Panimolla kehitetään koko ajan uusia tuotteita, niin perinteikkään lager-tyyppisen oluen suosio on pysynyt vakaana.

– Original Lapland Lager muodostaa noin kolmasosan tuotannostamme. Se on päätuotteemme muiden kauppaolueiden ja -lonkeroiden ohella. Yleensä kauppaketjut kysyvä panimoilta mahdollisten uutuuksien perään, mutta lager-olut on ottanut paikkansa klassikkojuomana, Kostiander sanoo.

Viime vuonna panimossa valmistettiin noin 440 000 litraa erilaisia juomia. Vaikka koronakevät kuritti, kesän ja alkusyksyn aikana myynti on kasvanut voimakkaasti.

– Keväällä tilauskirjat menivät hetkeksi kiinni niin kaupoissa kuin myös ravintoloissa. Loppuvuotta on jäljellä vielä yli kaksi kuukautta, joten litroissa mitattuna pääsemme lähelle viime vuotta. Taloudellinen tulos jää koronasta huolimatta positiiviseksi, Kaj Kostiander kertoo.

2017, joka oli ensimmäinen täysi toimintavuosi, panimosta lähti markkinoille 152 000 litraa erilaisia juomia. 2018 juomia valmistettiin 365 500 litraa. Tornion Panimon tuotteita löytyy noin tuhannesta eri kaupasta.

Myös työntekijöiden määrä on lisääntynyt. Työntekijämäärä on noussut neljästä yhdeksään. Panimo otti itse koulutettavaksi viisi henkilöä.

Koronarajoitusten vuoksi Tornion Panimo sai tukea tuotantonsa kehittämiseen Business Finlandin kanssa.

– Kehitystyössä oli mukana alkoholittomat juomat. Tuen avulla uudistimme myös verkkokauppaamme, Kostiander sanoo.

Oluiden ja lonkeroiden lisäksi Tornion Panimo on saanut kiitosta myös ginistään. Giniä alettiin tislata Torniossa viime vuoden huhtikuussa.

– Jo nyt ginimme on saanut kahdeksan kansainvälistä palkintoa. Jos aiomme lähteä tosissaan gini-markkinoille, niin tislaamon kapasiteettia pitää edelleen kasvattaa.

Neljä vuotta olutta pannut Tornion Panimo juhlistaa myynnin kehittymistä 6.11. Tornion Suurilla Olutjuhlilla yhdessä Club Teatrian kanssa. Pääesiintyjänä tilaisuudessa on Steve`n´Seagulls.

– Tarkoituksena on koota torniolaisen oluen ystävät yhteen. Teatrialla tilaa on reilusti, joten turvavälit on helppo säilyttää. Kaj Kostiander sanoo.

Panimot

Tornion panimo

Tornion Panimo on käsityöläispanimo, joka toimii edelleen samassa paikassa, mihin panimo rakennettiin vuonna 1873.

Vielä vuonna 2010 Torniossa pantiin Lapin Kultaa yli 200 miljoonan litran vuosikapasiteetilla.

Vuonna 2016 Tornion panimo käynnistettiin viiden vuoden jälkeen uudestaan.

2017 Leo Andelinin vuonna 1964 kehittelemä Original Lager julkaistiin uudelleen.

Viime vuonna panimossa valmistettiin noin 440 000 litraa erilaisia juomia.