Tek­no­lo­gia­teol­li­suus ja Teol­li­suus­liit­to saivat li­sä­ai­kaa so­vin­to­esi­tyk­seen vas­taa­mi­seen

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut ovat merkittävät koko liittokierroksen kannalta, koska niiden sopimusta pidetään muita sopimuksia ohjaavana päänavaajana.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi (keskellä) keskiviikkona uuden sovintoehdotuksen Riku Aallon (3. oikealla) johtamalle Teollisuusliitolle ja työmarkkinajohtaja Minna Helteen (vasemmalla) edustamalle Teknologiateollisuudelle.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi (keskellä) keskiviikkona uuden sovintoehdotuksen Riku Aallon (3. oikealla) johtamalle Teollisuusliitolle ja työmarkkinajohtaja Minna Helteen (vasemmalla) edustamalle Teknologiateollisuudelle.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto saivat torstaina lisäaikaa valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen vastaamiseen.

Osapuolet tapaavat seuraavan kerran perjantaina.

Käsittelyssä on nyt toinen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitys kiistassa. Ensimmäisen palkansaajapuoli torjui joulukuun alussa.

Palkankorotusprosentin arvioidaan hiertävän eniten neuvottelujen tässä vaiheessa.

Työnantajien Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle totesi, että kaikki kivet pyritään kääntämään, mutta ei sopu varmaa ole.

Työntekijäpuolen Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ottanut torstaina neuvottelujen yksityiskohtiin kantaa.

Häneltä kysyttiin myös julkisuuteen nousseista yleislakkospekulaatioista.

– Itse en ole tällaisissa keskusteluissa ollut mukana. Ne, jotka ovat nostakoot käden, Aalto sanoi.

Osapuolet käsittelivät sovintoesitystä torstaina yli tunnin ajan.

Niiden väliset sopimukset päättyivät jo lokakuun lopussa.

Ei kikyä enää kellekään

Työehtosopimusneuvotteluja on tänä syksynä hankaloittanut etenkin kiista kiky-tuntien jatkosta.

Teollisuusliiton mukaan kiky-tunnit eivät voi jäädä muillekaan vientialoille. Palkansaajat haluavat niistä kokonaan eroon. Työnantajan mielestä kiky-tunneista on pidettävä kiinni, jotta Suomen kilpailukyky ei kärsi.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus on tärkeä liittokierroksen jatkolle. Sitä pidetään niin sanottuna päänavaajana, jonka palkankorotusprosentteja muiden liittojen odotetaan seuraavan.

Julkista sektoria ja kunta-alaan edustavat palkansaajajärjestöt ovat tosin kyseenalaistaneet vientivetoisen mallin, jota muiden tulisi noudattaa.

Laajat julkisen sektorin palkansaajia koskevat neuvottelut käynnistyvät ensi vuoden alussa.

Valtakunnansovittelija linjasi alkusyksyllä, että päänavaus muodostaa kustannuskaton, jonka ylittäviä sovintoesityksiä sovittelija ei aio tehdä.