Toi­mi­tuk­ses­ta-ko­lum­ni: Ihanat päi­vä­ko­din tädit, vol 2

-

Lapsen viimeinen päivä päiväkodissa. Itselläkin vähän haikea olo.

Harvoin mitkään suhteet, asiakassuhteet tai edes ihmissuhteet, ovat näin pitkäikäisiä. Perheemme lapset ovat nimittäin koko päiväkotiuransa olleet samassa tarhassa. Samat tutut ihanat tädit ovat hoitaneet niin vanhempaa kuin nuorempaa lastamme.

Tällaista luksusta ei jokaisessa päiväkodissa ole tarjolla. Monet mediat ja sosiaaliset mediat kertovat siitä kuinka lapset oireilevat, kun hoitajat vaihtuvat koko ajan. "Kuin pyöröovissa", kirjoitetaan Huono äiti -blogissa.

Perheellämme on ollut onnea lastenhoitoasioissa muutenkin. Hyväkuntoiset isovanhemmat hoitivat lapsiamme, kun vanhempainvapaamme loppuivat ja palasimme töihin. Pienet eivät vielä osanneet kävellä, emmekä halunneet laittaa heitä tarhaan vielä silloin.

Koska teemme päivätöitä, ovat lapset olleet tarhassa koko päivän ajan. Molemmat lapset ovat vihanneet päiväunia ja ymmärrän sen.

Itsellenikin on jäänyt jotenkin ahdistavat muistot päiväunista. Outojen ihmisten keskellä nukkuminen keskellä päivää oli minusta erittäin epämiellyttävää.

Ahdistavat muistot ovat jääneet kyllä omista päivähoitoajoistani muutenkin. Kun olin lapsi, ei subjektiivista päivähoito-oikeutta ollut, joten hoitopaikat ja hoitajat vaihtuivat usein.

Siksi lapsen hoitoon jättäminen jännitti aluksi.

Päivähoito on monella tavalla erilaista kuin 1970­–80-luvulla, jolloin itse olin hoidossa. Nykyisin päivähoidossa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelmaa, josta vanhemmat saavat tietoa ihan niin paljon kuin viitsivät kysellä. "Varhaiskasvatus on yhteiskunnallinen palvelu, jolla on monia tehtäviä. Varhaiskasvatuksen tehtävä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatus on lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä ja syrjäytymistä ehkäisevä palvelu. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot vahvistavat lasten

osallisuutta sekä aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa. Lisäksi varhaiskasvatus tukee huoltajia kasvatustyössä sekä mahdollistaa heidän osallistumisensa työelämään tai opiskeluun.", kerrotaan varhaiskasvatussuunnitelmassa, joka on siis lain asetus.

Toimiva lastenhoito ja ne ihanat päiväkodit tädit (ja harvakseltaan myös sedät) sekä homeettomat tarharakennukset ovat elintärkeitä yhteiskunnassa, jossa vanhempien homma on käydä töissä ja lapsen homma olla päiväkodissa!