Toi­mit­ta­jal­ta: Muu­tos­ha­luk­kuus ka­na­voi­tui Ro­va­nie­mel­lä Karp­pi­seen – jää­vät­kö hänen ää­nes­tä­jän­sä ko­dit­to­mik­si kun­ta­vaa­leis­sa?

-
Kuva: Jussi Leinonen

Mitä Lapissa jää mieleen vuoden 2019 eduskuntavaaleista? Päällimmäisten joukossa ainakin vihreiden Riikka Karppisen kohtalo.

Sodankyläläinen nuori vaikuttaja keräsi historiallisen suuren kannatuksen, 7 818 ääntä, mutta se ei riittänyt kansanedustajan paikkaan. Ei vaikka koko maakunnassa vain keskustan Katri Kulmuni sai enemmän ääniä kuin Karppinen.

Historia toistaa itseään, sillä neljän vuoden takaisissa vaaleissa kokoomuksen Heikki Autto koki saman kohtalon. Rovaniemeläinen Autto sai ison henkilökohtaisen äänimäärän, mutta puolueen kannatus ei riittänyt Arkadianmäelle saakka.

Karppisen suosio näkyi erityisesti Rovaniemellä. Hänen äänipotistaan noin puolet tuli rovaniemeläisiltä äänestäjiltä, ja sen myötä vihreiden kannatus Rovaniemellä kasvoi 14,2:een prosenttiin. Tällä kannatuksella vihreät on Rovaniemellä vain hiukan pienempi puolue kuin SDP (14,6 % äänistä) tai perussuomalaiset (15,8 % äänistä).

Tulosta voi tulkita niin, että Rovaniemellä äänestäjien muutoshalukkuus kanavoitui nimenomaan Karppiseen: vaikka keskustan kannatus Rovaniemellä laski lähes 14 prosenttiyksikköä, se ei juuri näkynyt kasvuna muiden puolueiden kannatuksessa.

Kokoomus ja demarit onnistuivat nostamaan kannatustaan vain noin yhdellä prosenttiyksiköllä ja perussuomalaisten kannatus jopa laski hiukan. Uusi tulokas Liike Nyt sai Rovaniemellä 2,5 prosenttia äänistä, ja osa niistä on luultavasti pois keskustalta.

Rovaniemellä onkin ehkä käynyt niin, että monet keskustaa äänestäneet ovat tällä kertaa liittyneet nukkuvien puolueeseen. Riikka Karppinen on puolestaan houkutellut äänestyskoppiin heitä, jotka ovat aiemmin jättäneet äänestämättä.

Karppiseen ovat ehkä päätyneet myös jotkut, jotka muuten olisivat olleet kallellaan vasemmalle. Vasemmistoliiton valtakunnallinen nousu ei nimittäin juuri näy Lapissa eikä varsinkaan Rovaniemellä.

Vihreiden vaalitulos antaa aiheen monenlaiseen pohditaan. Hyvä kysymys on, voidaanko edes puhua vihreiden menestyksestä vai onko kyse yksittäisen vetovoimaisen ehdokkaan menestyksestä.

Esimerkiksi Rovaniemellä muut vihreät ehdokkaat saivat yhteensä vajaat 900 ääntä. Muiden vihreiden huono näkyvyys kautta koko Lapin koitui lopulta myös Karppisen kohtaloksi.

Viime kuntavaaleissa vihreät sai Rovaniemellä 7 prosenttia äänistä, mikä riitti kolmeen valtuutettuun. Kuntavaalit käydään taas kahden vuoden kuluttua, ja niitä silmällä pitäen myös muilla puolueilla on syytä analysoida vihreiden vaalitulosta.

Jos Rovaniemen vihreät ei löydä kuntavaaleihin tarpeeksi vetovoimaisia ehdokkaita, Rovaniemellä on tuhansia muutosta kaipaavia äänestäjiä vapailla markkinoilla.

Täältä voit lukea lisää vaalituloksesta Rovaniemen kannalta.