Toi­mit­ta­jal­ta: Opis­ke­li­joi­den vä­sy­mi­nen onkin hauska vitsi ja lepo pahe, josta kuuluu syyl­lis­tyä

-

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) julkaisi viime viikolla kannanoton, jossa pohdittiin opiskelijoiden oikeutta kesälomaan. Siinä tuotiin esille korkeakouluopiskelijoiden kokema henkinen kuormitus sekä rajalliset mahdollisuudet lepoon.

SYL:n kannanottoa kommentoi muun muassa Helsingin Sanomien toimittaja Annamari Sipilä, joka paljasti kolumnissaan oman tietämättömyytensä opiskelijoiden arjesta tänä päivänä.

Kyseessä oli ilmeisesti vitsikkääksi tarkoitettu trollaus, joka kuitenkin vaikutti ilkeältä pelleilyltä vakavalla asialla.

Sipilä esittää rivien välistä, ettei korkeakoulussa opiskeleminen ole millään tavalla rinnastettavissa työelämään, vaan oikeastaan lomailua itsessään.

Päätin omat korkeakouluopintoni vuosi sitten ja voin kertoa, että korkeakouluopiskelu on täyttä työtä.

Kun työssäkäyvän työpäivä on kahdeksan tuntia, korkeakouluopiskelija voi viettää saman ajan luennoilla ja palata päivän päätteeksi kotiin jatkaakseen töitä tutkielmien ja tenttikirjojen parissa. Arkeakin pitäisi pyörittää, muistaa harrastaa ja pitää kiinni sosiaalisesta elämästä.

Myös työmarkkinat ovat armottomia, eivätkä halukkaat välttämättä edes pääse töihin.

Eivätkä opiskelijaa välttämättä uuvuta itse opinnot, vaan tulevaisuus, jossa odottavat vain pätkätyöt ja taloudellinen epävarmuus. Opintoja varjostaa kiire valmistua nopeasti työelämään, jossa ei ole takuita koulutusta vastaavasta työstä.

Pitkään jatkunut taloudellinen niukkuus ja tulevaisuuden näköalattomuus ovat asioita, joiden tiedetään kuormittavan mieltä.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsiikin mielenterveyden ongelmista. Yleisimpiä ongelmia ovat muun muassa jatkuva ylirasituksen tunne, itsensä kokeminen onnettomaksi ja huolien takia valvominen.

Varmasti mikä tahansa työ vie ihmistä elämässä eteenpäin ja kerryttää kokemusta. Mutta jos töitä ei hakemisesta huolimatta saa tai oma jaksaminen ei riitä kesätöihin lukuvuoden päälle, niin siitä ei pitäisi ketään sättiä. On sanomattakin selvää, ettei kysymys ole laiskuudesta.

Sipilä puhuu kolumnissaan sarkastisesti ”etuoikeutettujen vaatimuksista”. Varsinaista kolmen kuukauden lomavaatimusta ei SYL:n kannanotossa kuitenkaan esitetty. Sen sijaan tekstissä ehdotetaan aiheellisesti nykyisen tukijärjestelmän säätämistä siten, että se tukisi opiskelijoiden jaksamista.

Kolumnissaan Sipilä katsoo oikeudekseen asettaa opiskelijoiden hyvinvoinnin naurunalaiseksi. Lepo näyttäytyy paheena, josta kuuluisi potea syyllisyyttä.

Kannattaa kuitenkin pohtia, kuinka motivoitunutta työvoimaa markkinoille valmistuu, kun työntekijät poltetaan loppuun jo opintojensa aikana.

Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen toimittaja.