Mainos

Tor­nio-Haa­pa­ran­nan Bor­derP­ri­de tarjoaa täyden in­fop­lä­jäyk­sen sek­suaa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­töis­tä – ”Paikan päälle voi tulla kes­kus­te­le­maan ja eri mieltä saa olla”

Mikä on sateenkaariyhteisö? Miltä maailma näyttää transihmisen silmin? Elokuun viimeisellä viikolla Tornio-Haaparannassa järjestettävä BorderPride -tapahtuma ottaa kysymyksistä kopin ja tarjoilee vastauksia vastineeksi. Täytyy vain uskaltaa kysyä.

Keski-ikäisen rouvan sietokyvyn raja oli ylitetty. ”Ei teitä lesboja tänne kaivata!” hän huusi. Viesti oli kohdistettu kahdelle Tornion keskustassa ohikulkeneelle naiselle. Synti oli siinä, että heidän poskiaan koristivat riemunkirjavat sateenkaarisydämet. Sateenkaari edustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja sydän on universaali rakkauden symboli. Maalaukset oli tehty vuoden 2017 BorderPriden hengessä.

– Ensimmäiseen Tornion BorderPrideen suhtauduttiin todella vihamielisesti. Kommentointi oli äärimmäisen negatiivista niin somessa kuin paikan päällä. Vaikka tapahtumaa oli mainostettu monipuolisesti, ei siihen osattu suhtautua ja Priden idea tuli ihmisille puskista, pohtii Meri-Lapin SETA:n puheenjohtaja ja BorderPriden vetäjä Jenny Rosberg .

Täydellinen infopläjäys

Tornio-Haaparannan kaksoiskaupungissa järjestettävän BorderPriden idea on välittää tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja tuoda sateenkaariyhteisöön liittyviä ennakkoluuloja, epäilyksiä ja pelkoja päivänvaloon. Mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt oikein ovat? Millaisia kokemuksia heillä on? Miltä maailma näyttää transihmisen silmin? Mitä tarkoittaa hlbtiq?

Rosberg uskoo monen suomalaisen ja lappilaisen pyörittelevän tällaisia kysymyksiä hiljaa mielessään. Se ei ole synti. Eriäville näkemyksille ja kysymyksille on kyllä tilaa. Rosberg toivoo, että BorderPride olisi juuri se alusta, jossa ihmiset rohkaistuisivat esittämään kysymyksiä, virittämään hedelmällisiä keskusteluja ja pohtimaan omia asenteitaan. Miksi minusta tuntuu vihaiselta? Onko minulla ennakkoluuloja, ja miksi?

”Pohjoisessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat ennakkoluulot ovat vahvempia kuin etelässä. Siksi aihe herättää myös kritiikkiä ja vastustusta. Ja siksi tämä tapahtuma on tärkeä”, Meri-Lapin SETA:n puheenjohtaja ja Tornio-Haaparannan BorderPride -tapahtuman vetäjä Jenny Rosberg toteaa.
”Pohjoisessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat ennakkoluulot ovat vahvempia kuin etelässä. Siksi aihe herättää myös kritiikkiä ja vastustusta. Ja siksi tämä tapahtuma on tärkeä”, Meri-Lapin SETA:n puheenjohtaja ja Tornio-Haaparannan BorderPride -tapahtuman vetäjä Jenny Rosberg toteaa.

– BorderPride tarjoaa kävijöille täydellisen infopläjäyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Paikan päälle voi tulla keskustelemaan asioista ja eri mieltä saa olla. Tärkeintä olisi, että meidätkin kohdattaisiin ihmisinä. Ei sellainen vihapuhe ja huutelu johda mihinkään, hän korostaa.

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Se on Rosbergin asenne hlbtiq -oikeuksien edistäjänä. Ensimmäisestä kerrasta ei pelästytty vaan otettiin opiksi: elokuun viimeisellä viikolla sateenkaariliput liehuvat taas Aineen taidemuseon edustalla rajattoman rakkauden ja tasa-arvon merkiksi. Mutta tällä kertaa vain museon aukioloaikoina. Tämä siksi, että viime vuonna lippuja pöllittiin ja poltettiin.

– Siitä on tullut maanlaajuinen trendi. Lippuja on varastettu muissakin Pride -tapahtumissa ympäri Suomen. Ei sellaisesta pidä pelästyä. Se on vain ennakkoluuloista kumpuavaa reagointia. Täällä me olemme edelleen ja jatkamme työtämme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi, Rosberg vakuuttaa.

Kiitosten vyöry

Rosberg on saanut kosolti ansaittua kiitosta BorderPriden järjestämisestä. Sen osoitti paitsi ensimmäisen eventin jälkeinen positiivisen palautteen vyöry, myös ympäristössä virinnyt kiinnostuksen kasvu. Meri-Lapissa, jossa sateenkaariyhteisö on jo väkimäärän tähden pienempi kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla ja jossa tietämättömyys on siksi myös suurempaa, on ihmisten asenteisiin vaikuttaminen toisinaan tiukassa. Siksi jokainen positiivinen palaute, kannustuksensana ja kiinnostuksenosoitus on kullanarvoinen.

– Viime vuoden Pridessa paikallisen uimahallin työntekijä tuli kysymään, että mitä he voisivat omassa työympäristössään tehdä, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tulisi otettua paremmin huomioon. Juttelimme ja pohdimme ratkaisuja yhdessä. Se tuntui hyvältä, Rosberg kertoo.

Tänä vuonna tapahtuman ohjelmasisältö on entistä monipuolisempi. Siitä kuuluu kiitos monille paikallisille toimijoille, jotka rohkeasti lähtivät mukaan sekä paljon parjattuun ja kritisoituun, että riemunkirjavin sateenkaarisydämin rajattoman rakkauden ja tasa-arvoisuuden ilosanomaa sykkivään tapahtumaan.

– Ohjelmaa on tarjolla ihan kaikille ja joka lähtöön aina joogasta taidenäyttelyihin, seminaariin ja dokumenttielokuviin asti. Uudet tahot uskaltautuivat tänä vuonna tekemään yhteistyötä. Se on osoitus siitä, että vaikka työtä on paljon, niin hyvään suuntaan ollaan menossa, Rosberg kiteyttää.

INFO

BorderPride Tornio-Haaparanta

Ma 27.8- Su 2.9.2018

Kulkue ja pääjuhla: la 1.9

Ohjelma ja lisätietoja:

seta.fi/tapahtuma/border-pride-tornio-haaparanta-2018/

https://www.facebook.com/Borderpr

https://borderpride.fi/fi/

Sanaselitys

– Hlbt on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty kirjainlyhenne, jolla tarkoitetaan homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transihmisiä.

– Laajempi lyhenne on hlbtiq, jonka viimeiset kirjaimet tulevat sanoista intersukupuolinen ja queer.