Varoitukset: Met­sä­pa­lo­va­roi­tus on voi­mas­sa koko maassa – avo­tu­len teko va­roi­tuk­sen aikana on kiel­let­tyä

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

”Tiedän kyllä (her­ras­mies)­sään­nöt”, va­kuut­ti Max Vers­tap­pen, kun häneltä udel­tiin ko­la­ri­rat­kai­sus­ta

Abu Dhabi
Lewis Hamiltonilla (vas.) ja Max Verstappenilla on päätöskisassa edessä kova kaksinkamppailu. Valtteri Bottas saapui varikolle tyttöystävänsä Tiffany Cromwellin kanssa.
Lewis Hamiltonilla (vas.) ja Max Verstappenilla on päätöskisassa edessä kova kaksinkamppailu.
Lewis Hamiltonilla (vas.) ja Max Verstappenilla on päätöskisassa edessä kova kaksinkamppailu.
Kuva: Antonin Vincent / POOL

Formula ykkösten värikäs vuosi saa erinomaisen huipennuksen, kun kauden päätöskilpailussa Abu Dhabissa ratkaistaan maailmanmestaruus niin kuljettajien kuin valmistajienkin osalta. Red Bullin Max Verstappen ja Mercedeksen Lewis Hamilton lähtevät kisaan tasapisteissä, ja valmistajien tilanteessa Mercedes johtaa Red Bullia 28 pisteellä.

Tasatilanteen myötä viime päivinä on pohdittu paljon sitä, nähdäänkö sunnuntain kisassa ”likaista peliä”. Mikäli kumpikaan mestaruuskandidaateista ei pääse pisteille, kauden aikana enemmän gp-voittoja ottanut Verstappen on mestari.

Uransa ensimmäistä mestaruutta hakeva Verstappen totesi torstaina ”tekevänsä kaikkensa” mestaruuden eteen, mutta kolarointiratkaisu on hänen mukaansa vain tiedotusvälineiden keksintöä.

– Olemme molemmat täällä voittaaksemme ja teemme kaikkemme sen eteen. Olemme järjestäneet hienoa show’ta tällä kaudella, ja toivottavasti teemme sitä täälläkin, Verstappen sanoi F1-sivustolla torstaina.

– Kuljettajana et mieti tuollaisia (kolarin ratkaisemaa mestaruutta). Haluat tehdä parhaasi ja totta kai voittaa kisan. Mutta media puhuu mitä puhuu, ei minulla ole siihen sen enempää sanottavaa. Tiedän kyllä (herrasmies)säännöt.

Verstappenin vierellä lehdistötilaisuudessa istunut Hamilton vakuutteli hänkin, ettei pelkää mahdollisia ”tapahtumia”.

– Olen täällä tekemässä parhaani tämän ihmeellisen tallimme kanssa. En olisi voinut ajatellakaan (vielä jokin aika sitten), että lähdemme täysin rinta rinnan viimeiseen kisaan. Tallimme on toipunut upealla tavalla, kolme viimeisintä kisaa voittanut Hamilton sanaili F1:n sivuilla.

– Ja haluaisin uskoa, että jokainen haluaa voittaa oikealla tavalla. Eli en anna tuollaisten asioiden ryömiä mieleeni.

Jos Hamilton on mestari, hän jättää toisen F1-legendan eli Michael Schumacherin taakseen mestarien tilaston ykköspaikalla. Britti juhlisi peräti kahdeksatta MM-titteliään.

– En mieti tätä tuolta kantilta. Jokaiseen kauteen ja vuoteen lähdetään nollista, metsästäjänä, Hamilton totesi.

Ensi kaudella Alfa Romeolla ajava Valtteri Bottas kisaa viimeisen kisansa formula ykkösten mahtitallissa Mercedeksellä Abu Dhabissa. Viisi kautta Mercedeksellä on tuonut kymmenen voittoa, 20 paalupaikkaa ja neljä kärkikolmikon sijaa MM-lopputuloksissa. Saavuttamatontakin on jäänyt.

– Ristiriitaiset fiilikset (näistä viidestä vuodesta). Kun tulin talliin vuonna 2017, ainoa asia mielessäni oli voittaa (henkilökohtainen) maailmanmestaruus. Se ei toteutunut. Mutta on muistettava positiiviset asiat, olen kasvanut paljon niin kuljettajana kuin ihmisenäkin. Olen oppinut paljon tässä tallissa, ja olemme saavuttaneet paljon yhdessä, Bottas totesi gp-viikonlopun alla.

– Tässä lajissa et koskaan voi olla täysin tyytyväinen. Mutta olen saavuttanut jotain viiden vuoden aikana, ja olen varma, että se auttaa minua tulevaisuudessa.

Bottaksen Mercedes-aika täyttyy erityisen jännittävästi, kun Abu Dhabissa jaossa ovat vielä niin kuljettajien kuin valmistajien maailmanmestaruustittelit.

– Kaikki keskittyminen on siinä, että saamme molemmat tittelit. Ihan hullua, että Max ja Lewis ovat tasoissa 21 kisan jälkeen. Ja se tuo hienon lopetuksen niin meille kaikille tallissa kuin myös kaikille faneille. Jokainen meistä tallissa todella nauttii siitä, että saa olla mukana tässä.

Bottaksella ei enää MM-tilanteessa ole henkilökohtaisesti tavoiteltavaa, sillä kolmossija on jo varmistunut. Ja vaikka mies vakuuttaakin lähtevänsä tavoittelemaan paalupaikkaa ja voittoa, voi mestaruustaisto kaiken muuttaa.

– Lewisin ei itse asiassa ole pakko voittaa, riittää, että hän on maalissa ennen Maxia. Katsotaan mitä tapahtuu, mutta minä olen ehdottomasti valmis joukkuepeliin. Olen varmistanut kolmossijani ja olen valmis auttamaan tallia saamaan ykkössijan molemmissa mestaruustaistoissa. Totta kai soisin tallitoverilleni mestaruuden ennemmin kuin vastustajalle, joten hän (Hamilton) saa ehdottomasti tukeni.