Tornio haluaa päästä pa­rem­min mukaan kas­va­vaan mat­kai­lu­elin­kei­noon

Matkailu ei kehity ilman majoitusta. Hotelli Mustaparta saa vielä tämän vuoden puolella kaverikseen Grand Hotel Mustaparran.
Matkailu ei kehity ilman majoitusta. Hotelli Mustaparta saa vielä tämän vuoden puolella kaverikseen Grand Hotel Mustaparran.

Lapin matkailu elää tällä hetkellä vahvaa kasvua, ja Tornion kaupungin tavoitteena on päästä mukaan tähän kasvuun. Tornion matkailullisen vetovoiman vahvistaminen nousi keskeiseksi tavoitteeksi kaupunkistrategian uudistamisen yhteydessä. Master plan on matkailun kokonaisvaltainen kehittämissuunnitelma.

– Tämä oli paras uutinen, mitä matkailun alalla on tapahtunut pitkään aikaan. Matkailu on sellainen teollisuuden ala, jota ei voi siirtää Kiinaan, torniolainen hotelli- ja ravintolayrittäjä Reijo Angeria sanoo.

Angeria painottaa sanaa vihdoinkin.

– Tornion valttikortteina ovat valtakunnan raja, puhdas luonto, Euroopan komein joki ja esimerkiksi kalastus. Täällä on totuttu, että leipä tulee teollisuudesta eikä matkailua ole pidetty arvossa. Tornion päättäjille kuuluu kiitos, että kaupunki alkaa panostaa entistä enemmän matkailuun, Angeria sanoo.

Tornion ja Haaparannan rajan ylittää vuosittain noin 14 miljoonaa ihmistä.

– Se on isompi ihmisvirta, mitä Helsingin ja Turun satamista lähtee yhteensä matkalle. Meidän pitäisi saada pysäytettyä rajan ylittävistä matkailijoista vain pieni prosentti ja saada heidän viipymä pidemmäksi, Angeria kertoo.

Angeria vieraili itse Pariisissa. Hän kävi nauttimassa hyvästä musiikista Duran Duranin konsertissa. Vaikka matka ei ollut asuinpaikalta konserttiin pitkä, bussissa piti istua liikenneruuhkien vuoksi pari tuntia.

– Turistit ovat tottuneet istumaan busseissa. Täältä Torniosta ajaa tarvittaessa napapiirille puolessatoista tunnissa. Kemin turismin huipputuotteille lumilinnalle ja Sammolle pääsee vieläkin lyhyemmässä ajassa, Angeria muistuttaa.

Angeria puhuu yhteismarkkinoinnin puolesta.

– Yrittäjät voisivat laittaa yhteismarkkinointiin esimerkiksi prosentin liikevaihdosta. Kun yrittäjiä on tarpeeksi paljon, siitä kertyy iso summa. Levillä ja Ylläksellä yhteismarkkinointi on onnistunut.

Angeria rakennuttaa parasta aikaa Tornion Hallituskadulle hotellia. Vanha koulurakennus saa nimekseen Grand Hotel Mustaparta. Hotellin ensimmäinen vaihe valmistuu ennen joulua.

– Pitää muistaa, että ilman majoitusta matkailu ei kehity. Olisin tyytyväinen, jos joku muukin rakentaisi Tornioon hotellin. Tarjonta lisää kysyntää, Reijo Angeria muistuttaa.

Tornion matkailun master plan -hankkeen hallinnoijana toimii Team Botnia Oy ja asiantuntijapalveluista vastaa FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

– Tällä hetkellä rajakauppa on keskeinen matkailun vetovoimatekijä, mutta tulevaisuudessa Tornion matkailullinen potentiaali halutaan hyödyntää laajemmin. Tornion matkailun nostaminen uudelle tasolle edellyttää matkailun kokonaisvaltaista master plania,

jossa kaupunki, elinkeinoelämä ja muut toimijat sopivat yhteisistä tavoitteista ja toimenpiteistä, Team Botnian toimitusjohtaja Jukka Kujala kertoo.

Tornion matkailun kehittäminen on mukana Tornion uudessa kaupunkistrategiassa.

– Matkailu nousi vahvasti esiin heti ensimmäisissä työpajoissa, kun strategiaa alettiin suunnitella. Master planin alkukartoitus alkaa olla valmis ja tilannekuva on hallussa. Olemme tehneet kyselyjä matkailijoille, matkanjärjestäjille ja alueen asukkaille. Saamme hyvän matkailun kehityssuunnitelman valmiiksi ensi vuoden aikana, Jukka Kujala sanoo.

Master plan hanke päättyy 30.9.2019.