Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Tempnor ei halua kasvaa val­ta­kun­nal­li­sek­si – Yritys hankki uudet tilat his­to­rial­li­ses­ta ra­ken­nuk­ses­ta

Yrityksen massiivinen logo koristaa Tornion vanhimman kivitalon seinää hallituskadulla. Kuvassa toimitusjohtaja Jari Alapartanen.
Yrityksen massiivinen logo koristaa Tornion vanhimman kivitalon seinää hallituskadulla. Kuvassa toimitusjohtaja Jari Alapartanen.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Torniolainen 1900-luvulla rakennettu arvorakennus sai uudet asukkaat. Kiinteistö-, isännöinti- ja henkilöstöpalveluja tarjoava yritys Tempnor (yritysnimi kirjoitetaan muodossa TempNor) remontoi vaaleanpunaisesta talosta tilat itselleen. Tempnorilla on toimistoja Torniossa, Kemissä ja Oulussa ja Ruotsin Piitimessä. Tornion tilat Kauppakadulla olivat käyneet pieniksi.

Monilla aloilla suuntaus on ollut se, että työntekijät työskentelevät avokonttoreissa. Koronan vuoksi moni on siirtynyt myös kotitoimistoihin.

– Kaikilla toimialoillamme käsitellään ihmisten henkilökohtaisia asioita. Esimerkiksi haastattelemme kaikki välittämämme työntekijät. Siksi on tärkeää, että asiakkaiden kanssa työtä tekevillä on omat huoneet. Ei tarvitse kyräillä selän taakse, kuuleeko joku minun juttujani, kertoo yrityksen kymmenen vuotta sitten perustanut Jari Alapartanen.

Hallituskatu 10 on Tornion ensimmäinen kivitalo. Vuonna 1912 tehty rakennus on nimeltään Suomen Yhdyspankin talo. Ennen Tempnoria rakennuksessa toimi Handelsbanken.

– Heti kun kuulin, että tila vapautuu, aloimme keskustella, josko muuttaisimme sinne. Tuohan se tietynlaista arvokkuutta, että kun olemme torniolainen yritys, niin pääsimme yhteen Tornion vanhimmista rakennuksista, Alapartanen iloitsee.

Jari Alapartanen on pitkän linjan yrittäjä.
Jari Alapartanen on pitkän linjan yrittäjä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Pitkän linjan yrittäjä

Jari Alapartanen on pitkän linjan palveluyrittäjä. Hänellä oli omat matkatoimistot Kemissä ja Torniossa, välillä hän oli palkollisena kiinteistövälitysalalla sekä henkilöstövälitysketjussa.

– Asiakkaiden toivomuksesta perustin Tempnorin vuonna 2011.

Asiakkaat ovat pohjoissuomalaisia ja -ruotsalaisia eikä kasvattaminen isoksi valtakunnalliseksi toimijaksi ole Jari Alapartasen mukaan suunnitteilla.

– Olemme tehneet hillittyä ja hallittua kasvua, ja pysymme pohjoisessa, jonka ihmiset ja alueen erityispiirteet tunnemme.

Tempnor on perheyritys, jossa toimitusjohtaja itse vastaa henkilöstöpalveluista, hänen poikansa Tomi Alapartanen kiinteistövälityksestä ja avopuoliso Taina Korkeamaa isännöintipalveluista. Yritys ei kuulu mihinkään ketjuun. Alapartanen kertoo, että itsenäisyyden hyvät puolet ovat siinä, että ketjujen toimintatavat eivät sido käsiä paikallisesti.

– Voimme mukautua asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Ymmärrän kyllä, että ketjuilla pitää olla joku konsepti. Muuten menee pakka sekaisin, Jari Alapartanen pohtii.

Huonoja puolia ketjuun kuulumattomuudessa on se, että rahaa ei ole käytettävissä näkyvyyden hankkimiseen niin paljon kuin suurilla kiinteistövälitys- tai henkilöstöalan firmoilla.

Tempnorin työntekijöillä on nyt omat työhuoneet.
Tempnorin työntekijöillä on nyt omat työhuoneet.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Työn arvostus laskenut

Tempnor välittää vuokratyöntekijöitä enimmäkseen kaupan alalle, teollisuuteen, metallipuolelle, siivoukseen ja maanrakennukseen. Mitään toimialaa yritys ei rajaa ulos.

– Työvoimapula on suuri. Koko ajan haetaan työntekijöitä, Alapartanen kertoo.

Hän kertoo, ettei sellaisiin töihin, mihin ei varsinaisesti koulutusta ja kokemusta tarvitse, tahdo tekijöitä löytyä. Nämä työt eivät välttämättä ole kovin raskaitakaan, joten ne sopivat Alapartasen mukaan monenlaisille henkilöille.

– Työn arvostus on ikävä kyllä laskenut. Onkin hienoa löytää nuori, joka löytää motivaation työntekoon ja sen myötä ansaitsee omaa rahaa. Työstähän me maksamme aina vähintään TES:n mukaisen palkan.

Yrittäjä tähdentää, että suurin osa uran alkutaipaleella olevista nuorista on motivoituneita ja työtä välttelevät ovat vähemmistöä.

Sähköis-tyminen muuttaa kiinteistö- välitys- ja isännöinti-aloja
Taina Nuutinen-Kallio

Yrityksen kiinteistövälityksestä vastaava Tomi Alapartanen aloitti perheyrityksessä työskentelyn nuorena.

– Haluan olla mukana nykyaikaisia trendeissä ja kehittää niitä meille sopiviksi. Esimerkiksi virtuaaliset esittelyt ovat olleet käytössä jo ennen korona-aikaa. Kuvaamme myös kaikki kohteet itse.

Yritys ei järjestä yleisiä asuntoesittelyjä.

– Olemme huomanneet, että alueemme asiakkaat haluavat tutustua kohteisiin rauhassa itsekseen.

Sähköistyminen on muuttanut toimialaa muutenkin. Esimerkiksi sähköisten allekirjoitusten myötä monia asioita voida hoitaa etänä vaikkapa pääkaupunkiseudulta.

Myös isännöintialalla ollaan menossa sähköiseen asiointiin, kertoo isännöitsijä ja toimistopäällikkö Taina Korkeamaa.

– Asukkaat voivat tehdä sähköisesti esimerkiksi saunavuorovarauksia. Yhtiökokouksiin voi osallistua vaikkapa Teamsin välityksellä. Vaikka kyllä henkilökohtaista palvelua pidetään edelleen tärkeänä, hän kertoo.