Kolumni

Toimittajalta: Pimiän-Villen tähti syttyi Ounasvaaralle pula-aikana – siitä tuli rovaniemeläinen perinne

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.

On helppo kuvitella, miltä Rovaniemellä näytti joulukuisena iltana vuonna 1948. Rovaniemellä nimittäin oli pimeää.

Elettiin sodanjälkeistä sähkönsäännöstelyn aikaa, ja jopa Pohjanhovissa istuttiin iltaa kynttilöiden valossa. Ikkunapöydässä kaksi herraa katseli kohti Ounasvaaraa, jonka profiili katosi kaamoksen hämärään.

Hyvän aterian ja ruokajuomien herkistäminä herrat alkoivat kaivata valoa pimeyteen. Toinen herroista, kauppalan sähkölaitoksen johtaja  Matti Nissinen  lupasi toimittaa Ounasvaaran Juhannuskalliolle sähköllä valaistun tähden, jos vastapäätä istuva herra toimittaisi sinne joulukuusen. Se sopii Nissisen seuralaiselle, metsäherra  Jarl Sundqvistille .

Sunkulle ei  ollut suurikaan vaiva toteuttaa omaa lupaustaan, kun taas Nissisen tehtävä oli paljon vaikeampi. Mistä saataisiin tähti ja mistä siihen sähkö?

Sähkölaitoksen miehet ryhtyivät töihin. Tähti rakennettiin laudoista ja posliinikantaisista hehkulampuista. Rakennelmasta tuli painava, mutta se saatiin ripustettua kuuseen.

Sähkö vedettiin tähteen sähkölaitokselta, joka sijaitsi Kemijoen rannassa nykyisen Valionrannan tietämissä. Sähköjohtoa tarvittiin peräti kahden kilometrin verran, ja se piti koota lyhyistä johdonpätkistä, sillä sodan jälkeen oli pulaa kaikesta.


Vaiva kannatti.  Kun Ounasvaaran joulutähteen saatiin valo, rovaniemeläiset ihastuivat siihen. Heistä oli ikävää, että tähti välillä pimeni sähkönsäännöstelyn takia. Kauppalalaisten pyynnöstä tähdessä ruvettiin pitämään valoa koko ajan.

Kansan suussa tähti nimettiin sähkölaitoksen johtajan mukaan. Koska Matti Nissistä kutsuttiin sähkönsäännöstelyn vuoksi Pimiäksi-Villeksi, tähdestä tuli Pimiän-Villen tähti.

Seuraavana jouluna Pimiän-Villen tähti nostettiin kuusen sijasta Juhannuskallion lipputankoon. Siihen tähti ripustettiin joka joulu vuoteen 1952 saakka, jolloin Yleisradion masto valmistui Juhannuskallion viereen. Siitä lähtien tähti on ripustettu mastoon, jossa se edelleen loistaa rovaniemeläisten iloksi.

Pimiän-Villen tähti on Rovaniemen ensimmäinen jouluvalo, joka syttyi keskelle pula-aikaa.

Pimiän-Villen  tähti on Rovaniemen ensimmäinen jouluvalo, joka syttyi keskelle pula-aikaa. Sen vuoksi sitä on sopiva hetki muistella nyt, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään.

Moni hyvä asia Suomessa on saanut alkunsa joulutähden tavoin: rahasta ja tavarasta on ollut pulaa, mutta kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä on ollut sitäkin enemmän.

Monelle rovaniemeläiselle Ounasvaaran joulutähti on edelleen se tärkein ja rakkain jouluvalo. Kun joulutähti ensi vuonna täyttää 70 vuotta, olisiko silloin juhlan aika?