kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kolumni

Ter­vei­set Lai­naan­ran­nas­ta: Kaksin kotona miehen kanssa – mies viih­dyt­tää minua huo­noil­la vit­seil­lään


Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Kuva: Leena Talvensaari

Olin viime viikon talvilomalla, josta tuli tietysti aivan erilainen kuin olin suunnitellut. Lomamatkan peruuntuminen ei viime kädessä merkinnyt mitään, mutta koronan aiheuttama huoli ei juuri nostanut lomatunnelmaa. Jäälatuja hiihdellessä oli aivan liian paljon aikaa murehtia tulevaa.

Olin jo ennen lomaa päättänyt, että loman päätyttyä jään kotiin etätöihin. Päätös oli helppo, sillä tarvitsin työpaikalta mukaani vain kannettavan tietokoneen ja erillisen näytön. Yhteydenpito työkavereihin sujuu nyt videopuheluiden ja pikaviestien kautta.

Etätöihin siirtyminen oli välttämätöntä senkin takia, että mieheni kuuluu riskiryhmään. Hän on selkäydinvammainen, minkä vuoksi hänen kehkojensa toimintakyky on normaalia huonompi ja korona olisi hänelle vaarallinen. Siksi olemme eristäytyneet kotiimme ja yritämme parhaamme mukaan vältellä muiden ihmisten tapaamista.

Tämä olisi helppoa kuin mikä, ellei muihin ihmisiin lukeutuisi myös niitä kaikkein läheisimpiä. Minulla on jo nyt ikävä poikaani, jota en todennäköisesti tule tapaamaan kuukausiin.

"Selviämme arjesta nyt kahdestaan: minä avustan miestäni ja hän viihdyttää minua huonoilla vitseillä."

Strategiaan kuuluu sekin, ettei meillä käy enää edes henkilökohtainen avustaja, jolta pyörätuolissa oleva mieheni on saanut apua päivittäisiin toimiinsa. Selviämme arjesta nyt kahdestaan: minä avustan miestäni ja hän viihdyttää minua huonoilla vitseillä.

Seinät eivät ole vielä kaatuneet päälle, sillä onneksi ulkoilu on sallittua. Sunnuntaina kiersimme siltojen lenkin, minä kävellen ja mies sähköpyörätuolissa.

Valionrannassa ihmettelimme uutta kevyen liikenteen väylää ja joen suuntaan avautunutta maisemaa. Tuumimme, että maisema saattaa pysyä avoimena ja rakentamattomana jatkossakin, sillä korona tuskin edistää hotellisuunnitelmien toteutumista.

Rovaniemen ja koko Lapin kannalta on suuri kysymys, miten matkailulle käy. Koronan takia tulevaisuutta on nyt entistäkin vaikeampi ennustaa.

Näkymä sunnuntain päiväkävelyltä.
Näkymä sunnuntain päiväkävelyltä.
Kuva: Leena Talvensaari