Töissä sai­raa­las­sa: Sai­raa­la on ins­pi­roi­va työ­kent­tä puh­taus­pal­ve­lul­le – eri­kois­sai­raan­hoi­to tar­vit­see mo­nen­lai­sia osaajia

Juttusarjassa Lapin keskussairaalan työntekijät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia. Siivouspäällikkö Päivi Kontkanen irrottautuu työroolistaan harrastajateatterin näyttämöllä.

Nukuin… vauhdikkaita unia nähden. Edellinen ilta meni TV:n ääressä taitoluistelua katsellessa ja yölliset unikuvat vilisivät neloshyppyjä, vastakolmosia sekä piruetteja. Urheilulajeista vain taitoluistelu saa minun mielenkiinnon heräämään.

Ulkona... on loistava talvisää. Aurinko paistaa ja hanki kimmeltää. Kotini ikkunan alla kulkee kaupungin huoltama hiihtolatu, hienot lumikenkäilymaastot ovat kivenheiton päässä ja jos en jaksa välineurheilla, voin ottaa jalat alle ja heittää siltojen lenkin. Silmät havaitsevat kauniita ja mielenkiintoisia näkymiä ja otankin paljon valokuvia liikkuessani.

Työpäivä alkoi… kahvikupposen ääressä lähimpien työkavereiden kanssa. Tulosyksikössämme työskentelee noin 120 laitoshuoltajaa, kaksi siivoustyönohjaajaa ja kolme siivoustyönjohtajaa. Lähiesimiesten ja ohjaajien kanssa käymme aamuisin läpi päivän tulevan ohjelman ja sitten kukin lähtee tahoilleen päivän toimiin. Pieni johtotiimimme on tehokas ja ammattitaitoinen, on ilo kuulua sellaiseen porukkaan.

Tapasin… sairaalamme remontteja toteuttavat rakennusalan suunnittelijat ja urakoitsijat sekä sairaalan omat tekniikan asiantuntijat. Vuonna 1988 käyttöönotetussa kiinteistössä tehdään koko ajan isompia ja pienempiä remontteja ja hyvä niin. Rakennukset pysyvät kunnossa vain kun niistä pidetään huolta. On arvokasta, että puhtaus- ja huoltopalvelujen edustajana saan olla mukana tässäkin työryhmässä.

Ilahduin… kun tyttäreni kutsui minut luokseen laittamaan ruokaa ja syömään. Salitreenin jälkeen vatsani kurni, joten parempaan hetkeen ei kutsu olisi voinut tulla. On ilo, kun edes toinen lapsista asuu samalla paikkakunnalla ja saamme viettää mukavia yhteisiä hetkiä tämän tästä.

Rakastan… omaa perhettäni, pientä sukuani ja ystäviäni. Kaksi lastani on paras ”saavutukseni” ja jatkuva ilon aiheeni. Heille toivon hyvää, onnellista elämää.

Harrastan… näyttelemistä Saalot-nimisessä teatteriryhmässä. Tuo mieluisa harrastus on ollut elämässäni jo yli 15 vuotta, joten monena on tullut näyttämöllä heiluttua! Mikään ei ole sen vapauttavampaa kuin astua ulos omasta työ- ja siviiliroolista ja eläytyä näytelmän ajaksi joksikin ihan muuksi. Harrastuksen myötä olen saanut ystäviä ja se on lisännyt minussa rohkeutta ja itsevarmuutta.

Kotona... on hyvä rauhoittua ja nauttia hiljaisuudesta. Työssäni olen koko ajan tekemisissä ihmisten kanssa ja myös harrastukseni ovat sosiaalisia. Lukeminen, käsityöt ja elokuvat auttavat lataamaan akkuja ja pysähtymään. Koti on rakas paikka.

Nukkumaan mennessä... suunnittelin Helsingin matkaa. Yhdistystoiminnan puitteissa reissaan tämän tästä pääkaupunkiseudulle ja nyt kun esikoinen puolisoineen on muuttanut sinne asumaan, voin samalla käydä kylästelemässä heidän luonaan.

Rovaniemellä… on hyvä asua. Täällä on kaikki mitä tarvitsen ja jos haluan käydä katsomassa mitä maailmalla on tarjolla, pääsee täältä helposti matkustamaan. Rovaniemi on virkeä, sopivan kokoinen kaupunki, jossa on tarjolla kaikkia niitä rientoja, joista minä pidän – korkeatasoista teatteria, erinomainen nykytaiteen museo, elävää musiikkia ja hyviä ruokaravintoloita.

Ihmisten kohtaaminen… kuuluu minun työhöni ja tekee siitä mielenkiintoisen. Olen mukana monissa työryhmissä, joten erilaisia kokouksia ja tapaamisia on paljon. Työvuosieni aikana minulla on ollut mahdollisuus täydentää osaamistani useissa eri koulutuksissa, viimeksi valmistuin Lapin yliopistosta työyhteisösovittelijaksi. Lapin sairaanhoitopiiri on ollut minulle paras mahdollinen paikka kasvaa ammattilaisena ja toivottavasti vähän myös ihmisenä.

Suomalainen erikoissairaanhoito… tarvitsee monenlaisia osaajia. Lääkärit ja hoitajat ovat tietysti tärkeässä roolissa, mutta ilman tukipalvelujen henkilöstöä mikään sairaala ei pystyisi toimimaan. Puhtaus- ja huoltopalveluissa työskentelevät laitoshuoltajat vastaavat turvallisesta ja hygieenisestä hoitoympäristöstä ja huolehtivat omalla osaltaan kiinteistön arvon säilymisestä.

Koen palkitsevana… kun saan olla kehittämässä puhtausalaa. Ala menee koko ajan eteenpäin ja erikoissairaanhoito tarjoaa puhtauspalvelulle inspiroivan työkentän. Yhteistyö tällaisessa moniammatillisessa porukassa pitää mielenkiinnon yllä – on pitänyt jo yli 30 vuotta.

Haastavinta työssäni… on löytää uusia tekijöitä laitoshuoltajan ammattiin. Alalle ei saada riittävästi työntekijöitä, vaikka työ on muuttunut koko ajan kevyemmäksi. Nimenomaan koulutetuista laitoshuoltajista on krooninen pula. Uskallan väittää, että sairaala tarjoaa ammatillisesti mielenkiintoisen työympäristön, jossa annetaan mahdollisuus kehittää ja kehittyä. Minun tehtäväni on varmistaa ammattilaisten työteolle parhaat mahdolliset edellytykset.

Elämä… kantaa. Olen muovannut elämästäni itseni näköisen ja viihdyn siinä. Suruista ja menetyksistä huolimatta päällimmäisenä ajatuksena itselläni on kiitollisuus. Olen optimisti, joka uskoo jokaisessa ihmisessä olevaan hyvään.

Juttusarjassa Lapin keskussairaalan työntekijät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.
Kuka?

Päivi Kontkanen

Ikä: 54

Työtehtävä/ammatti: siivouspäällikkö, tulosyksikön johtaja Lapin sairaanhoitopiirin puhtaus- ja huoltopalveluissa

Perhe: kaksi aikuista lasta

Harrastukset: näytteleminen harrastajateatterissa, liikunta, Punaisen Ristin ensiaputoiminta, yhdistystoiminta