Toi­mi­tuk­ses­ta-ko­lum­ni: Va­loi­suus saa ih­mi­ses­sä ihmeitä aikaan

-

Ensi viikon loppupuoli on vuoden valoisinta aikaa täälläpäin maapalloa. Juhannuksena saa nauttia yöttömästä yöstä.

Valo saa ihmisessä ihmeitä aikaan. Siitä saa uutta voimaa ja puhtia tulevaan. Muunlainenkin vireys nousee, sillä moni meistä on saanut alkunsa juhannuksen aikaan.

Valoisina öinä on kiva käydä vaikkapa kalassa, saunoa pitkään tai palata kävellen kotiin nakkikioskin kautta illanvieton jälkeen. Yöusva levittäytyy joka paikkaan, ilma viilenee ja on hiljaista. Siitä saa hyvät fiilikset.

Huonojakin puolia yöttömässä yössä on. Osalla meistä on vaikea nukkua valoisuuden vuoksi. Nukkumista voivat auttaa esimerkiksi pimennysverhot ja unimaski. Pieniä lapsia voi olla vaikea saada nukkumaan ajoissa, koska he saattavat luulla, että on edelleen päiväaika. Heille pitää selvittää, että on oikeasti jo tosi myöhäinen ilta, vaikka on tosi kirkasta.

Ennen kesää kevätväsymyskin saattaa iskeä joillekin meistä. Valoisat illat saavat valvomaan liian pitkään, minkä vuoksi yöunet jäävät liian lyhyeksi.

Valoisuus vaikuttaa myös melatoniini-hormonin tuotantoon. Aivoissa syntyy suuri määrä melatoniinia yöaikaan, mutta se vaatii pimeyttä. Valojen sammuttamisen jälkeenkin menee pitkään, että sen tuotanto käynnistyy.

Valoisaan aamuun on mukava nousta, jos on saanut nukkua hyvin ja herätä sen jälkeen verhojen välistä vilkkuvaan kesäisen auringonvaloon.

Erityisen mukavaa se on kesälomalla, kun ei ole kiire minnekään. Kun on päässyt sängystä ylös, voi juoda kahvit ja syödä aamupalaa kaikessa rauhassa.

Kesä on lyhyt. Kannattaa hoitaa asiat niin, että ehtii nauttia sen valoisuudesta ja muusta hyvästä annista. Kesäloman lisäksi kaikkina muina vapaa-aikoina kannattaa ulkoilla ja nauttia luonnosta mahdollisemman paljon.

Täällä pohjoisessa kesä on selvästi lyhyempi kuin etelässä. Joskus tuntuu, että kesäiset kelit kestävät siellä käytännössä parikin kuukautta pitempään kuin täällä Lapissa.

Jotkut eivät tykkää kesästä ollenkaan. Heidän mielestään kesällä on liian kuumaa ja ahdistavaa ja kaikenlaiset ötökät käyvät silloin kimppuun.

Viime viikonlopun helteet tuottivat kesää inhoaville ihmisille varmasti tuskaa. Vähän se oli tuskaista monelle muullekin, kun lämpötila nousi Suomessa kolmenkymmenen asteen ylikin paikoin ja ukkonen jylisi.

Lämpötilat laskivat viikonlopun jälkeen nopeasti tosi alas. Lämpö tulee kuitenkin ihan varmasti vielä kunnolla takaisin monta kertaa tänä kesänä.