Töissä sai­raa­las­sa: En­si­hoi­ta­jan työ­päi­vä kestää vuo­ro­kau­den – le­po­päi­vä kuluu kotona kal­sa­reis­sa

Juttusarjassa Lapin keskussairaalan työntekijät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia. Ensihoitaja Erika Mäkikyrön työ on vaativaa sekä fyysisesti että henkisesti.

Aamulla... torkutan joskus kelloa liian pitkään, jolloin töihin lähtö on varsin vauhdikas. En ole aamuihmisiä, tykkään hitaista aamuista.

Työpäivä alkoi... vuoronvaihdolla sekä auton ja välineistön tarkistuksella. Autoa ja välineistöä tarvittaessa täydennetään ja huolletaan tehtävien jälkeen.

Työpäivät... ovat arvaamattomia: ikinä ei tiedä, mitä työvuoro tuo tullessaan. Jokainen työvuoro on erilainen. Työvuorot ovat pääsääntöisesti 24 tunnin mittaisia, jonka jälkeen on ns. nukkumapäivä ja kaksi vapaata.

Harrastan... monipuolisesti liikuntaa. Kolmisen vuotta sitten innostuin Crossfitistä.

Potilaskohtaamisista... jokainen on erilainen ja jokaisen hoidon tarve on yksilöllinen. Tykkään työskennellä ihmisten parissa ja potilaskohtaamiset ovatkin yksi tämän työn rikkaus.

Työkavereilla... on iso rooli viihtyvyydessä ja jaksamisessa. Työtä tehdään yhdessä työparin kanssa ja joskus myös isommalla porukalla. Tämä työ ei ole yksilösuorittamista, joten tehtävissä tuetaan ja autetaan toista.

Vuorotyö... vaikuttaa arjen säännöllisyyteen, mutta itse koen vuorotyön sopivan minulle. Työvuoron jälkeinen päivä menee monesti lepäillessä kotona kalsareissa.

Iltapäivällä... lounaan jälkeen rauhallisena työpäivänä on hyvä aika hengähtää hetkeksi ja sulkea silmät. Yritän töissä levätä mahdollisuuksien mukaan, koska työvuoro on pitkä eikä voi tietää, milloin seuraavan kerran pääsee levähtämään.

Kiire... on sanana jo inhottava. Työ vaatii aika-ajoin nopeaa toimintaa ja nopeita päätöksiä. Työni kiireellisyys muodostuu potilaan hoidon tarpeesta. Joissakin tehtävissä aika on meitä vastaan.

Rovaniemellä... olen asunut lähes kahdeksan vuotta. Pidän Rovaniemestä kaupunkina, se on sopivan kokoinen ja täällä on luonto lähellä. Lähtöisin olen Pellosta, joten Rovaniemelle on ollut helppo muuttaa ja asettua.

Koen palkitsevana... että potilas on saanut tarvitsemansa hoidon onnistuneesti ja myös potilas on itse kiitollinen saamastaan avusta.

Vaativaa... työni on ajoittain sekä fyysisesti että henkisesti. Fyysistä kuntoa vaatii esimerkiksi potilaan siirto hissittömän kerrostalon korkeimmasta kerroksesta alas autoon. Henkisesti työ koettelee esimerkiksi sellaisissa tehtävissä, joissa kuolema on läsnä ja kohtaamme omaisia tähän liittyen.

Kuolema... ei katso aikaa eikä paikkaa. Tässä työssä kuolema on läsnä sekä äkillisesti että odotetusti. Jokainen käsittelee kuoleman ja siihen liittyvät tunteet omalla tavallaan, oli töissä tai siviilissä.

Elämä... antaa ja ottaa, se sisältää iloa ja surua. Jokainen kulkee oman polkunsa, ja mitä sen matkan varrella tapahtuu, on otettava vastaan.

Kuka?

Erika Mäkikyrö

Ikä: 27

Työtehtävä: Hoitotason ensihoitaja Rovaniemen ensihoitoasemalla