Töissä sai­raa­las­sa: Urologi Matti Säily kiertää va­paa-ajal­laan seik­kai­lu­ki­so­ja

Juttusarjassa Lapin keskussairaalan työntekijät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia. Osastonylilääkäri Matti Säily valitsi urologian erikoisalan potilaiden takia.

Työpäivä alkoi... kirurgian klinikan aamukokouksella. Käymme maanantaiaamuisin läpi viikonlopun päivystystapaukset ja muut kuulumiset. Myös keskittämisasetuksen mukanaan tuomat muutokset puhuttivat.

Katsoin... aamulla ensimmäisenä päivän leikkauslistan ja keskustelin ensimmäisten potilaiden kanssa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvistä riskeistä sekä toipumisesta.

Työkaverit... LKS:ssa ovat hienoja. Meidän urologian klinikkamme on pieni ja yhteistyö niin urologisten hoitajien kuin muunkin henkilökunnan kanssa on saumatonta. Erityisen iloinen olen klinikkamme toisen urologin, Juha Lanton , työpanoksesta ja seurasta niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Olin LKS:n ainoa urologi pari vuotta ja siinä on liiaksi puuhaa yhdelle miehelle.

Parasta työssäni... on se, kun pystyy potilasta oikeasti auttamaan. Paljon työstä tapahtuu poliklinikalla, mutta kyllä kirurgille kuitenkin parasta on leikkaaminen.

"Enemmistö meidän alamme potilaista on jo vähän iäkkäämpiä ja heidän huumoriaan ja elämänasennettaan on upea seurata."

Kiire... helpottaa, kun hoitaa yhden asian kerrallaan. Säntäily ja häseltäminen vain pahentavat tilannetta.

Potilaat... meillä urologialla ovat oikeastaan tärkein syy minkä takia valitsin tämän erikoisalan. Enemmistö meidän alamme potilaista on jo vähän iäkkäämpiä ja heidän huumoriaan ja elämänasennettaan on upea seurata. Aika usein vaivakin on sen sorttinen, että se saadaan hoidettua kuntoon.

Tulevaisuudessa... jatkamme urologian klinikan kehittämistä. Erityisesti eturauhassyövän diagnostiikka ja hoito muuttuvat vauhdilla ja tässä kehityksessä on pysyttävä mukana, mieluummin eturintamassa. LKS:ssa on perinne jo Kauppisen Riston ajoilta, että omaksumme uudet virtaukset nopeasti. Pieni klinikka mahdollistaa nopeat ja joustavat liikkeet.

Raskainta työssäni... on se, että aina parantavaa hoitoa ei ole tarjolla. Kohtaan työssäni paljon syöpäpotilaita, joskus nuoriakin, ja ihmisten kipu ja suru täytyy pystyä käsittelemään. Vaikka kaikkia ei voikaan hoitaa terveeksi, onneksi yleensä potilaan tilaa voidaan kuitenkin helpottaa.

"Kohtaan työssäni paljon syöpäpotilaita, joskus nuoriakin, ja ihmisten kipu ja suru täytyy pystyä käsittelemään."

Kuoleman kohtaaminen... kuuluu lääkärin ja kirurgin työhön. Jossakin vaiheessa parantumatonta sairautta on syytä pidättäytyä lisähoidoista ja tutkimuksista. Meidän tehtävämme on silloin järjestää viimeiset päivät sellaisiksi, että potilaiden ja omaisten on mahdollisimman hyvä olla.

Luin... viimeisimmäksi Karo Hämäläisen kirjan Yksin . Yksin on Paavo Nurmen fiktiivinen tilinteko elämän saavutuksista ja pettymyksistä. Nyt yöpöydällä on kesken Orhan Pamukin Uusi elämä . Lukeminen antaa sopivasti perspektiiviä arkiseen aherrukseen.

Rovaniemellä... on hyvä olla. Olemme perheeni kanssa asuneet eri puolilla Suomea töiden perässä. Rovaniemelle asetuimme viisi vuotta sitten ja täällä töiden, koulun ja vapaa-ajan harrastusten yhtälö on tuntunut toimivalta.

Kotona... työasioita ei ehdi murehtia. Kolmen lapsen kanssa toimintaa riittää. Nyt lapset ovat jo sen verran isoja ja fiksuja, että omillekin harrastuksille jää enemmän aikaa.

Harrastan... erilaisia kestävyyslajeja. Muutaman vuoden ajan olemme kiertäneet Cremasters-joukkueellamme seikkailu-urheilukisoja, joissa suunnistetaan pyörällä ja juosten. Pisimmillään reilun vuorokauden mittaisessa kisassa oppii aina niin itsestä kuin joukkuekavereistaankin.

Kuka?

Matti Säily

Ikä: 39

Työtehtävä: Urologian osastonylilääkäri

Perhe: Vaimo ja kolme lasta