Kolumni

Toimittajalta: Rovaniemi-viikko on onnistunut konsepti – se saa asukkaatkin toimimaan

-
Kuva: Jussi Leinonen

Sunnuntaina päättyneen Rovaniemi-viikon jälkeen kukaan ei voi valittaa, ettei täällä ikinä tapahdu mitään. Viikkoon mahtui tällä kertaa noin 150 erilaista tapahtumaa, kymmenkunta näyttelyä ja kahdet markkinat.

Viikon tarjonta oli monipuolista ja sitä oli niin huikean paljon, että ohjelmaa katsellessa tuli mieleen epäilys, riittääkö kaikkialle väkeä. Epäilykset olivat ainakin pääosin turhia, sillä muutamissa tapahtumissa yleisön paljous yllätti järjestäjätkin.

Yleisöä kiinnosti esimerkiksi Rovaniemen vanhan rautatieaseman esittelytilaisuus, jonka järjesti Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys. Entiseen asemarakennukseen ahtautui arvioiden mukaan jopa pari sataa ihmistä kuulemaan tietoa paikan historiasta.

Kansainväliset markkinat täyttivät kaupungin keskustan, mutta niistä huolimatta rovaniemeläiset löysivät myös Sadonkorjuumarkkinoille, jotka pidettiin nyt ensi kertaa kotiseutumuseolla Pöykkölässä. Järjestäjien mukaan markkinat ovat nyt löytäneet paikkansa: ne onnistuivat niin hyvin, että ne pidetään museolla myös tulevina vuosina.

Rovaniemi-viikkoa koordinoi Rovaniemen kaupunki, ja kaupungin eri toimijat myös tuottavat suuren osan viikon tapahtumista. Ilman yhdistysten ja muiden kaupunkilaisten panosta viikko jäisi kuitenkin torsoksi.

Esimerkiksi juuri Sadonkorjuumarkkinoiden järjestämisestä otti nyt vastuuta Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto, joka haluaa tuoda museotoiminnan lähemmäksi kaupunkilaisia. Markkinoiden pystyttämiseen ja purkamiseen tarvittiin lähes 60 talkoolaisen työpanos.

Eri kaupunginosista Rovaniemi-viikolla nousi esiin etenkin Korkalovaara, jossa huoli tulevaisuudesta on saanut asukkaat aktivoitumaan. He ovat perustaneet vapaamuotoisen Meidän Korkkis -ryhmän, joka järjesti viikolla parikin kävelykierrosta Korkalovaarassa.

Myös Rantaviirin asukasyhdistys esitteli kohdetta, joka on suosittu liikunta- ja virkistysalue mutta jonka historia on monelle nykyrovaniemeläiselle vieras. Yhdistyksen kävelyretket kohdistuivat Mortinmännikköön, jonka hoitamattomuus ja rehevöityminen huolettavat asukkaita.

Rovaniemi-viikon konsepti on ilmeisen onnistunut. Viikko saa asukkaatkin toimimaan, ja sen vuoksi se on Rovaniemen näköinen. Toimijoiden paljous takaa myös sen, että viikko uudistuu ja pysyy kiinni ajassa.

Tämän vuoden uutuuksiin kuului muun muassa mainio ympäristötaidetapahtuma Kumma puutarha, jonka teokset ovat edelleen esillä Kirkkolammella. Iltakävely kannattaakin nyt suunnata sinne – samalla voi altistaa itsensä kiinnostaville yllätyksille.