Ter­veys­tar­kas­ta­ja: Bak­tee­reis­ta ei voi pää­tel­lä ui­ma­ran­nan saas­tut­ta­neen ulos­teen al­ku­pe­rää

Ounaskosken uimarannan lampare on käyttökiellossa vielä ainakin torstaihin 8.8. asti.

Ounaskosken uimarannan pieni lampare on käyttökiellossa vielä ainakin reilun viikon ajan.
Ounaskosken uimarannan pieni lampare on käyttökiellossa vielä ainakin reilun viikon ajan.
Kuva: Pekka Aho

Ounaskosken uimarannan osittainen uimakielto jatkuu vielä ainakin viikon. Uimakielto asetettiin 24.7. rannan pieneen lampareeseen, koska siitä löytyi raja-arvot ylittävä määrä ulosteperäisiä E. coli -bakteereja.

Kieltoalue eli rannan ja hiekkasärkän välissä oleva lampare on erityisesti pienten lasten suosiossa. Saastumishavainnon jälkeen lampareen päivä syvennettiin, jotta vesi vaihtuisi paremmin.

Tämän viikon alustavien tietojen mukaan lampareen vesi on puhdistunut, mutta uimakielto puretaan vasta, kun saadaan kahdet puhtaat näytteet. Seuraava näytteenotto on keskiviikkona 7.8.

Varsinaisesta uimavedestä, hiekkasaarekkeen joen puolelta, otetussa näytteessä ei todettu huomautettavaa.

Ounaskosken uimarannan kohdalla on keskusteltu, johtuuko saastuminen ihmisistä, poroista, koirista tai jopa linnuista. Terveystarkastaja Sini-Sisko Kilpeläisen mukaan ulosteperäistä saastumista tutkitaan enterokokki- tai E. coli -bakteerien määrästä.

Molempia bakteereja esiintyy sekä ihmisten että kaikkien tasalämpöisten eläinten ulosteissa eli bakteerien alkuperää arvioitaessa mikään vaihtoehto ole todennäköisempi kuin toinen.

Joitakin valistuneita arvailuja voidaan Kilpeläisen mukaan kuitenkin tehdä bakteerien suhteessa toisiinsa.

– Jos enterokokkeja olisi reilusti enemmän kuin E. coleja, niin lähde voisi olla eläimen uloste. Mutta jos E. coleja on enemmän kuin enterokokkeja, niin alkuperästä ei voida sanoa mitään, hän sanoo.

Ounaskosken lampareen näytteissä esiintyi viime viikolla huomattavasti enemmän E. coleja kuin enterokokkeja.

Myös toinen Rovaniemen uimapaikka nousi uutisiin viime viikolla, kun Nelostien varteen asetettiin pysähtymiskielto Ounasjoen hiekkasärkkien kohdalle.

Epävirallinen uimapaikka houkuttelee lämpimällä ilmalla paljon väkeä. Poliisin mukaan kielto asetettiin vaaratilanteiden vuoksi.