Kolumni

Toimittajalta: Joka puolella maailmaa katsellaan nyt ulos ikkunasta – Facebookin Ikkunamaisema-ryhmässä yli puolitoista miljoonaa jäsentä


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Muistan hyvin, kuinka tulin aikoinaan katsomaan myytävänä olevaa asuntoa, josta tuli nykyinen kotini. Kaupat oli oikeastaan lyöty lukkoon jo siinä vaiheessa, kun astuin pimeästä eteisestä olohuoneeseen ja vilkaisin ulos ikkunasta. Avara maisema teki niin suuren vaikutuksen, että asunnon tai taloyhtiön kunto jäivät sivuseikoiksi.

Myöhemmin remontteihin on uponnut sellainen määrä rahaa, että maisemasta on tullut maksettua kalliisti. Joskus on jopa käynyt mielessä, että olikohan kauppa ihan järkevä. Epäilys on kuitenkin haihtunut, kun olen hetken hengitellyt ikkunan ääressä.

Näinä päivinä monet oleskelevat kotona tavallista enemmän. Joidenkin liikkumista korona rajoittaa niin, että he eivät pääse lainkaan käymään kodin seinien ulkopuolella. Siksi oli juuri oikea aika julistaa ikkunamaisema-aiheinen valokuvakilpailu.

Kilpailu sai hyvän vastaanoton, sillä siihen tuli kuvia lähes 50:ltä eri kuvaajalta.  Ikkunamaisemat on kuvattu eri puolilla laajaa Rovaniemeä – kuvia tuli niin ydinkeskustasta kuin kylistäkin.

Rovaniemen maamerkeistä kuviin ovat päässeet ainakin kirkko ja Jätkänkynttilä-silta. Mukana on myös jokunen kerrostalonäkymä auringonnousun tai -laskun värittämänä.

Kuvakilvan hauskinta antia ovat eläimet. Moni seuraa ikkunan kautta lintuja, jotka käyvät syömässä ruokintapaikalla, mutta onpa yhdessä kuvassa myös punatulkku, joka tähyilee ikkunasta, mitä sisällä keittön pöydän ääressä syödään.

Lintujen lisäksi ikkunanäkymistä löytyi poroja, kauriita, jäniksiä, oravia, kettu ja hevonen.

"Ryhmän tarkoituksena on yhdistää ihmisiä, jotka korona eristää koteihinsa."

Me rovaniemeläiset emme tietenkään ole ainoita, jotka katselemme nyt ikkunasta ulos pohtien, mitä ihmettä maailmassa oikein tapahtuu.

Facebookin View from my window -ryhmässä on jo yli puolitoista miljoonaa jäsentä, vaikka ryhmä on perustettu vasta kuukausi sitten. Ryhmän tarkoituksena on yhdistää ihmisiä, jotka korona eristää koteihinsa.

Jos siis haluat välillä vaihtaa maisemaa, liity tähän ryhmään. Samalla huomaat, että korona-ajan tunteet ja toiveet ovat samankaltaisia joka puolella maailmaa.