Kolumni

Toimittajalta: Potkurilla liikkuva jouluenkeli auttoi 88-vuotiasta Elliä – hyvä tahto ei ole kadonnut maailmasta

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Haluan aloittaa uuden vuoden kahdella hyvän mielen tarinalla. Toisen niistä luin Facebookin Puskaradio-ryhmästä. Se kertoo ystävyydestä, joka syntyi viime maanantaina Rollo-hallissa.

Tarinan täti oli vienyt Rollo-halliin siskonpoikansa, joka puolestaan oli tutustunut siellä toiseen poikaan. Pojat olivat viihtyneet erinomaisesti yhdessä hallin sulkemiseen saakka.

Päivän päätteeksi pojat olisivat halunneet vaihtaa puhelinnumeroita, mutta täti ei antanut siihen mahdollisuutta. Myöhemmin asia oli alkanut vaivata tätiä, ja hän päätti tavoitella siskonpoikansa uutta kaveria Facebookin kautta. Josko kaverukset vielä löytäisivät toisensa?

Ja toden totta: etsintäkuulutetun kaverin äiti tunnisti tilanteen ja ilmoittautui tädille.  Äiti ilahtui kovasti siitä, että pojat pääsivät näin pitämään yhteyttä toisiinsa, sillä hänen poikansa oli tullut Rollo-hallista kotiin iloisena ja puhunut onnellisena uudesta mahtavasta kaverista.

"Kynttiläkivelle ja vanhempien haudalle meno sujui vielä hyvin, mutta sitten Ellin jalat tekivät stopin. Silloin paikalle ilmestyi jouluenkeli Jari potkukelkkoineen."

Toisen hyvän mielen tarinan lähetti toimitukseen 80-vuotias Eikka Krigsholm. Hän oli 88-vuotiaan Elli-sisarensa kanssa kohdannut potkurilla liikkuvan enkelin jouluaattona Rovaniemen 4. hautausmaalla.

Krigsholm sisarineen oli ollut viemässä kynttilöitä läheisten haudoille. Kynttiläkivelle ja vanhempien haudalle meno sujui vielä hyvin, mutta sitten Ellin jalat tekivät stopin, Krigsholm kertoo. Silloin paikalle ilmestyi jouluenkeli Jari potkukelkkoineen.

– Elli sai lähes lentävän potkurikyydin puolisonsa haudalle, ja tuo avulias enkeli tarjoutui viemään Ellin vielä autollemmekin. Siis enkeleitä on vieläkin, Krigsholm sanoo ja lähettää jouluenkelille sydämelliset kiitokset.

Uutisvirtaa ja sosiaalista mediaa seuratessa mieleen hiipii usein ahdistus. Pahantahtoisuus tuntuu saavan aina vain enemmän valtaa, eivätkä ihmiset edes halua ymmärtää toisiaan. Nokittelusta ja ilkeilystä on tullut normaalia.

Tähän kiinnitti huomiota myös presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan, kun hän totesi, että yhä harvemmin kuulee erimielisten hakevan yhteistä näkemystä. Kun  aitoon keskusteluun ei enää ole halua, lisääntyy tahallinen väärinymmärtäminen. Samalla syntyy tilaa puolitotuuksille ja valheille.

"Yhä edelleen on enkeleitä."

Pahansuopaisuuden leviäminen ei onneksi ole koko totuus. Yhä edelleen ihmiset välittävät toisistaan ja haluavat auttaa tuntemattomiakin. Yhä edelleen ihmiset uskaltavat suhtautua toisiinsa avoimesti ja siten ehkä jopa löytää uuden ystävän.

Yhä edelleen on enkeleitä, kuten Eikka Krigsholm sanoo.

Hyvän mielen tarinoita on varmasti paljon, mutta usein ne jäävät valitusten ja irvailujen varjoon. Tämän vuoksi tamperelainen yrittäjä Jani Koskela avasi Facebookin Tampere-ryhmässä keskustelun, jota hän pyysi kommentoimaan vuonna 2019 tapahtuneilla iloisilla asioilla. Kommentteja kertyi nopeasti ja paljon.

Haastan myös rovaniemeläiset kertomaan pienistäkin ilonaiheistaan niin somessa kuin myös Uusi Rovaniemi -lehdessä. Hyvä mieli kasvaa jakamalla ja voittaa ilkeyden ja kyynisyyden.