Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Thijs Feuth yli­voi­mai­nen Rus­ka­ma­ra­to­nil­la: "Monta vuotta olen Lapin kultaa etsinyt ja nyt se lopulta löytyi"

Teppo Ronkaisen kymmenes voitto jäi odottamaan tulevia vuosia. Marika Krohns sai viimein naisten sarjan nutukkaat.

Trailrunin eli polkujuoksu lähtö Levin Ruskamaratonilla. Miesten voittaja Keijo-Pintamo Kenttälä (269), toinen Terje Sandnes (282) ja kolmas Vesa-Pekka Jurvelin (320). Riitta-Liisa Roponen (toinen vas.)
-
Kuva: Sakari Kekki

Lappilaistunut hollantilainen Thijs Feuth voitti ylivoimaisesti 35. kerran juostun Levin Ruskamaraton. Rovaniemellä 2,5 vuotta asunut Feuth kiersi kaksi kertaa Levitunturin ympäri kiertävän reitin ajassa 2.42.09. 

Toiseksi yleisessä sarjassa tuli Aavasaksan Urheilijoiden Jussi Herttuala 2.52.03.

Miesten välissä toisena maratonin maaliin tuli M50-sarjan voittaja Teppo Ronkainen 2.51.38.

Turun Urheiluliittoa edustava 37-vuotias Feuth oli toista kertaa mukana Ruskamaratonilla. Neljä vuotta sitten hän oli kolmas Veli-Heikki Koivun ja Ronkaisen jälkeen. 

Nyt tuli täysosuma ja Feuth loisti iloisuutta maalissa. 

– Oli todella mukava juosta. Pelkäsin etukäteen, etten ehkä pysty juoksemaan, kun jalassa oli pikku vamma. Toiveikkaana lähdin kyllä matkaan ja hyvin meni. 

– Monta vuotta olen Lapin kultaa etsinyt ja nyt se lopulta löytyi, Feuth myhäili.

Feuth tuntee Ronkaisen maineen Ruskamaratonilta ja valitsi taktiikan sen mukaan.

– Teppo on sankari täällä ja halusin juosta hänen kanssaan alkumatkan. Teppo on hieno mies ja mukava kaveri. Oli ilo juosta hänen kanssaan. 

– Jossain kuuden kilometrin kohdalla Teppo sitten jäi ja sain pian kiinni alussa karanneen Herttualan. Loppumatkan tulin sitten yksin nautiskellen, vaikka toinen kierros aika kovalta tuntuikin, Feuth kertoi. 

Mister Ruskamaraton, Teppo Ronkainen ei saanut tavoittelemaansa kymmenettä Ruskamaratonin kokonaisvoittoa, mutta M50-sarjan voitto kuitenkin tuli. 

– Oli kova vastus. Vähän eri sarjan mieshän Thijs on. Omaan kuntoon ja ikään nähden tuli ihan kohtuu juoksu, Ronkainen totesi.

Yhdeksän kokonaisvoiton lisäksi Ronkaisella on myös sarjavoittoja 40-vuotisissa. 

–Onhan noita voittoja tullut. Katsotaan nyt, mitä tämä tänä vuonna alkanut 50-vuotisten sarja tuo tullessaan. Täällä Levillä on aina mukava juosta. Yleisöä on paljon ja kannusta tulee joka puolelta, Ronkainen sanoi. 

Jussi Herttuala lähti tapansa mukaan kovaa johtaen kilpailua noin seitsemään kilometriin asti.

– Siinä Feuth meni ohi ja kohta sen jälkeen ei miehen selkää enää näkynyt. Teppo meni ohi 30 kilometrin kohdilla. Vähän yritin mukaan, mutta liian kovaa oli Tepon vauhti. Piti höllätä, ettei oma juoksu mene piloille. 

– Ihan tyytyväinen olen tulokseen. Meni reilusti alle kolmen tunnin, mikä oli tavoitteena, Herttuala sanoi.

Naisten sarjassa Oulun NMKY:n Marika Krohns jätti viimeisellä puolella kilometrillä Anni Hemmingin 21 sekunnilla taakseen voittaen maratonin ajalla 3.17.49.

Kahtena edellisenä vuonna naisten järjestys oli päinvastainen Hemmingin voittaessa ja Krohnsin sijoituttua toiseksi. 

Kolme vuotta sitten Krohns voitti naisten yleisen sarjan, mutta silloin 40-vuotisten kärki oli edellä ja voittajan kaulaan ripustettavat nutukkaat jäivät saamatta. 

Neljännellä kerralla nutukkaat tulivat vihdoin tutuksi.

– Annin kanssa juostiin melkein koko matka yhdessä. Se oli tosi kivaa. Välillä turistiinkin. Anni kysyi, olenko ikinä saanut nutukkaita. Minä että häh, mitä. Enhän minä niistä mitään tiennyt.

– Puoli kilsaa ennen maalia Anni sanoi, että meehän vaan, jos kulkee. Saat sitten ne nutukkaatkin. No, päätin yrittää ja jaksoinkin hyvin maaliin, Krohns kuvaili. 

Krohnsille Ruskamaraton on tuttu pikkutytöstä lähtien. 

Tämä on ollut meidän perheelle perinteinen syysretki. Minimaratoneilla aikanaan täällä aloitin, Oulussa lastentarhanopettajana työskentelevä voittaja kertoi. 

Miesten puolimaratonin voitti Rovaniemen Ossi Peltoniemi ajalla 1.15.59.

Naisten puolikkaalla Feuthin pariskunnalle tuli päivän toinen voitto Eeva Feuthin ollessa nopein ajalla 1.21.06. Toisena maaliin tuli N40-sarjan voittaja, rovaniemeläinen Johanna Davidila 1.27.00. 

Maantiekympin paras oli Keminmaan Max Enbuske 36.54. Toiseksi nopein oli M40-sarjan voittaja Juha Palonen 37.00.

16-vuotisten sarjan voitti Pohjan Koiton Joakim Pitkänen 37.22. 

Naisten kympillä Haatajan sisarukset ottivat kaksoisvoiton. Iida Haataja juoksi 38.46 ja Anna Haataja 40.10. Kolmas oli hiihtäjä Emmi Lämsä 41.46.

16-vuotisten tyttöjen sarjan paras oli Karihaaran Visan Jonna Vestenius 44.51.

Polkujuoksun Trailrunin 10 kilometrin paras oli Inarin Yrityksen Keijo Pintamo-Kenttälä 38.38. Norjalainen Terje Sandness jäi neljä sekuntia voittajalle.

Naisten sarjassa Riitta-Liisa Roponen juoksi voittoajan 39.56. Toinen hiihtäjä, posiolainen Heli Heiskanen oli toinen 42.40. 

Viikko sitten hiihtomaajoukkueen korkean paikan leiriltä tullut Roponen oli iloisin mielin Levillä.

– Ollaan täällä kavereiden kanssa ruskareissulla ja päätettiin lähteä juoksuun mukaan, kun sattui onneksi tämmöinen mukava tapahtuma.

– Tykkäsin reitistä. Voitto tietysti maistuu mukavalta ja samalla sai hyvän treenin. Kesä on mennyt hyvin ja harjoitus on  maistunut. Sveitsin leirillä huomasin, että aikataulussa ollaan, Roponen hymyili.