Ter­ro­ris­min uhka pysyy koholla – suurin osa vaa­ral­li­sim­mis­ta supon tark­kai­le­mis­ta liittyy Isisiin

Suojelupoliisia työllistää myös vieraiden valtioiden tiedustelu Suomessa, erityisesti Venäjä aktiivinen

Terrorismin uhka on Suomessa yhä kohonnut, eikä merkkejä laskemisesta ole. Näin arvioi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Supo julkisti keskiviikkona vuosikirjansa, jossa se arvioi Suomen turvallisuustilannetta.

Terroristijärjestö Isisillä ei ole enää hallussaan maa-alueita, jonne se voisi houkutella kannattajiaan. Sen kyky ohjata ja toteuttaa terrori-iskuja on vähentynyt, mutta verkostot ja vaikutuksille alttiiksi joutuneet pitävät uhkaa yllä. Euroopassa ovatkin yleistyneet yksittäisten tekijöiden yksinkertaiset iskut.

– Ihmiset, jotka ovat tähänkin asti olleet valmiita taistelemaan radikaali-islamistisen ideologian puolesta, etsivät ehkä nyt uutta toiminnan muotoa, Pelttari uskoo.

Supon tarkkailussa on tällä hetkellä Suomessa noin 370 kohdehenkilöä, ja määrä vain kasvaa.

–  Heistä noin neljäsosalla on taustaa terroristisessa järjestössä toimimisesta tai terroristista koulutusta, Pelttari sanoo.

Suojelupoliisin operatiivinen apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen kertoo, että kohdehenkilöitä on laidasta laitaan, mutta suurin osa vaarallisimmista liittyy Isisiin.

Isisillä on yhä kyky välittää propagandaansa tehokkaasti internetissä ja vaikeasti valvottavien pikaviestipalveluiden välityksellä.

–  Esimerkiksi Youtube-videoita kohdistetaan yhä enemmän Suomeen, suomen kielellä ja Suomen olosuhteisiin sovellettuna, koska Suomi nähdään osana Isisin vastaista liittymää.

Terrorismin torjuntaan menee supon voimavaroista tällä hetkellä noin puolet.

Britannian myrkkyisku tiukassa seurannassa

Ruotsalainen kertoo supon seuraavan nyt "silmät ja korvat auki" Britannian myrkkyiskun jälkipuintia.

–  Teemme kansainvälistä yhteistyötä ja saamme tietoa missä mennään.

Voisiko sellainen isku tapahtua Suomessa?

–  Emme voi kommentoida tämän tyyppisiä kysymyksiä, hän vastaa hetken emmittyään

Värväystä yritetään jatkuvasti

Suojelupoliisia työllistää myös se, että vieraat valtiot, erityisesti Venäjä, yrittävät jatkuvasti värvätä Suomesta salaisiksi tietolähteiksi henkilöitä, jotka voivat vaikuttaa Suomen poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen.

–  Myös viime vuoden aikana suojelupoliisin tietoon tuli konkreettisia tapauksia värväysyrityksistä. Erityisesti Venäjän tiedustelupalvelut ovat aktiivisia Suomessa, mutta Suomi kiinnostaa muitakin suurvaltoja, Pelttari sanoo.

Värvääjiä kiinnostavat päättäjien lähipiiri, avustajat, asiantuntijat ja osaavat nuoret kyvyt.

–  Yleensäkin henkilöt, joiden arvioidaan olevan tavalla tai toisella yhteiskunnassa merkittävässä asemassa tulevaisuudessa, ovat potentiaalisia kohteita. Värvääminen on pitkäjänteistä ja saattaa kestää jopa useita vuosia, sanoo Ruotsalainen.

Erityisen paljon vieraita valtoja kiinnostaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kuten Nato-keskustelut ja Itämeren turvallisuustilanne. Myös muun muassa valmisteilla oleva tiedustelulainsäädäntö kiinnosti ulkomaista tiedustelua viime vuonna.

Sen sijaan presidentinvaaleihin ei supon tietojen mukaan yritetty vaikuttaa.

Supon tietoon tuli viime vuonna myös monta yrityksiin kohdistunutta kyberhyökkäystä, joiden takana oli ulkomainen valtiollinen taho, esimerkiksi Kiina. Muun muassa Oulun teknologiakeskittymä on ollut jo pitkään supon näkökulmasta merkittävä suojattava kohde.