Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Arvostelu: Kuvia muis­ti­sai­rau­des­ta

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: RoPS:n kas­va­tus­työ kantaa nyt he­del­mää, mutta mihin yleisö katosi Kes­kus­ken­täl­tä?

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rovaniemen Palloseuralla menee nyt hyvin – pelillisesti. RoPS johtaa miesten Ykkösen runkosarjaa ja taistelee jopa paluusta Veikkausliigaan.

Seuran talous onkin sitten huonommalla tolalla. Lapin Kansa uutisoi elokuun lopulla, ettei seura ole pystynyt maksamaan laskuja ajallaan ja on joutunut kesän aikana kolme kertaa protestilistalle. Myös RoPSin omistama markkinointiyhtiö Blue Idea oy on nähty samalla listalla.

RoPS:n toimitusjohtaja ja puheenjohtaja Risto Niva luonnehti Lapin Kansan haastattelussa seuran tilaa kriittiseksi. Hänen mukaansa seura on supistanut menoja valtavasti, mutta siitä ei ole ollut ratkaisevaa apua, kun tulot ovat olleet poikkeuksellisen pienet. Kotiottelut ovat vetäneet Keskuskentälle vain vähän yleisöä, mikä on tietysti näkynyt sekä lipputuloissa että ottelumyynnissä.

Kuvaavaa on, että edes Ykkösen kärkikamppailu pari viikkoa sitten ei houkutellut Keskuskentälle kuin noin 950 katsojaa. RoPS sai silloin vastaansa sarjakakkosen Vaasan Palloseuran. Ottelu pelattiin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä, joten olosuhteissakaan ei ollut valittamista.

"Edes Ykkösen kärkikamppailu pari viikkoa sitten ei houkutellut Keskuskentälle kuin noin 950 katsojaa."

Vielä muutama vuosi sitten Rovaniemellä elettiin valtavaa RoPS-huumaa. Kun RoPS vuonna 2018 voitti kauden päätteeksi Veikkausliigan hopeaa, joukkueen kotiotteluita seurasi keskimäärin 2 600 katsojaa. Koko kauden yleisömäärä nousi yli 40 000:n.

Seuraavana vuonna RoPS:n pelit kulkivat huonommin, ja kotiotteluiden katsojamäärä puolittui 20 000:n tuntumaan. Sitten tulikin vuosi 2020 ja korona, jonka myötä viime kauden katsojamäärä tipahti noin 13 000 katsojaan. Kausi päättyi koronan takia jo runkosarjaan, ja RoPS putosi Ykköseen voitettuaan koko kaudella vain yhden pelin.

Ykkösessä RoPS on siis alkuvaikeuksien jälkeen pelannut voitokkaasti. Lisäarvoa menestykselle tuo se, että miesten edustusjoukkue on hyvin nuori ja rovaniemeläisempi kuin aikoihin. Joukkueen pelaajista valtaosa on RoPS:n omia kasvatteja eivätkä nuorimmat heistä ole vielä edes täysi-ikäisiä.

RoPS:n pitkä kasvatustyö jalkapallon parissa kantaa nyt hedelmää. Siksikin on outoa, etteivät rovaniemeläiset ole sankoin joukoin tukemassa joukkuettaan. Osasyynä on varmasti korona, joka karkotti yleisön katsomoista ja totutti seuraamaan pelejä kotisohvalta netin kautta.

Kannattajat ovat usein vaativia joukkuettaan kohtaan, mutta nyt otetaankin mittaa kannattajista. Heitä tarvitaan Keskuskentän katsomoon, jotta rovaniemeläinen jalkapallokulttuuri pysyy hengissä ja kehittyy ja jotta junioreille kasvaa esikuvia.

Seuraava tilaisuus kotijoukkueen kannustamiseen on ensi sunnuntaina, jolloin RoPS kohtaa Keskuskentällä KPV:n.

Edit 15.9. klo 12.20: Kolumniin on lisätty kahteen kohtaan sana "miesten" kertomaan, että kyse on RoPS:n miesten edustusjoukkueesta. RoPS:lla on myös naisten edustusjoukkue.