Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ten­nik­sen am­mat­ti­lais­jär­jes­töil­tä kova rat­kai­su: Wimb­le­do­nil­ta vietiin ran­king­pis­teet

Lontoo
Ammattilaistenniksen järjestöt, miesten ATP ja naisten WTA veivät Wimbledonin turnaukselta rankingpisteet. Järjestöjen ilmoitus uhkaa jättää Wimbledonin "näytösturnauksen" tasolle.
Ammattilaistenniksen järjestöt, miesten ATP ja naisten WTA veivät Wimbledonin turnaukselta rankingpisteet. Järjestöjen ilmoitus uhkaa jättää Wimbledonin "näytösturnauksen" tasolle.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Tenniksen kuuluisin kilpailu eli Wimbledonin turnaus ilmoitti hiljattain kieltävänsä venäläisiltä ja valkovenäläisiltä pelaajilta oikeuden osallistua tämän kesän turnaukseen, johtuen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Perjantaina ammattilaistenniksen järjestöt, miesten ATP ja naisten WTA, vastasivat viemällä Wimbledonin turnaukselta rankingpisteet.

Järjestöjen ilmoitus uhkaa jättää Wimbledonin "näytösturnauksen" tasolle. Esimerkiksi ATP:n rankingkärki Novak Djokovic menettää 2 000 rankingpistettä ratkaisun myötä. Viime vuonna Wimbledonin voittanut Djokovic menettää myös kärkisijansa maailmanrankingissa.

Wimbledonin julistama venäläisten ja valkovenäläisten panna on karsinut turnauksessa useita huippupelaajia, muun muassa miesten maailmanrankingin kakkosen Daniil Medvedevin ja naishuiput Aryna Sabalenkan ja Victoria Azarenkan.

– Yksittäisiä urheilijoita, jotka kilpailevat yksilölajissa, ei pitäisi rangaista tai estää heidän osanottoaan vain heidän kansallisuutensa takia, tai heidän edustamiensa maiden hallitusten päätösten takia, WTA:n johtaja Steve Simon muotoili.

Wimbledonin ratkaisua on kritisoitu, muun muassa espanjalaistähti Rafael Nadal kuvaili sitä "epäreiluksi venäläisiä kollegoitani kohtaan".

– Se mitä sodassa tapahtuu tällä hetkellä ei ole heidän vikansa, Nadal sanoi.

Entinen ukrainalaishuippu Sergij Stahovski puolestaan tyrmäsi ATP:n toiminnan.

– En olisi voinut koskaan odottaa, että kukaan voisi pysyä murhaajien puolella. On pelaajia, jotka eivät ole (sodan) 85 päivän aikana pystyneet saamaan aikaan mitään selvää tuomitsemista Ukrainaan tehdystä invaasiosta. Tämä on häpeällinen päivä tennikselle, Ukrainaa puolustamaan lähtenyt Stahovski kirjoitti Twitterissä.