Mainos

Tie­to­ko­ne on tärkeä osa ny­ky­ajan kul­ta­se­pän työ­ka­lu­pak­kia – tai­do­kas vii­meis­te­ly syntyy silti kä­si­työ­nä

Vuoden kultasepäksikin valittu Jukka Räsänen valmistaa pajassaan yksilöllisiä koruja tinkimättömällä laadulla. Tilaustyön voi hoitaa halutessaan kokonaan etänä.

Jukka Räsänen kuuntelee ihmisten toiveita ja luo toiveiden pohjalta persoonallisia koruja. Yksi Räsäsen mieleenpainuvimmista tilaustöistä oli kantasormus, johon asiakas halusi pienen luukun microSD-muistikortille.
Jukka Räsänen kuuntelee ihmisten toiveita ja luo toiveiden pohjalta persoonallisia koruja. Yksi Räsäsen mieleenpainuvimmista tilaustöistä oli kantasormus, johon asiakas halusi pienen luukun microSD-muistikortille.

Oulun Pakkahuoneenkadulla on pieni paja, jossa kultaseppä Jukka Räsänen osaa taikoa ihmisten unelmista totta. Helmikuun aurinkoisena pakkaspäivänä Räsänen on saanut juuri valmiiksi tilaustyönä tehdyn valkokultaisen timanttikorun, jota joku jo odottaa malttamattomana.

Kultaseppä Räsäsellä on omia korumallistoja, mutta enimmäkseen hän työskentelee erilaisten tilaustöiden parissa. Suurin osa tilaustöistä on kihla- ja vihkisormuksia, mutta Räsänen valmistaa myös kaikenlaisia muita koruja.

– Suomalaiset pitävät koruissa usein hyvin selkeistä, suoralinjaisista muodoista. Nykyään tehdään kuitenkin myös paljon erittäin koristeellisia koruja ja käytetään monen värisiä jalokiviä, Räsänen kertoo.

Viime vuonna Jukka Räsäselle tuli täyteen 20 vuotta kultaseppänä. Räsäsen työnlaatua arvostetaan ympäri Suomen: vuosien varrella Räsänen on saanut tunnustusta vuoden kultaseppänä sekä vuoden yksinyrittäjänä.

– Hyvän kultasepän käsityön jälki on sellainen, että valmiissa korussa ei näy minkään työvaiheen jälkiä. Korun täytyy olla kestävä ja loppuun asti viimeistelty, Räsänen sanoo.

Tärkeintä on tinkimätön laatu ja kaunis lopputulos

Tilaustöiden lisäksi Räsänen on suunnitellut myös omia korumallistoja. Vuonna 2016 Jukka Räsäsen suunnittelema Lily-sormus pääsi Vuoden kaunein sormus -finaaliin.
Tilaustöiden lisäksi Räsänen on suunnitellut myös omia korumallistoja. Vuonna 2016 Jukka Räsäsen suunnittelema Lily-sormus pääsi Vuoden kaunein sormus -finaaliin.

Tilaustöitä tehdessään Räsänen kuuntelee tarkalla korvalla asiakkaan toiveita. Korun suunnittelu voi olla joskus kuin mystisen arvoituksen ratkaisemista: on selvitettävä, minkälainen on juuri kunkin asiakkaan unelmien koru.

Kaikkein tärkeintä Räsäselle on tinkimätön laatu ja se, että asiakas saa täsmälleen sitä, mitä on toivonut. Kultasepän työssä ylivertaisena työkaluna toimii digitaalinen suunnittelu, jonka avulla asiakas näkee jo etukäteen, minkälainen lopputuloksesta tulee. Myös hinta on tiedossa heti alkumetreillä.

Digitaalisella suunnittelulla koru mallinnetaan 3D:nä. Mallinnuksesta asiakas saa valokuvalaatuisen, aitoa tuotetta vastaavan kuvan.

– Digitaalinen suunnittelu on kultasepälle tärkeä työkalu, mutta käsityön merkitys prosessissa on aivan valtava. Aika usein palaute asiakkaalta on, että tämähän näyttää vielä paremmalta kuin mallinnuksessa, Räsänen sanoo.

Kultasepälle parasta palautetta ovat asiakkaiden puhdas ilo ja toiveiden täyttymys.

– Se saa aina hyvälle mielelle, kun olemme käyneet koko prosessin asiakkaan kanssa yhdessä läpi ja olen saanut ongittua selville kaikki asiakkaan tärkeimmät toiveet, ja saanut niiden pohjalta toteutettua juuri sellaisen korun, minkä asiakas on halunnutkin.

Koruun voi käyttää myös omia jalometalleja

Räsänen käyttää tilaustöissään suurimmaksi osaksi kierrätettyjä jalometalleja. Kaikki Räsäsen käyttämät jalokivet tulevat luotettavilta kotimaisilta jalokivikauppiailta.

Jos asiakkaalla on jäänyt korurasiaan käyttämättömiä kultakoruja, niitä voidaan käyttää myös tilaustöissä.

Parhaimmillaan omia vanhoja kultakoruja käyttämällä jää maksettavaksi vain kultasepän työn kustannukset. Ylimääräiseksi jäävällä osuudella voidaan maksaa myös työn osuutta tilauksesta.

– Kulta on nyt todella hinnoissaan. Ihmiset saattavat tulla ison kultakorunipun kanssa, ja joskus on käynyt niinkin, että minä olen joutunut maksumieheksi, kun tilaustyönä tehty koru on tullut valmiiksi, Räsänen naurahtaa.

Tilaustyön voi hoitaa helposti kokonaan etänä joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Räsänen palvelee asiakkaita ympäri Suomen.

– Suunnitelmat voidaan käydä läpi joko puhelimitse tai sähköpostilla, ja mallinnukset voidaan lähettää sähköpostilla. On aivan mahdollista hoitaa koko homma niin, ettei käy paikan päällä lainkaan, Räsänen sanoo.

Tutustu Kultaseppä Räsäsen koruihin osoitteessa http://kultasepparasanen.fi/.