Toi­vo­la-Luo­to­lan Set­le­men­tin pitämä Mo­ni­kult­tuu­ri­kes­kus Mikseri pal­ve­lee asiak­kai­taan yhden luukun pe­ri­aat­teel­la

Projektipäällikkö Jaana Tapalinen (vas.) ja Toivola-Luotolan Setlementin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson pääsevät työskentelemään Kemin Lapintiellä remontoiduissa tiloissa. Oranssi on yhdistyksen tunnusväri
Projektipäällikkö Jaana Tapalinen (vas.) ja Toivola-Luotolan Setlementin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson pääsevät työskentelemään Kemin Lapintiellä remontoiduissa tiloissa. Oranssi on yhdistyksen tunnusväri
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Lapintiellä entisen Konela-talon tiloihin muuttaneessa Monikulttuurikeskus Mikserissä viimeistellään tiloja kuntoon  lokakuun lopussa tapahtuneen muuton jälkeen. Toinen isoista auloista kaipaa vielä verhoja ikkunoihin. Toinen aula ja isot toimistohuoneet ohjaajineen ovat valmiita ottamaan asiakkaita vastaan. Isossa salissa voi pitää kulttuuri-iltoja jopa 110 osallistujalle. Mutta asiakkaita ei paikalla kovin montaa näy.

– Odotamme, että koronarajoitteet puretaan ja sen jälkeen työt Mikserin eri toimialoilla alkavat toden teolla. Nytkin palvelemme asiakkaita akuuteissa tilanteissa ja Maahanmuuttaja Ohjaamo toimii myös etänä. Tavoitamme ihmisiä koronasta huolimatta ja  varsinaisten avajaisten aika on myöhemmin, Toivola-Luotolan Setlementti Kemin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson ja Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hankkeen projektipäällikkö Jaana Tapalinen kertovat.

Monikulttuurikeskus Mikserillä tuli muutto eteen, kun Lapin Ammattikorkeakoulu pisti omistamansa Sauvo-talon myyntiin.

– Sauvo-talossa tilamme olivat kahdessa eri kerroksessa, mikä ei ollut paras ratkaisu. Nyt olemme todellinen Monikulttuurikeskus, jossa asiakas saa tarvitsemaansa palvelua yhden luukun periaatteella, Jaana Tapalinen sanoo.

Monikulttuurikeskus Mikseri on jäsenenä  Suomen monikulttuurikeskusten valtakunnalliseen yhdistykseen.

Afganistanista Suomeen viisi vuotta sitten tullut Mohammad Mohammadi, 21, tutummin Matti, käy Mikserissä tavallisesti kolmisen kertaa viikossa.

– Pelailen usein biljardia ja pöytätennistä. Keskustelen myös Mikserin työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa monista eri asioista, Mohammadi sanoo.

Mikseristä mies on saanut apua koulutusasioissa. Myös Kelassa asiointi on ollut helpompaa Mikserin henkilökunnan avustuksella.

Hyvin suomen kieltä puhuva Mohammadi opiskelee Peräpohjolan Opistolla nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

– Ala kiinnostaa ja opiskelu sujuu hyvin, Mohammad Mohammadi sanoo.

Mikserin toiminta on jäänyt osalta merilappilaisista huomioimatta, vaikka Mikseri toimii aktiivisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ehkä parhaiten se on tullut tutuksi kantaväestölle vuosittaisesta Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumasta. Tapahtuman  tavoitteena on, että ihmiset oppivat kohtaamaan myönteisellä tavalla eri maiden kulttuureja.

Monikulttuurikeskus Mikserin toiminta on jakautunut  Kohtaamispaikka Mikserin, Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemin -hankkeen ja Meri-lapin äitien järjestölähtöisen kotouttamisen -hankkeen (äiti-hanke) kesken.

– Kohtaamispaikka Mikseri on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka antaa palveluohjausta ja neuvontaa, jakaa tietoa Suomen kulttuuriin ja yleensäkin elämiseen liittyvissä asioissa. Voimme esimerkiksi käydä asiakkaiden kanssa tutustumassa eri paikkoihin ja  tilaisuuksiin. Tuemme alueen maahanmuuttajien kotoutumista järjestölähtöisesti. Teemme myös yhteistyötä koulutukseen liittyvissä asioissa Lappian ja Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa, Axelsson sanoo.

Kohtaamispaikka Mikserin toimintaa tukevat Sosiaali- ja terveysministeriön järjestöjen avustuskeskus STEA ja Kemin kaupunki.

Mohammad Mohammadi kehuu Mikserin avaria tiloja.
Mohammad Mohammadi kehuu Mikserin avaria tiloja.
Kuva: Jouni Valikainen

Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hanke soveltaa ja kehittää omassa toiminnassaan Työ- ja elinkeinoministeriön nuorisotakuun Ohjaamo- toimintamallia työikäisille maahanmuuttajille.

– Haemme erilaisia soveltamiskeinoja, miten ohjelmaa suunnataan myös työkykyisille maahanmuuttajille. Teemme asiakkaille esimerkiksi työllistämis- ja koulutussuunnitelmia ja järjestämme kotoutumisvalmennusta. Ohjaajien antama valmennus tapahtuu usein asiakkaan omalla kielellä, Tapalinen kertoo.

Hanke alkoi 2019 ja päättyy 2022 tammikuussa. Tuloksiakin on tullut.

– Ne ovat olleet tosi hyviä. 180 asiakkaasta nyt reilut kaksikymmentä on töissä ja 30-35 ammatillisessa koulutuksessa.

Mikserin äiti-hanke tavoitteena on kotouttaa maahanmuuttajien kotiäidit, jotka he saisivat valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Varsinkin sellaisilla äideillä, jotka ovat muutaman vuoden aikana maahantulon alkuvuosina olleet useasti raskaana, on vaara jäädä kotioloissa yhteiskunnan ulkopuolelle. Meillä on Äiti-hankkeessa ryhmätoimintaa Kemissä, Torniossa ja Tervolassa. Tämä hanke loppuu ensi vuoden helmikuussa. Se on saanut toimintaansa rahoituksen ESR:n sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen kautta. Tämä hanke on toteutettu ilman  kuntarahoitusta, Johanna Axelsson kertoo.

Äiti-hankkeen kautta myös suomalaiset isät ovat löytäneet Mikserin.

– Kantaväestöä on ollut mukana eri maiden kulttuuri-illoissa. Olemme profiloituneet monikulttuuriseksi paikaksi, ja siihen kuuluu mukaan myös valtaväestö, Johanna Axelsson kertoo.

Viime vuonna Kemissä asui 647 ulkomaan kansalaista, vieraskielisiä oli yhteensä noin tuhat. Torniossa vieraskielisiä on noin 570. Vieraskieliset eivät pidä sisällään turvapaikanhakijoita. Väestöön suhteutettuna vain Utsjoki ja Muonio ovat Kemin edellä. Pienissä kunnissa puhutaan kuitenkin vain kymmenistä vieraskielisistä asukkaista.

Monikulttuurikeskus Mikserissä ohjaajina toimii sekä suomalaisia että Suomeen tulleita maahanmuuttajia. Heidän lisäkseen keskuksessa toimii useita vapaaehtoisia ja opiskelijoita.

– Monella ohjaajalla on omakohtaista kokemusta, mitä maahanmuutto todellisuudessa on. Heillä on kokemusta lähtömaansa ja Suomen kulttuureista.  He eivät ole pelkästään tulkkeja, Jaana Tapalinen muistuttaa.

Järjestö

Toivola-Luotolan Setlementti ry

1923 perustettu kemiläinen yhdistys.

Toimii lapsi-, nuoriso- ja vanhustyön sekä monikulttuurisen työn aloilla.

Toiminnan pääpaino palvelukeskus Purolassa.

Palvelukeskuksen yhteydessä on kaksi vuokra-asuntoa: Senioritalo ja Palvelutalo.

Asuntoja on yhteensä 39 ja ne on tarkoitettu vanhuksille ja seniori-ikäisille henkilöille.

Purolan Miniä -palvelu tarjoaa kotityö- ja siivouspalveluja.

Purolan ravintolassa voi käydä syömässä talojen asukkaiden lisäksi ulkopuoliset ruokailijat. Tiloissa on myös kampaamo.

Toivola-Luotolan Setlementti vuokraa Purolasta harrastus- ja kokoustiloja.

Monikulttuurikeskus Mikserissä toimii Kohtaamispaikka Mikseri, Maahanmuuttaja Ohjaamo ja Meri-Lapin äitien järjestölähtöinen kotoutuminen.

Toivolan päiväkotikiinteistö on vuokrattu Kemin kaupungille. Kiinteistön juhla- ja liikuntasalia vuokrataan ilta- ja viikonloppukäyttöön.