Toi­mi­tuk­ses­ta-ko­lum­ni: Säh­kö­las­kua voi pie­nen­tää pienin keinoin

-

Oman hiilijalanjäljen pienentäminen mietityttää monia ihmisiä. Asia on esillä paljon julkisuudessa. Suomalaisen yksityishenkilön hiilijalanjäljestä asuminen ja liikkuminen muodostavat suurimman osan.

Yli puolet suomalaisista ovat valmiita vähentämään sähkön kulutustaan. Tieto ilmenee energiayhtiö Vattenfallin teettämästä tuoreesta kyselystä yli tuhannelle täysi-ikäiselle suomalaiselle. Yhtiön asiantuntijan mukaan esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon 25 000 kilowattitunnin vuosikulutus on mahdollista puolittaa 12 500 kilowattituntiin, kun huolehtii esimerkiksi ilmalämpöpumpun oikeasta käytöstä ja ilmanvaihdon säädöistä, säästää lämmintä vettä sekä tunnistaa piilokulutuskohteita ja muistaa sammuttaa tarpeettomat laitteet.

Näin suuri vähennys kuulostaa aika kovalta vähennykseltä, mutta joka tapauksessa sähkön kulutusta on mahdollista vähentää pienillä asioilla. Kuluttajaliiton mukaan asuinhuoneiden lämpötilan säätö, turhien valojen sammuttaminen, viihdelaitteiden valmiustilan kytkeminen pois päältä ja kodinkoneiden järkevä käyttö ovat esimerkkejä siitä, miten pienillä teoilla voidaan säästää energiaa vähällä vaivalla. Pienissä asunnoissa kulutuksen säätelyllä ei ole yhtä paljon merkitystä kuin isoissa, mutta on sillä jokin merkitys kuitenkin.

Sähkölaskua saa alas myös sähköyhtiöiden kilpailuttamisella. Sähkölasku koostuu sähköenergian myynnistä sekä sähkön jakelusta eli siirrosta. Sähköenergian myynnin osuuden voi kilpailuttaa. Sen voi tehdä esimerkiksi Energiaviraston sahkonhinta.fi -palvelussa. Sähkönhintojen vertailuun kannattaa käyttää aika, koska sopimuksia on nykyään todella monenlaisia. Niiden laittaminen paremmuusjärjestykseen ei ole ihan helppoa.

Kilpailutin sähköenergian, kun muutin toiseen asuntooni. Silloin vuosituhannen alussa se oli vielä harvinaista. Sähköyhtiön vaihtaminen ei ollut yhtä helppoa kuin nykyään.

Sähkönsiirtoa ei pysty kilpailuttamaan, mikä on tosi huono asia. Asiakkaan täytyy maksaa sähkönsiirrosta hinta, jonka paikallinen sähköverkkoyhtiö pyytää. Yhtiöt perustelevat sähkönsiirron hinnannousuja ainakin sähköntoimituksen varmistamiseksi vaadittavien investointien kovilla kustannuksilla. Toivottavasti tulevaisuudessa sähkönsiirron hintoja hillitään jollakin keinoilla. Onneksi näyttää siltä, että tämä asia otetaan Suomessa huomioon tulevalla hallituskaudella.

Asumisen kustannukset ovat nousseet Suomessa kaiken kaikkiaan tällä vuosikymmenellä selvästi. Jotakin muutakin valtiovallan olisi niiden pienentämiseksi hyvä tehdä, sillä suomalaisilla menee kotitalouden tuloista asumiseen todella suuri osuus.